Úvod VybaveníCyklistika TEST: Edge 130 Plus – malý ďáblík se závodními ambicemi

TEST: Edge 130 Plus – malý ďáblík se závodními ambicemi

od Marek Odstrčilík

Pokud si někdo myslí, že něco tak malého nemůže být dostačující pro vaše cyklistické záznamy, úspěchy i propadáky, tak se plete. Edge 130 Plus vám na skvěle čitelném displeji umožní zobrazit ty hodnoty, které jsou pro vás důležité, navíc ho můžete propojit s měřičem tepové frekvence, snímačem kadence a dokonce i wattmetrem nebo Tacx trenažérem. Prostě naprosto dotačující nejen pro většinu cyklistů, ale i pro “závoďáky”.

Plusková varianta je v designu úplně stejná, jako předcházející model, ale pár změn se událo. Nový 130 plus dostal od vyššího modelu akcelerometr a bezpečnostní funkce, díky kterým se váš zadaný kontakt dozví o vaší nehodě nebo podobné nepříjemnosti. Mezi funkcemi najdete nově ClimbPro, které vám na naplánované trase podrobně zobrazí informace o kopcích a umožní za jízdy sledovat profily stoupání. Bajkoví nadšenci určitě ocení možnost analyzovat svoje skoky nebo styl jízdy.

Cyklocomputer Garmin Edge 130 plus. Foto: Marek Odstrčilík

Co se nezměnilo, je ovládání, které je lehce nemotorné, zvláště, když máte zkušenost s vyššími modely Garmin cyklopočítačů. Chvilku si na tlačítka na tak malém cyklokomputeru budete zvykat, abyste došli k tomu, že ovládání má svoji jasnou logiku. Stejný zůstal i černobílý displej s vynikajícím kontrastem a čitelností. Na displeji si můžete nastavit vše potřebné, co byste za jízdy chtěli sledovat: rychlost, srdeční tep, kadenci, nadmořskou výšku nebo klidně i notifikace z telefonu. Údajů tam můžete mít jeden až osm a obrazovek je celkem pět.

Garmin Edge 130 plus nemá v sobě žádnou mapu. Foto: Magdaléna Ondrášová

O tom, že je Garmin Edge 130 Plus velký sporťák, svědčí i to, že v něm nechybí tolik oblíbené segmenty z aplikace Strava. Kdo rád plánuje, může do cyklopočítače nahrát i svoji trasu například ze serveru www.mapy.cz. Při navigaci ale neuvidíte žádnou podrobnou mapu, ale pouze šipku a trasu ve slepé mapě, což může někdy zamotat hlavu na komplikovanějších křižovatkách. Pokud ale sjedete špatně, Edge vás na to okamžitě během několika desítek metrů upozorní. Každopádně jako orientační navigování funguje jinak bezproblémově.

Garmin Edge 130 plus. Foto: Marek Odstrčilík

Shrnutí? Garmin Edge 130 Plus je cyklocomputer, který klame tělem. Podle ceny, která startuje na 5 490 korunách a velikosti, by se dalo očekávat, že půjde o produkt s určitým funkčním omezením, Edge 130 Plus je ale přitom plnohodnotný počítač, který je svými funkcemi srovnatelný s mnohem dražšími produkty Edge řady. Jeho omezení je v absenci mapy, menší velikosti displeje a výdrži cca 12 hodin nepřetržitého záznamu jízdy. Edge 130 Plus je jako stvořený pro výkonnostní a vrcholové cyklisty, jako lehký, výkonný cyklopočítač pro jízdy po známých trasách.

Foto: Magdaléna Ondrášová

Stejně dobře ale může sloužit všem, kteří GPS cyklopočítač využívají primárně pro záznam jízd a ne pro orientaci v terénu. Výhodou Edge 130 Plus je, že se dá snadno přenášet mezi více koly a v případě potřeby i schovat do kapsy, když potřebujete záložně zaznamenat běh, jízdu na in-line bruslích nebo například trasu projetou na lyžích.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky