Úvod ZačátečníciRady a chyby Pět odpovědí pro běžce začátečníky. Běh za deště a píchání v boku

Pět odpovědí pro běžce začátečníky. Běh za deště a píchání v boku

od Magdaléna Ondrášová

Napadají vás triviální otázky, ale obáváte se zeptat, abyste nebyli za hlupáky? Žádná otázka není špatná, hloupé je se nezeptat. Všichni jsme kdysi stáli na začátku a ptali se, může se běhat za deště? Mám pít v průběhu tréninku? A jak mám dýchat? Odpovědi na tyto i další otázky najdete níže.

Dá se běhat za deště?

Ano. Vlastním pohybem si vyrobíte tolik tepla, že i za deště je možné běhat. Zásadou však je, že čím je chladněji, tím kvalitněji musíte být oblečení. Letní déšť v 25 stupních zvládnete hravě promočení na kůži, v chladném počasí byste se ale měli více chránit. Neznamená to, že byste měli běhat v pláštěnce, potřebujete něco, co „dýchá“ ven, abyste se neutopili ve vlastním potu. Pokud je deset nad nulou, oblečte si jako vrchní vrstvu něco, co alespoň částečně odolá profouknutí. Třeba šusťákovou bundu, nebo tenkou softshellku a nedejte šanci prochladnutí. Po běhu se nikde nezdržujte a jděte rovnou do sprchy a suchého oblečení.

Běhá se s rýmou?

Ano. Říká se taková jednoduchá pomůcka, nachlazení od krku nahoru – běhat, nachlazení od krku dolů – neběhat. S kašlem, nebo zánětem průdušek si koledujete o rozvinutí nemoci, při rýmě se však prohřejete, uvolníte ucpaný nos a budete se cítit dobře. V chladnějším počasí si chraňte dutiny třeba čelenkou a opět platí pravidlo po běhu se nikde nezdržovat a rovnou jít do sprchy a suchého oblečení.

Čtěte dál: Jak začít běhat? Článek s radami, jak na to.

Musím pít v průběhu tréninku?

Ne. Předpokládá se ale, že jste opravdu začátečník a vyrážíte tedy na svou půlhodinku v okolí domova. Stačí se napít před během a po něm a rozhodně nemusíte nic „nadhánět“, postačí pár doušků, nemusíte mít v žaludku celé Lipno, abyste vypotili deci potu. Pití v průběhu přijde na řadu při delších bězích, obzvlášť, když budou venku extrémní vedra nebo budete vyrážet daleko mimo civilizaci, v tu chvíli je dobré mít sebou vodu i pro jistotu.

Proč mě píchá v boku?

To je velmi častý jev běžců začátečníků a na toto téma byl by potřeba celý článek. Vezmeme to zkráceně. Tady se názory odborníků různí a teorií je hned několik. Často se píchání v boku vysvětluje tak, že jde o přepálení začátku a tělo se nestihne adaptovat na zásobení kyslíku a živin do svalů. Další příčinou může být oslabení stabilizační funkce svalů břišní dutiny, kdy dochází k nepřiměřenému otřesu vnitřních orgánů. Dále se může jednat o vlivy externí – těsná podprsenka nebo hrudní pás sporttesteru. A asi nejčastějším problémem je nedostatečně napřímená a hybná hrudní páteř, která sedavým způsobem života funkčně trpí.

Ať tak či tak, ze zkušenosti vím, že jde o jev, který časem odezní. Stačí na běh nezanevřít a časem se při pravidelném tréninku píchání v boku zbavíte.

Jak dýchat a nosem či ústy?

I zde najdete více názorů, naše fyzioterapeutka Kateřina Honová má za to, že nádech by měl být veden nosem, tedy alespoň v zahřívací fázi běhu. Při rychlejším tempu vám už nos stačit nebude (logicky, je tam horší průchodnost vzduchu, než ústy). Jelikož jste ale začátečníci, mohl by vám postačující nádech nosem být dobrým ukazatelem toho, že jste svůj běh nepřepálili, což je v začátcích obzvlášť žádoucí. Dech nosem je důležitý zejména v zimním období, kdy vdechovaný vzduch ohřívá a čistí. Můžete se i dočíst, kolik nádechů a výdechů na jeden krok máte mít. Není třeba se tím obzvlášť v začátcích trápit a nejen pro vás platí zlaté pravidlo: přizpůsobujte vždy pohyb dechu, nikoliv dech pohybu. Tělo si dechové funkce umí velice dobře regulovat, pokud ho necháte.

Vracejte se na www.rungo.cz pro svou dávku běžecké inspirace a nebojte se nás ptát na další otázky na Facebooku, Instagramu či pod článkem. Děkujeme, vaše redakce.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky