Bolest kolene

Běžecké koleno, cviky a léčba

Běhání a analgetika: je růžová pilulka lepší než paralen? Odpovídá sportovní lékařka

Běhání může občas bolet. Stává se však normou, že je tato bolest řešena nikoliv odpočinkem, které by tělo potřebovalo, ale spíše farmaceutickou cestou. Co se se odehrává v těle člověka, který nedbá signálů svého těla a bolest stále potlačuje? O tom jsme si mimo jiné povídali s kardioložkou a sportovní lékařkou MUDr. Hanou Štefaničovou.

Více

Ztuhlé klouby po ránu: Co je příčinou a jak si pomoci?

Ztuhlost kloubů je jednou z nejčastějších příčin snížení pohyblivosti ve vyšším věku a závislosti na pomoci druhých. Překonat ji přitom lze pravidelným protahováním a cviky, které dokážou i potlačit příznaky revmatických onemocnění. Přinášíme rady od trenérky a další inspirativní tipy.

Více

Jakou mast použít na zánět šlach a jakou na výron v kotníku? Vybavte si lékárničku na dovolenou

Máte domácí lékárničku plnou mastí a krémů a když přijde úraz, natáhnete si sval nebo vás prostě jen něco bolí, střídáte všechny najednou dokud nějaká nezabere? Asi vám nemusíme říkat, že to není úplně správná cesta. Každá mast má svou účinnou látku, jinou dobu působení a jiný účinek. V extrémních případech byste si naopak mohli své poranění ještě zhoršit. Jakou mast použít na zánět šlach, výron kotníku nebo pohmožděninu? 

Více

Zdraví běžců začíná od podlahy: kotník může i za bolest kolen a holení. Fyzioterapeutka radí

Chodidlo je základním pilířem pohybového aparátu a paradoxem je, že o tento pilíř se většina běžců stará asi stejně jako o výskyt kvasarů ve vesmíru. A to je chodidlo podstatně blíže a na rozdíl od kvasaru si na něj většinou můžete poměrně pohodlně sáhnout. Jak se starat prozradí fyzioterapeutka Kateřina Honová.

Více

Král domácího ošetření svalů i šlach. Řekneme jak pracovat s rollerem neboli válcem

Sportování je obecně prospěšná věc, o tom netřeba pochybovat. Má to však jisté výjimky z pravidla – ostatně jako všechno. Základem je pochopit fakt, že sport bude pro vás prospěšný v případě, že jste na něj nachystaní. Pokud nejste, můžete si sportem i uškodit, jak tvrdí oblíbená teorie gaučového paradoxu fyzioterapeutky Kateřiny Honové. Přečtěte si její tipy jak cvičit či který roller používat.

Více

Šikmé břišní svaly: funkční základ nejen pro záda, ale třeba i pro koleno

„Pekáč buchet“ bychom rádi na svém břiše pekli. Ale na šikmé břišní svaly bychom neměli zapomínat. Jedná se o překvapivě nefunkční místo u spousty sportovců. Dosud poslední profesionál tuto nedostatečnost demonstroval v ordinaci před pár dny a mám ho tudíž v čerstvé paměti. Pojďte se pomocí článku otestovat a případně si zacvičit.

Více

Bolest kolene? Posilujte, stabilizujte těmito cviky

V předchozím textu věnovaném zevrubné diagnostice bolesti kolenních kloubů a prvnímu kroku léčby, kterým je – nepřekvapivě – protahování, se dostáváme ke kroku dva. Ten se zabývá posilováním a o tom bude článek, který právě čtete. A nebude to posilování jen tak ledajaké, ale zaměřené právě na stabilizaci vašeho kolene.

Více

Běžecké koleno ze všech stran. Kde to bolí a co s tím

Nejčastější příčinou bolesti kolene u běžců je ITB syndrom, neboli běžecké koleno. Bolet může ale i pod kolenem, na vnitřní či vnější straně, zkrátka na různých místech a v různé fázi. Při běhu či po něm. Pojďme si říct vše základní o bolesti kolen, jejichž příčinu odhalit bývá dost napínavé a co je nejhorší, mnohdy se opakovaně nedočkáte jiné rady, než že máte přestat běhat. Musí to tak opravdu být?

Více