Úvod VybaveníBěhání TEST: Získala si naši důvěru. Aplikace mySASY naučí vnímat svou kondici

TEST: Získala si naši důvěru. Aplikace mySASY naučí vnímat svou kondici

od Magdaléna Ondrášová

Už jsme si zvykli na to, že nám elektronika při sportu pomáhá s měřením času, vzdálenosti, tepové frekvence nebo nám ukáže, jak dlouho máme po náročném výkonu odpočívat. Česká společnost však vyvinula systém, který nám pomůže určit, kdy máme v tréninku zařadit vyšší rychlost, nebo naopak raději ubrat a dokonce, že se blíží nemoc. Ale pozor, není pro každého. Pojďme si představit mySASY.

Malá černá krabička

MySASY není jenom jedna věc, která by vám zázračně pomohla v jednom aspektu vašeho tréninku. Je to celý systém s několika ukazateli a je jen vaší volbou, co zvolíte a jak se naučíte tuhle pomůcku používat. Sami tvůrci uvádí, že mySASY vás naučí poslouchat své tělo, zlepšit regeneraci, zabránit přetrénování, případně zranění a dá vám najevo, kdy můžete v tréninku přidat. Stačí mít jen malou černou krabičku s červeným páskem a staženou mobilní aplikaci. Jak už to ale bývá, tak jednoduché to nebude.

Pokud vám z výše uvedeného vyšlo, že se jedná o docela sofistikovaný proces, nejste daleko od pravdy. Malá černá krabička, která tvoří základ toho všeho, totiž měří vzdálenost jednotlivých tepů (R-R interval) a na základě výsledků a speciálního algoritmu vám vypočítá tři hodnoty: úroveň kompenzace, tréninkový profil a funkční věk. 

Než se na význam těchto pojmů podíváme podrobněji, je třeba uvést hlavní nevýhodu této šikovné věcičky. Její používání totiž zabere hodně času alespoň na začátku užívání. A to času, který je každému drahý. Aby si o vás zpočátku mohlo mySASY udělat představu, potřebuje alespoň 15 měření. Jedno takové zabere 15 minut po probuzení. Musím se přiznat, že jsem si na to pořádně nezvykl. Vždy spím co nejdéle je to možné a čtvrt hodina navíc je pro mě každé ráno docela dost. Na druhou stranu jsem zjistil, že má člověk dostatek klidu si promyslet celý den a srovnat si myšlenky.

Postup není nijak složitý – vodou navlhčíte pokožku a hrudní pás, pevně si ho připnete, nacvaknete zmíněnou černou krabičku, v mobilu zapnete wifi, či data, Bluetooth, otevřete aplikaci a jde se na to. Pás poprvé velmi snadno nastavíte, příště už by se měl připojit sám. Měření probíhá v naprostém klidu a ve třech částech. Nejprve vleže, následně vestoje a nakonec opět vleže. Aby byly hodnoty relevantní, musíte dodržet maximální klid, (nic nečíst, s nikým si nepovídat), prostě jenom ležet nebo stát. Po skončení měření se informace odešlou do systému a hned se ukáží výsledky. Okamžitě tak víte, jak na tom jste.

Kompenzace a Tréninkový profil

První výsledky se dostaví po osmi měřeních, kdy se ukáže tzv. úroveň kompenzace, čili ukazatel toho, jak vaše tělo reagovalo na trénink. Buď jste na tom skvěle a předchozí zátěž byla dostatečným stimulem pro zvýšení výkonnosti, nebo organismus nereaguje optimálně, současný stav způsobuje pokles výkonnosti a je na vás zjistit proč – případně zvolit lehčí formu tréninku, dobře regenerovat.

Osobně jsem se na výsledek tohoto ukazatele těšil vždy nejvíc. Jasně jsem pak věděl, jak moc si můžu dát do těla, zda více neodpočívat. Regenerace je totiž jedna z věcí, kterou jsem dříve nejvíce podceňoval. Podle výsledků jsem raději odložil dlouhý běh na později a věnoval se něčemu méně náročnému. Obvykle to v dalších dnech vedlo ke zvýšení úrovně kompenzace a mohl jsem do toho zase pořádně šlápnout. Také se ukázalo, že mySASY dokáže solidně poznat blížící se, nebo už začínající nemoc. Po několika vysokých číslech (která značí, že můžete v tréninku máknout) na mě jedno ráno vykoukla nezvykle nízká hodnota. Večer se ukázalo proč – přišla rýma, alergie a na čas jsem měl utrum.

K tomuto ještě jedna osobní zkušenost. Pokud si myslíte, že ošálíte mySASY po bujaré oslavě či nedostatku spánku, tak nepochodíte. Právě tyto dva faktory se na výsledcích měřeních docela významně podepisují, tak na to raději myslete.

Po 15 měřeních získáte Tréninkový profil. Nezjistíte, kolik běhat, kdy dávat intervaly a jestli zrovna zařadit třeba fartlek a jak dlouhý by měl být. K tomu ostatně mySASY ani neslouží. Poznáte ale své možnosti odolávat únavě a schopnost vyrovnávat se s tréninkem tím, že vás mySASY přiřadí k jedné ze čtyř skupin – Talent, Držák, Klasik a Hrozba.

Pokud to zestručním, Talent zvládne téměř cokoliv, Držák vydrží hodně, ale může se zlepšit, Klasik může trénovat bez obav a Hrozba na tom není úplně dobře a měla by pracovat na zlepšení. Svůj profil uvidíte na grafu, jehož osy tvoří aktuální úroveň aktivace a regenerace. Vidíte historii měření, posun, vše porovnáte s minulostí, navíc podle barev je hned jasné, jak jste na tom. Můžu prozradit, že červená nic moc, zelená super. 

Jak rychle omládnout – funkční věk

Na grafu jsou vidět hned dva, ten skutečný a právě ten vypočtený funkční, který jsem si docela oblíbil. Když správně makáte, trochu zestárnete, když ale vhodně regenerujete, mládnete. Tak jednoduché to je. A mně se nestalo, že bych překročil svůj skutečný věk, takže velká pochvala! Ale vážně. Ve výsledcích mySASY je potřeba hlídat dlouhodobě hodnotu funkčního věku, samozřejmě s přihlédnutím k předchozím dvěma funkcím.

Všechno něco stojí

V současné době stojí hrudní pás s monitorem (krabičkou) mySASY 1 490 korun, ale k aplikaci můžete použít i jiný, který je schopný měřit R-R interval s přesností na tisícinu sekundy a přenášet informace pomocí Bluetooth 4 a vyšší (např. Polar H7/H10). Ale znáte to, v takovém případě není garantováno, že vše bude šlapat tak, jak má.

Po pořízení pásu a monitoru je nutné ještě zvolit jeden ze tří programů. Ten základní je zdarma a musíte se pokaždé měřit zhruba 15 minut. Za další dva už je nutné zaplatit, ale mají jednu nespornou výhodu – můžete se měřit jen čtyři minuty, a to po celou dobu vleže (nicméně úvodních 15 měření stejně musíte absolvovat plnohodnotně s 15minutovým měřením). Program Basic+ stojí 99 korun měsíčně s ročním předplacením, Sport je o 50 korun na měsíc dražší. Navíc nabízí ještě možnost propojení s účtem trenéra, který bude mít přístup k vaším výsledkům

Shrnutí

MySASY vyžaduje investici. Jeho používáním strávíte poměrně dost času, a pokud tolik času nemáte, musíte připlatit za prémiové programy. Dalším důležitým prvkem je víra. Jednak ve schopnosti mySASY a také v to, že se naučíte věřit svému tělu a vnímat jeho signály a potřeby. Když ale čas obětujete, mySASY vám důvěru splatí cennými informacemi, které využijete.

I když, jak jsem zmínil už na začátku, není pro každého. Děláte-li sportovní aktivitu jen pro sebe, dobrý pocit a například pravidelně běháte podobné trasy zhruba stejným tempem, užíváte si krásy přírody a nic dalšího od sportu nečekáte, výrobek jako mySASY nepotřebujete. Jestli je ale vaším cílem zlepšování, pravidelné a různorodé tréninky, nebo jste profesionální sportovec, mySASY by neměl uniknout vaší pozornosti. Pokud si nejste jistí koupí, existuje možnost si pás půjčit a vyzkoušet.

Důležitým faktorem do proniknutí tajů mySASY je rovněž zájem proniknout do jeho hlubin a naučit se interpretovat a správně využívat výsledky. Lze je prostě přijmout, přečíst si slovní hodnocení a podle toho se zařídit. Větší službu vám ale mySASY udělá, když budete výsledky důkladně analyzovat, pravidelně sledovat a dlouhodobě porovnávat.

Osobní postřehy, rady a tipy

  • Pokud vám v tomto textu něco chybí a napadají vás otázky, podívejte se na webinář mySASY, kde pravděpodobně najdete velmi sofistikované odpovědi třeba (a nejen) na to, jak to celé funguje.
  • Naopak se raději nedívejte na videa mySASY na YouTube, mohli byste nabýt dojmu, že je to až moc složité a oni se to snaží za každou cenu vysvětlit.
  • MySASY má relativně krátkou dobu nový web, kde je i sekce FAQ, doporučuji si ji před zakoupením (nebo chvíli po něm) projít.
  • Na webu ale nenajdete, které dny se vlastně měřit. Ideálně je to ráno před výkonem, ale měření je hodnotné i den předem a v den odpočinku.
  • Konkurence? Mrkněte na Elite HRV, Kubios.
  • Stávalo se mi, že jsem musel při každém měření znovu připojit pás. Je to otázka asi dvou sekund, takže to neznamenalo žádný problém. Zřejmě za to může můj telefon Huawei.
  • MySASY je vhodné prakticky pro všechny sporty, od běhání, plavání, triatlonu, až po kolektivní sporty jako je tenis nebo fotbal.
  • Po dvou měsících je těžké hodnotit, zda mySASY pomůže ve zlepšování sportovních výkonů, na to by musel být test delší. Nicméně po této době mu věřím, což není úplně málo. My SASY se však chystáme testovat i dlouhodobě.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky