Úvod Trénink Fólie za pár korun zachrání život. Co ještě mít při běhání v horách?

Fólie za pár korun zachrání život. Co ještě mít při běhání v horách?

od Vít Kněžínek

Běhání je úžasně jednoduchý sport, který se dá provozovat kdekoliv a kdykoliv. Jakmile ale vyměníte město a jeho okolí za lesní pěšiny a horské traily, tak velmi rychle zjistíte, že se zvedá náročnost na vaši fyzičku i celkovou připravenost. Nejen pro všechny, kdo se chystají vydat na své první trailové dobrodružství, jsem dal dohromady seznam věcí, na které by v žádném případě neměli zapomenout.

V dnešním článku nečekejte výčet konkrétního vybavení. Jaký batoh zvolit, nebo jaké boty obout. Místo toho se zaměříme na základní věci, které by každý trailový běžec měl znát a dodržovat.

Běh v horách a trailu obecně je neodmyslitelně spojený s delší vzdáleností, vyšším převýšením a díky tomu i větší časovou náročností. Většinu trasy se přitom budete nacházet na místech, odkud existují pouze dvě cesty zpátky. Po vlastních nohách, nebo v péči horské služby. Žádné MHD, žádné taxi… Vzhledem k tomu byste s sebou měli mít několik věcí, které vám pomohou v případě jakýchkoliv komplikací.

Myslete na to, že vybavení nemusíte potřebovat jen vy

Naprostou nutností, která stojí pár korun, váží pár gramů a v batohu nezabere vůbec žádné místo je tzv. izotermická fólie. Pravděpodobně ji znáte z cíle velkých městských maratonů, kde vás do ní zabalí. Tato hliníková plachta vás dokáže udržet v teple a bez nadsázky se jedná o drobnost zachraňující životy. I v počasí, kdy poběžíte v kraťasech a triku můžete vlivem šoku a únavy dostat zimnici. Izotermická fólie efektivně udrží tělesné teplo a pomůže vám až do okamžiku, než dorazí pomoc. Ve většině případů nebudete fólii potřebovat pro sebe. Vyplatí se mít ji v batohu i kvůli tomu, abyste jí mohli dát komukoliv ve vašem okolí, kdo se ocitne v nesnázích.

Ruku v ruce s izotermickou fólií jde i základní lékárnička. Nemusíte s sebou vláčet kompletní zdravotnické vybavení. Stačí pár drobností jako je elastické obinadlo, náplasti, čisticí ubrousek, lepící páska a cokoliv, co vám osobně přijde užitečné a s čím si víte rady. Počítejte s tím, že v případě nutnosti budete s největší pravděpodobností ošetřovat drobné tržné a řezné rány, nebo poranění v oblasti kloubů.

I přes příznivou předpověď může na horách přijít náhlá bouře

Pohyb v horách v letních měsících s sebou přináší jednu spolehlivou věc. Velmi rychlé změny počasí. Za každých okolností byste s sebou proto měli nést rezervní oblečení, které se bude hodit v případě nenadálé změny počasí. Absolutní nutností je lehká a prodyšná nepromokavá bunda. Od věci nejsou ani nepromokavé kalhoty a zapomínat byste neměli ani na lehké rukavice a rezervní teplejší vrstvu oblečení. V horách může být i v létě opravdu velmi chladno, obzvlášť, pokud vyrazíte do vyšších poloh. 

Vše výše popsané je ideální uložit do osvědčené běžecké vesty/batohu, která na zádech neposkakuje, nedře vám kůži a vejde se do ní všechno potřebné včetně jídla a pití. Na trhu je dnes obrovské množství batohů od nejrůznějších značek jako je Salomon, Inov-8, Nathan, UltraSpire, Montane a další. Zajímavou nabídku levnějších a méně propracovaných batohů má i Decathlon. 

Oblečení samo o sobě se od toho, ve kterém běháte po městě, nijak zásadně neliší. To se ale nedá říct o botách. Jednorázový pokus o běh v horách zvládnete za suchého počasí i v silniční botě, ale jakmile to s trailem myslíte alespoň trochu vážně, tak budete potřebovat krosové (trailové) obutí. Krosové modely mají oproti silničním mnohem lepší záběr za sucha i za mokra, jsou pevnější, odolnější, stabilnější a spolehlivější. Výrazně tlumené silniční boty si v horském terénu rychle zničíte a díky jejich mechovému tlumení se výrazně zvyšuje riziko podvrtnutí a zranění kotníku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky