Psychika

Duševní zdraví a motivace

Nový trend: „pohybové svačinky“. Minuta denně a vaše tělo vám poděkuje

Dlouhodobé sezení nás zabíjí. Doslova. Sedavý životní styl se přímo podílí na vzniku nemocí, na které nejčastěji umíráme – například těch kardiovaskulárních. Výmluvám na nedostatek času přitom zřejmě odzvonilo. Podle konceptu „exercise snacks“ neboli „pohybových svačinek“ si na zdraví prospěšné aktivity stačí vyhradit jen minutu několikrát denně.

Více

Hyperaktivita jako prokletí i superschopnost. Jak si ADHD rozumí se sportem?

„Musím pořád něco dělat – asi jsem taky hyperaktivní,“ někdy žertujeme na účet diagnózy, o které se v posledních letech mluví čím dál častěji. Vhodně zvolený pohyb přitom při „skutečném“ ADHD opravdu přináší úlevu. A co víc – v některých sportech lze tuto poruchu dokonce zúročit. Přečtěte si, jak s ADHD (za)cvičit a proč se předem nevzdávat svých sportovních snů.

Více

Sex: povolený doping pro sportovce, nebo zkáza vašeho výkonu?

Mnozí sportovci řeší přípravu od A do Z: vitamíny, správnou stravu, dostatek spánku, nejnovější vybavení… Ale co naše nejzákladnější potřeby? Téma na tělo, o kterém se skoro nemluví! Ovlivní sexuální aktivita před závodem či tréninkem váš výkon více než karbonové vložky v maratonkách? Co člověk, to názor, co sport, to jiný přístup. Jak se v tom vyznat, kdy se uchýlit do celibátu a kdy raději podlehnout?  

Více

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili

Ukažme si na ně! Sacharidy, tuky,lepek a v neposlední řadě i magická pátá hodina večerní. Seznamte se s hlavními hrdiny dietního světa. Budou to kladní nebo záporní aktéři v tomto boření mýtů o hubnutí? To se dozvíte v našem článku, který jsme stylově zakončili špetkou dietního bizárku, po kterém rozhodně kila nenaberete! 

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více

Běhání při menstruaci nemusí být tabu: pohrajte si s intenzitou tréninku a naslouchejte tělu

V období menstruace se ženské tělo i psychika potýká s o něco větší zátěží než obvykle. Plácnout sebou na gauč a celý týden nehnout ani brvou ale nemusí být to nejlepší řešení. Naopak – vhodně zvolená fyzická aktivita umí tyto dny výrazně zpříjemnit. Přečtěte si, jak sladit běhání s menstruačním cyklem a co se vyplatí brát v potaz.

Více

„Pohyb vám umožňuje žít v přítomnosti. Je to skvělý způsob, jak lépe zvládat současnou situaci,“ říká psycholožka.

Stres, neustálé sledování zpráv, nejistota z toho, co bude nebo složitost pochopení vlastní existence. To vše v poslední době rezonuje mezi lidmi a pro mnoho z nich je to velmi psychicky náročné. Co ale s tím? Jak vše zvládnout? Je třeba sport správným katalyzátorem? O tom všem jsme si povídali se sportovní psycholožkou Veronikou Balákovou.

Více