Sport, rouška a brýle. Tipy proti zamlžování a kdy lze roušku sundat

Díky roušce si dýcháme do brýlí a ty se mlží. Proti tomu však pomáhá mýdlo či pěna na holení. Foto: Karolína Hornová

Jaro, slunce, „azúro“, akutní potřeba jít si zatrénovat ven a…karanténa a povinnost nošení roušek. Vražedná kombinace, především pro ty, kteří nosí brýle. Jak na to, aby si rouška s brýlemi rozuměla? Můžu si ji v lese nebo na silnici sundat? A co na to ministr Hamáček?

Noviny jsou plné koronaviru, a to v takové koncentraci, že už mají citlivější jedinci strach, aby se z nich nenakazili. Ruku v ruce s nezbytnými opatřeními se pak spekuluje o míře, do jaké jsou nařízení platná a nutná – tedy v horším případě, jak je možné je obejít, a v lepším, kdy jsou trošku v rozporu se zdravým rozumem. V druhém případě jsou to mino jiné diskuse sportovců, které jsou nasnadě – „vláda“ nám povoluje zdravotní procházky a dokonce doporučuje sportování jako součást programu na udržení zdravého těla i ducha a posílení imunity. Ale…zkuste si jít zaběhat v roušce a navíc třeba ještě v brýlích!

Mohu sportovat bez roušky? Přikyvuje i Hamáček

Otázku (ne)sportování v roušce otevřel 31. března zavedený Kross Bike Ranch Team na svém Facebooku. Nelenili a zeptali se rovnou ministra vnitra a šéfa krizového štábu Jana Hamáčka – může podle něj závoďák, který si vyrazí na sólo trénink na silnici nebo do lesa, kde se zcela vyvaruje konfrontace s dalšími lidmi, odložit roušku a mít ji pouze připravenou v kapse dresu? Hamáček jim na svém Twitteru odpověděl jednoduše, ale výstižně: „Pokud to udělá, jak píšete, nikdo ho pokutovat nebude.“

Téma obšírněji rozebral následně i server iROZHLAS.cz, který se ministra zeptal napřímo a dostal také poměrně jasnou odpověď. Hamáček zdůraznil, že vždy při vysvětlování nařízení zdůrazňoval použití zdravého rozumu. A také to, že od člověka, jedoucího či běžícího osamoceně po silnici či v lese nehrozí riziko šíření infekce. „A rozhodně na něj nebude číhat za stromem policie, aby ho pokutovala,“ dodal Hamáček pro iROZHLAS.cz.

Sport s rouškou? Tipy pro lepší dech

Je to trošku i apel na některé občany, kteří obvolávají policii s udáními poté, co viděli vzadu za rybníkem běhat pána bez roušky. Roušku v některých případech odložit můžeme a neznamená to, že jsme hned nezodpovědní. Pokud ale bydlíme třeba v centru města a musíme vyběhnout do parku, jistě nebudeme s takovým nápadem sami. Běh se zakrytými ústy a nosem není nic moc, ale můžeme si ho trošku usnadnit. Jak na to?

  • Volte prodyšný nákrčník „tunel“, se kterým mnozí z nás běhají za chladnějšího počasí. Proti sklouzávání ho zajistěte zachycením vzadu za čelenku či čepici. Šikovnější mohou v horní části ušít „tunýlek“ na tenkou šňůrku s „brzdičkou“, kterou nákrčník stáhnou do požadované šířky.
  • Dobrou volbou jsou speciální prodyšné respirátory s výdechovým ventilem nebo ideálně dvěma ventily, které eliminují „zapařování“. A ideálně ty, které filtrují i vydechovaný vzduch – tak nehrozí případné šíření infekce v případě, že byste byli nakažení. Dají se stále sehnat třeba na eBay.
  • Klasickou roušku si upevněte tak, aby pevně seděla v horní části kolem nosu a ve spodní části byla volnější. Umožní vám to rychlejší vydechnutí a také si budete méně dýchat do očí. Alternativou je bavlněný šátek, uvázaný tzv. na „bankovního lupiče z divokého západu“.
  • Možná je to k smíchu, ale sportovci se shodují, že to není špatný nápad: Vyzkoušejte před výběhem také peprmintovou zubní pastu, antibakteriální ústní vodu, větrové bonbony a žvýkačky. Když už musíte vdechovat zpět část obsahu svých plic, ať je to aspoň svěží dech.
I ministr Hamáček přiznal, že pokud sportujete na liduprázdném místě, nikdo vás pokutovat nebude.

Rouška a brýle? Proti zamlžování platí mýdlo a pěna na holení

Pokud nosíte brýle (ať už dioptrické, sluneční, nebo ochranné sportovní, jistě víte, o čem je řeč. Zadýchávání brýlí není ničím, co by nám výběh zpříjemnilo. Společně s Pavlou Vedralovou, majitelkou Optiky Anděl, jsme na vlastní kůži vyzkoušeli tipy proti zamlžování. Které jsou nejlepší?

  • Zvolte takový střih roušky, aby vám co nejlépe seděla. Pomoci může měkký drátek, který protáhnete dutinkou v horním švu roušky. Pak stačí jen přitlačit a vytvarovat. Většina vydechnutého vzduchu pak bude vycházet pod spodním okrajem.
  • V běžném provozu je jednou z možností, nosit brýle takzvaně „na Andreje“, tedy stažené přes roušku až ke špičce nosu. Při sportu by nám ale tímto stylem brzy spadly, nebo by nás z koukání přes polovinu skel rozbolela hlava.
  • Nabízí se tedy opak – co nejvíce eliminovat otvor mezi pokožkou a brýlemi – ideální pro kombinaci s rouškou jsou proto přiléhavé sportovní brýle, které se zamlží pouze zvenku, ale působením proudu vzduchu při běhu nebo jízdě na kole se zase okamžitě „odmlží“.
  • Proti zamlžování potřete brýlová skla tuhým mýdlem, nejlépe s glycerinem, nebo pěnou na holení a rozleštěte hadříkem z mikrovlákna. Rušivá vrstva zmizí, ale zůstane film, který brýle ochrání proti zamlžení. „Zkoušeli jsme různé triky, ale tyto dva fungují nejlépe,“ potvrzuje optička Pavla Vedralová.
  • Velmi dobře fungují také různé „anti-fog“ produkty. „Sprej či hadřík proti zamlžování brýlí seženete i během karantény – vzhledem k situaci jsme jich objednali dostatečné množství,“ říká optička. Optiky zůstávají podle nařízení vlády otevřené, takže v nich nakoupit můžete.
  • Pavla Vedralová také varuje před způsobem, který hojně používají potápěči: „Na skla brýlí rozhodně neplivejte! Tak byste si mohli do oka zanést infekci – ať už virovou, nebo jinou.“

Brýle nás navíc, i když jen částečně, chrání: „Vstupní branou pro infekci koronavirem do lidského organismu není jen ústní a nosní, ale také oční sliznice. Stačí se podívat na záběry z nemocnic, kde si lékaři pečivě chrání oči speciálními brýlemi. I běžné dioptrické brýle do jisté míry chrání naše oči před koronavirovou infekcí, respektive fungují jako fyzická bariéra a zastavují část potenciálně infikovaných kapének na cestě k oku,“ potvrzuje MUDr. Svatava Háčiková, oční lékařka z Optiky Anděl. Ideální ochranou jsou opět co nejvíce přiléhající brýle – tedy třeba sportovní či střelecké.

Myslete tedy na sebe i na ostatní i při sportu – noste ochranné pomůcky, ale nepřehánějte to za každou cenu tam, kde to není nutné. Nepřispívejte k přelidnění cyklostezek a vyjeďte si na poloprázdné silnice nebo se rozběhněte po často liduprázdných městských chodnících a nábřežích. Všechno zlé je pro něco dobré a my aspoň poznáme své okolí zase z trošku jiné perspektivy.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl třetí: zahřejte svaly, rozhýbejte rodinu!

Xiaomi Fan Festival: neodolatelné slevy až 5 250 Kč. Xiaomi zlevňuje mobily, vysavače i koloběžky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!