Úvod VybaveníBěhání Vložku z výroby nebo ortopedickou? Pro koho jsou a kdy pomohou

Vložku z výroby nebo ortopedickou? Pro koho jsou a kdy pomohou

od Vít Kněžínek

V jednom z předchozích článků jsme se věnovali běžeckému došlapu a nadměrné pronaci. Tohle téma je odjakživa úzce spojeno s chodidlem a ortopedickými vložkami a právě na jejich problematiku se podíváme dnes. O co se jedná, jak se liší od klasických stélek a kdy má smysl si ortopedické vložky pořídit?

Na úplný úvod je třeba napsat, že než se pustíte do samodiagnózy svých chodidel, je dobré navštívit odborníka, který vám s problémy pomůže a navrhne správný postup. Tímto odborníkem může být podolog, ortoped nebo v ideálním případě zkušený fyzioterapeut.

Lidská noha je neuvěřitelně komplexní a složitý mechanismus a jednotlivé části jsou navzájem propojené. Zaměření se na chodidla proto může vyřešit i problémy s koleny nebo kyčlemi. Snaha problém vyřešit svépomocí ale obvykle nekončí příliš dobře. Na druhou stranu, pokud se svýma nohama žádné problémy nemáte, pak vás ortopedické vložky mohou nechat úplně v klidu, protože je s největší pravděpodobností vůbec nepotřebujete.

Jak jsou na tom standardní vložky v běžeckých botách?

V každé běžecké botě najdete vkládací stélku (vložku) z měkké pěny s tvarovou pamětí. Tato vložka může být vytvarovaná, ale díky tomu, že je celá z velmi měkkého pěnového materiálu, tak se v žádném případě nedá mluvit o tom, že by poskytovala chodidlu jakoukoliv oporu.

Naopak. Hlavním účelem těchto základních vložek je, aby se vytvarovaly podle vaší nohy a zajistily maximální komfort uvnitř boty. Pěnové vložky mají na svědomí větší část z toho úžasného pocitu po obutí do nového páru bot. Schválně si někdy zkuste vložku z boty vyndat. Rozdíl v pocitu (i ve velikosti) bude až neuvěřitelně velký.

V čem se liší běžecká vložka ortopedická?

Ortopedické vložky pak konstrukčně vychází z toho, jak vypadají výše zmíněné klasické stélky. Jejich základ obvykle tvoří měkký pěnový materiál. Na rozdíl od neortopedické varianty se zde ale nachází výztuhy a zpevňující prvky, které jsou umístěné tak, aby poskytly podporu nožní klenbě.

V chodidle najdete klenby dvě. Podélnou a příčnou. Ortopedická podpora příčné klenby probíhá pomocí takzvaného “srdíčka” – malé boule v přední části vložky. Pro běhání ale tento typ opory obvykle není příliš vhodný, protože opakovaný dopad klenby na srdíčko může být nepříjemný až bolestivý.

Podélná klenba a její tvar

Mnohem častěji se u běžců řeší klenba podélná – spojnice mezi patou a příčnou klenbou. Podélná klenba se dá klasifikovat třemi způsoby.

  • První variantou je standardní tvar klenby, kdy je všechno v pořádku a není třeba sahat po žádném nápravném opatření.
  • O něco horší už je to v okamžiku, kdy máte tzv. podélně ploché nohy. To totiž znamená, že šlachy a svaly, které mají tvořit nožní klenbu, jsou příliš ochablé a celý oblouk se hroutí. V praxi to znamená nižší stabilitu a omezenou schopnost přirozeně tlumit nárazy.
  • Opačný problém mají běžci s vysokou klenbou, kdy jsou šlachy a svaly přetížené a zatuhlé. U vysoké klenby dochází k přetěžování všech částí chodidla a vyššímu riziku poranění šlach vlivem nadměrné zátěže.
Jaké vložky máme v běžeckých botách z výroby a pro koho jsou určené ty ortopedické? Foto: Kateřina Honová

V ideálním případě se ploché nohy řeší posilováním, cvičením a mobilizací. Tento proces je ale poměrně pomalý a komplikovaný. V akutních případech proto může dávat smysl dát do svých bot vložku určenou pro tento typ chodidel. Pamatujte ale na to, že vložka chodidlo podloží a natvaruje do požadovaného tvaru. Tím ale přebírá jeho funkci a po přezutí do bot bez vložek se klenba opět “rozplácne” a vlivem odlehčení při nošení vložek bude ještě ochablejší, než dřív. Pro řešení akutních problémů tak může vložka posloužit, ale neměli byste zapomínat ani na aktivní řešení problému s plochýma nohama.

U vysoké klenby je vložka užitečnější. Podložením střední části chodidla totiž rozloží tlak na celou plosku nohy, a sníží tak míru zátěže na patě, příčné klenbě i v oblasti podélné klenby. Doplňkem k nošení vložek by zde mělo být pravidelné protahování a masírování chodidla, abyste opět uvolnili a zregenerovali přetíženou měkkou tkáň a klenba vám opět klesla.

Kromě podpory nožní klenby mohou vložky pomoci i se stabilizací chodidla. V případě lehké pronace se tak dá zvolit varianta neutrální běžecké boty společně s vhodnou ortopedickou vložkou. Výsledek bude podobný, jako pořízení bot s podporou stability.

Na závěr ještě jednou připomenu, že ortopedické vložky mohou stejně dobře pomoci jako ublížit a jejich použití byste vždy měli konzultovat s odborníkem, který se této problematice věnuje a je schopný vám doporučit ideální postup. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky