Úvod VybaveníBěhání Boty, které zamávají běžeckým světem. Novinky pro rok 2020

Boty, které zamávají běžeckým světem. Novinky pro rok 2020

od Vít Kněžínek

Rok 2020 měl našlápnuto k tomu stát se nejzásadnějším rokem v historii běžeckých bot. V plánu byla olympiáda a to je vždycky okamžik, při kterém se výrobci sportovního vybavení snaží trumfnout jeden druhého. V Tokiu se sice závodit nebude a celý vývoj se výrazně zpomalil, ale rozjetou marketingovou a výrobní mašinu už není možné zastavit. Do rukou se nám, běžcům tak přece jen dostane celá řada zajímavých kousků vybavení, z nichž některé jsou prostě jen povedenou novinkou, zatímco jiné nadobro změnily pohled široké veřejnosti na běžecké boty.

Následující text je výběrem toho nejzajímavějšího, co nás v tomto roce stihlo potkat, i toho, na co se můžeme ještě těšit.

NIKE ZOOM AlphaFly NEXT%

Začít nemůžeme ničím jiným než revoluční karbonovou botou Nike AlphaFly NEXT%. Pojem “revoluční” se poslední dobou používá čím dál častěji, ale jestli si ho některá bota opravdu zaslouží, tak je to právě AlphaFly. Vždyť která jiná běžecká bota donutila světovou atletickou federaci přepsat pravidla pro používání výstroje. AlphaFly je zkrátka tak povedená a rychlá závodka, až to vzbudilo velmi emotivní diskuzi o rovných podmínkách a technickém dopingu. 

Pravidla World Athletics nakonec tuto botu nijak neomezují, byť se do vymezených hranic vejde s odřenýma ušima. Největší překážkou tak bude její vysoce limitovaná dostupnost a také astronomická cena. Jestli ale nemáte hluboko do kapsy a toužíte posunout svůj osobák na střední až dlouhé trati (při silničním závodě), tak bych na vašem místě o těchto nových “raketově rychlých” Nike minimálně uvažoval. Více se problematice karbonových závodních bot budeme věnovat v jednom z dalších článků.

[ngg src=“galleries“ ids=“9″ display=“basic_imagebrowser“]

SAUCONY ENDORPHINE řada

Nike se svými závodkami ukázal směr a doslova spustil lavinu. Každá značka se zoufale snažila přijít do olympiády s vlastní konkurenceschopnou alternativou. Podobný typ bot tak najdete u značek Skechers, ASICS, New Balance, adidas, Brooks, nebo Saucony. A právě u poslední jmenované značky na chvíli zůstaneme. Saucony se totiž podařilo udělat obrovský kus práce a ze všech ostatních pronásledovatelů se dostali nejdál. Řada Endorphin, které kraluje karbonový model Endorphine Pro, sklízí velmi pozitivní recenze na všech frontách. 

Saucony si díky tomu zaslouží obrovské uznání za vědecký přístup a vlastní vývoj, který není pouze ctrl+c a ctrl+v toho, co už udělali jiní. 

[ngg src=“galleries“ ids=“7″ display=“basic_imagebrowser“]

Hoka One One TenNine

Deset na devátou. Giga. Monstrum. Letošní rok ujetým botám přeje, a tak si v Hoka One One nemohli uvedení novinky TenNine na trh načasovat lépe. Masivní protažená pata budí úsměv a většina lidí nad touhle zvláštností mávne rukou. Vzpomeňte si ale na dobu pár let zpět, kdy už jen vysoké podrážky všech Hoka One One vzbuzovaly naprosto stejnou reakci běžecké komunity. Od té doby uběhlo několik let a Hoka je dnes jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších běžeckých značek na světě. 

TenNine je extrémní příklad boty vyladěné primárně po seběhy. Dá se s ní běžet i po rovince, ale v porovnání s obvyklou váhou běžecké obuvi je šíleně těžká. Výrobce také důrazně nedoporučuje používat TenNine při chůzi ze schodů, nebo při řízení auta.

V rámci tohoto modelu si ale Hoka vyzkoušela novou věc v sériové výrobě a před pár dny na to navázala další novinkou Clifton Edge, která přináší prvek předimenzované paty do mainstreamové kolekce. Nový Clifton přitom váží pouhých 250 gramů a dá se očekávat, že tahle bota jen tak nezapadne v propadlišti dějin.

[ngg src=“galleries“ ids=“8″ display=“basic_imagebrowser“]

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky