Psychika

Duševní zdraví a motivace

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili

Ukažme si na ně! Sacharidy, tuky,lepek a v neposlední řadě i magická pátá hodina večerní. Seznamte se s hlavními hrdiny dietního světa. Budou to kladní nebo záporní aktéři v tomto boření mýtů o hubnutí? To se dozvíte v našem článku, který jsme stylově zakončili špetkou dietního bizárku, po kterém rozhodně kila nenaberete! 

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více

Běhání při menstruaci nemusí být tabu: pohrajte si s intenzitou tréninku a naslouchejte tělu

V období menstruace se ženské tělo i psychika potýká s o něco větší zátěží než obvykle. Plácnout sebou na gauč a celý týden nehnout ani brvou ale nemusí být to nejlepší řešení. Naopak – vhodně zvolená fyzická aktivita umí tyto dny výrazně zpříjemnit. Přečtěte si, jak sladit běhání s menstruačním cyklem a co se vyplatí brát v potaz.

Více

„Pohyb vám umožňuje žít v přítomnosti. Je to skvělý způsob, jak lépe zvládat současnou situaci,“ říká psycholožka.

Stres, neustálé sledování zpráv, nejistota z toho, co bude nebo složitost pochopení vlastní existence. To vše v poslední době rezonuje mezi lidmi a pro mnoho z nich je to velmi psychicky náročné. Co ale s tím? Jak vše zvládnout? Je třeba sport správným katalyzátorem? O tom všem jsme si povídali se sportovní psycholožkou Veronikou Balákovou.

Více

Zima venku bude, ať běhat půjdete nebo ne. Rady, jak neztratit motivaci

V průběhu běžeckého roku přijdou chvíle, kdy budeme mít chuti k tréninkům na rozdávání a naopak situace, kdy budeme třeba i váhat. Spolu s psychiatričkou a běžkyní ultra tratí, čtyřnásobnou finisherkou Beskydské sedmičky MUDr. Zuzanou Zbrankovou Kopkovou, kterou běžci znají na Instagramu jako @zuzka_s_krosnou, si popovídáme na téma „motivace“. 

Více

Motivace: Překračujte hranice, meditujte a naučte se vítězit hlavou

Co tě k tomu přivedlo a co tě na tom tak baví? A jaký je tvůj cíl, maraton? Odpovědi nemusíme říkat každému, ale měli bychom je umět formulovat minimálně sami sobě – v onom „proč“ totiž tkví většina naší motivace. Jak ji neztratit a jak nastavit mysl tak, aby nás to pořád bavilo? „Nastavte si realistické cíle, které zároveň vyplavují emoce,“ říká nutriční specialistka a koučka Kristýna Báčová.

Více

Z únavy a emočního stavu beztíže mě dostávají dvě věci: cizí příběh a kolo

Někdy se u mě střídá na delší dobu vlna nadšení a euforie s momenty, kdy se mi vůbec nic nechce. Najednou se ocitnu v nějakém prostoru mimo svoje tělo a mysl. Nejsou to deprese, není to naštvání ze současného dění, je to prázdno, bez nápadů a obyčejné radosti. Dřív bych se v tom topil, ale došel jsem k poznání, že to musí odeznít. Prostě svoje rozpoložení přijmout.

Více

Tipy: jak udržet motivaci pro běhání a „vykopat se“ ven

Důvody pro pravidelné běhání mohou být různé. Lepší postava, rychlejší čas, touha zaběhnout maraton, nebo prostě jen radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Většina z těchto cílů jsou ale poměrně abstraktní, vzdálené a do hlavy se tak chtě nechtě dostává červíček pochybností se slovy: ,,A stane se něco, když teď pro jednou vynechám?”

Více