Úvod VybaveníBěhání TEST: Garmin Forerunner 745, prověřili jsme nový sporttester

TEST: Garmin Forerunner 745, prověřili jsme nový sporttester

od Magdaléna Ondrášová

Garmin dnes uvádí na trh nový sporttester Forerunner 745 – nástupce modelu Forerunner 735. Novinka je zaměřena na uživatele z řad triatlonistů, multisportovců, kteří berou trénink seriózně a chtějí se zlepšovat. Díky svým parametrům se ale hodí i pro trailové běžce.  A my vám recenzi Forerunner 745 přinášíme jako první na českém internetu.

Velmi zjednodušeně řečeno, Forerunner 745 je vlastně menší, lehčí a levnější verze Forerunner 945, ale bez map. Forerunner 745 má rozměry 43,8 x 43,8 x 13,3 mm a hmotnost 47 gramů. Tím se dostává pod Forerunner 945, který má rozměry 47 x 47 x 13,7 milimetrů a hmotnost 49 gramů. Dva gramy, žádná míra, dalo by se říct, ale rozměry jsou již trochu jiná a hodinky jsou na dámské ruce nebo ruce atleta jak přikované. Pro větší ruku bych ale stále asi doporučil model 945 (přeci jen 745 velikostně odpovídají modelu Fenix 6s, i když to tak nemusí vypadat). Mají totiž jednu výhodu proti Fenix 6s a tou je 22 milimetrů široký pásek, kdežto Fenix 6s mají jen 20 milimetrů. Je to k neuvěření, ale ty dva milimetry dělají z 745 sporttestr, který vypadá i na chlapské ruce dobře.

Když jsme u pásku, Garmin odebral možnost rychlé výměny pásků. Pásek je k tělu hodinek připevněn klasickou osičkou a v balení dodávaný pásek nemá žádnou možnost rychlého odmontování. Můžete ale odtáhnout kraj pásku, vycvaknout osičku a měnit. Lze pak měnit i za quick fix nebo quick release pásky o šířce 22 milimetrů.

Kromě rozměrů a pásků nás může zajímat i displej. Nic extra než klasický Garmin. Čekejte tedy velmi dobře čitelný nedotykový displej přikrytý Gorilla Glass sklíčkem s antireflexní úpravou. Čitelnost je luxusní i za šera a rozlišení displeje má 240 x 240 bodů. Na něj se dá nastavit až šest datových polí.

Výdrž

Papírová výdrž tohoto drobka je tak akorát na dlouhého Ironmana, ale v praxi vydržely hodinky se systémem GPS déle, na jednu aktivitu 26 hodin. „Kombinovaná spotřeba“ je ale trochu vyšší a tak při denním nošení, zapnutém oxymetru, notifikacích a 50 až 90 minutách tréninků šestkrát týdně budete hodinky nabíjet jednou až dvakrát za týden … podle toho, zda plavete v bazénu bez GPS nebo děláte jen aktivity s GPS.

Přiznejme si ale, že jednou až dvakrát týdně není moc. Berte v úvahu, že to jsou hodinky spíš pro sport, než „jen“ na aktivní životní styl. Pokud ale budete mít pauzu od sportu, počítám, že kolem 10 až 14 dnů vám asi vydrží.

Co je nové, co je staré, kam je zařadit v Garmin produktech?

Odpověď na „kam patří“ je jasná. Logicky mezi modely Forerunner 245, respektive 645 a Forerunner 945. Ale proč? Na to je už složitější odpovědět. FR 645 jsou již generačně zastaralé hodinky a navíc, stejně jako FR 245, jsou primárně určeny pro běh a nejsou multisportovní.

Navíc do současných FR 745 Garmin přihodil barometr a tím z nich udělal jen jakýsi malý klon Forerunner 945. Model Forerunner 745 je na tom ve vztahu k 945 vlastně stejně jako model Garmin Fenix 6s k Garmin Fenix 6 Pro … šestky jsou větší než 6s a stejně tak jsou 745 menší než 945. Verze „Pro“ má mapy, a model 6s je nemá. FR 945 mapy mají, FR 745 ne. Jinak jsou 945 a 745 prakticky totožné.

Co tedy dostanete, když koukneme na Forerunner 745? Je to o dva gramy lehčí, kompaktnější a levnější Forerunner 945.

Co umí?

Obligátně mraky sportů, ale proti Fenixům postrádají režim expedice, lezení na stěně a bouldering. Jinak mají vše, co triatlonista nebo jiný multisportovec potřebuje. Díky barometru přibyla podpora zimních sportů (lyže, XC ski – skialpy).

Nejzajímavější je asi přírůstek podpory běhu na venkovním oválu, a to se zapnutou GPS. Dráhu uvnitř už měly i předchozí modely Garminů, ale Garmin (nejspíše tlačen trochu konkurencí od Corosu) dodal do hodinek i dráhový profil pro venkovní aktivitu s GPS. V profilu dráhového běhu můžete zvolit i dráhu, ve které běžíte. Má to ale jeden háček. Hodinky nikde neříkají na jaký ovál je ten profil dělaný. Optimalizace ale vypadá dle všeho na 400 metrový ovál. Osobně jsem byl škodolibě na 120 metrovém, který zamotá hlavu prakticky všem hodinkám. Přesnost by šla na tomto 120 metrovém oválu ještě zlepšit. Ale musím poznamenat, že jsem tam byl běhat s beta verzí firmwaru …

Radek Brunner na Kladenském maratonu na dráze byl ale spokojený. Hodinky musíte na ovále nechat dvě kolečka „oťukat“ rozklusem, pak uložit aktivitu a na závod jsou „ready“ a měří přesně. To se potvrdilo na 400 metrovém okruhu.

Ať nejsme jen u oválu.

Hodinky mají proti jakýmkoliv Garminům posledních let, co jsem měl v ruce, nejpřesnější GPS záznam ze všech. Vždy píšu, že se asi nebudete nikdy kochat, po které straně ulice jste běželi na záznamu trasy … stejně tak to ani nebudete dělat u těchto hodinek, ale … můžete. FR 745 jsou tak přesné, že trasa vede opravdu pěkně bez ústřelků. A to neprobíhá na Garmin Connect serverech k žádnému vyhlazování nebo pasování na mapu.

Ale samozřejmě se i FR 745 dostanou do úzkých – v místech se špatným signálem můžete o pár metrů „běžet“ mimo cestu.

Co je ale důležitější než záznam, je přesnost tempa, což je to, co zajímá sporťáka, když trénuje. A ta je výborná. Nejlepší aktuální tempo mezi hodinkami za poslední dva roky měly nedávno uvedené Polar Grit X … měly. Teď žezlo převzaly FR 745. Žádné velké kolísání mezi tempy kolem toho, co běžíte. FR 745 při změně tempa začne okamžitě reagovat a začne zobrazovat tempo a zkracovat nebo prodlužovat podle toho, zda zrychlíte nebo zpomalíte k aktuálnímu, kterým právě běžíte. A tam pak zůstane … na otevřeném prostranství se dokonce tempo ani nehne, je stálé a hlavně – v porovnání se Strydem je „spot-on“.

Ať se slabým signálem nebo silným, FR 745 odměřují kilometry na stejném místě, jako zkalibrovaný Stryd.

Další sporty

Plavání – hodinky neucítíte na ruce. Na otevřené vodě jsem je s GPS bohužel nezkoušel. V bazénu měří velmi dobře, prakticky takový standard Garminu. Garmin navíc před rokem implementoval metriku – kritickou rychlost plavání, což je pro plavce něco jako „laktátový práh“ pro běžce.

Hodinky při plavání necítíte a lze je mít i při drilu s packami, kde jsem občas trochu bojoval s Garmin Fenix, které jsou přeci jen větší.

Kolo je samozřejmost, jelikož se jedná o triatlonově založený speciál. Kromě metrik pro MTB jízdu, mají FR 745 podporu wattmetrů, což uvítá každý silniční ďábel anebo ten, kdo má doma odpovídající trenažer. FR 745 umí z wattmetru číst všechny rozšířené metriky, jak jsme u Garminu zvyklí, a to včetně vyvážení L/P noha a rozložení síly záběru.

Navíc podporují FR 745 nedávno uvedený protokol FE-C do top modelů (FR945 a Fenix 6), který umožňuje pracovat s trenažerem přímo z hodinek a pokud máte trénink na kole od trenéra, nebo si jej navolíte sami, hodinky napřímo automaticky dokáží dle nadefinovaného tréninku (watty, sklon) ovládat a nastavovat trenažer přesně tak, jak to potřebujete. Navíc lze do hodinek nahrát jakoukoliv GPX trasu, spustíte navigaci pro aktivitu „kolo uvnitř“ a hodinky simulují jízdu po trase. Takto si můžete například bezpečně zajet „na kole“ trasu Šutru nebo Matterhorn Ultraks a jiné šílenosti. Jediný limit je to, jak dobrý máte trenažer ve smyslu – jak velká stoupání nebo klesání zvládne simulovat. Top produkty zvládají sklony do 25 procent.

Kromě sportovních funkcí disponují hodinky i monitoringem vašeho výkonu, růstu, ale i špatných období, kdy kondice klesá. Každý den dostanete velmi dobrou statistiku spánku a dobití „baterek“ dle dlouholetých výzkumů společnosti Firstbeat, kterou Garmin letos koupil.

Nicméně to není vše. Na základě tréninkových výsledků a denního vývoje vaší únavy vám hodinky dokáží poradit vhodný trénink pro konkrétní den. Vyložene napíšou, ať jdete jen lehce na 30 minut a doplní i tempo dle vašich možností. Anebo předepíší intervaly „na krev“. A fakt to těm hodinkám docela jde.

Na základě čeho se toto měří? Jak funguje optické měření tepu?

To je vděčná otázka u všech hodinek. Někomu funguje, jinému fungovat dobře nemusí. Mně osobně fungovalo měření dobře. S tepákem to bylo 1:1 pro rychlejší i pomalejší běhy. Při intervalech je zde samozřejmě prodleva pár sekund, ale nic hrozného. Musím ale poznamenat, že se stále jedná o předprodukční firmware. Když je testoval Radek Brunner, dostal hodinky i do stavu, kdy hlásily nereálné hodnoty tepu. Ale to bylo jednou s testovacím firmware. Počítám ale, že ten, kdo trénuje s takovými hodinkami dle tepu, pracuje s hrudním pásem.

Měření tepu v bazénu je díky posazení hodinek na ruce také velmi dobré.

Srovnání tepu optiky FR 745 a hrudního pásu H10 naleznete na screenshotu z DCR analyzéru.

Foto: Michael Novák

Stojí novinka Garmin Forerunner 745 za to?

Dobrá otázka. Pokud jste sportovec tělem i duší, určitě se na ně podívejte. Pokud uvažujete o „něčem lepším“, vlastně nejlepším, ale máte malou ruku nebo malý rozpočet na pořízení titanových solárních Fenixů, pak je FR 745 určitě model, který stojí za přemýšlení. 

Foto: Michael Novák

Největší devizou FR 745 je přesnost. Hned poté bych volil rozměry a hmotnost. Cena je vyšší. Pokud tedy nejste někdo, kdo potřebuje nutně multisportovní hodinky, možná zkuste kouknout na nesolární verzi Garmin Instinct nebo čistě běžecké Forerunner 245, eventuálně elegantními Vivoactive 4 nebo Venu, které dokáží překvapit i serióznější sportovce.

Je zde ale jedno ALE. Osobně si myslím, že zaváděcí cena je sice ospravedlnitelná „protože Garmin“, ale nemohu se zbavit pocitu, že bych dal za tyhle hodiny maximálně 10 500 korun. Nemohu a nechci diktovat cenovou politiku, jen mohu komentovat.

Díky ceně 12 990 se rozhodně nejedná o hodinky pro každého a zcela jistě bude cena onen filtr pro potenciální kupce. Přeci jen seženete o tisíc korun dražší nemapové Fenix 6s, nebo Fenix 6 a pro většinu případných kupců budou „luxusnější“ hodinky s kovovou lunetou atraktivnější, než plastové speciály pro triatlety.

Foto: Michael Novák

Pokud budete chtít primárně trail a navigaci, určitě spíš zvolte Fenixy. Ty v navigačních funkcích (zejména verze PRO s mapami) nemají konkurenci. Fenixy se hodí víceméně i pro celodenní nošení lépe. Tedy … ony si nejvyšší řady Forerunnerů vydobyly takové kultovní místo. To, že se nosí k obleku Fenixy, se společnost tak trochu tolerovat naučila, ale sportovní plasťáky? To je neakceptovatelné a přeci se na rukou mužů a žen objevují jak k oblekům, šatům a večerním róbám, aniž by se tam hodily. Proč? Je to jakési společenské zařazení. Ono se totiž říká – kdo chce sportovat, koupí si Fenixy, ale kdo sportuje, má Forerunnery, protože ví, co si koupil a jak s tím pracovat a řadí se tak do jisté škatulky ve společnosti, kde si můžete být jisti, že nahození sportovního tématu k diskusi je dobrý „icebreaker“.

3 komentáře

Peťas 8. 10. 2022 - 14:23

Dobrý den, můžete prosím porovnat reálnou přesnost GNSS / GPS 745 vs nový model 255? Určitě by to zajímalo nejen mne – předem Vám mnohokrát děkuji :)

Odpověď
M. Zbořil 25. 12. 2021 - 20:11

Dobrý den. Měl bych spíš dotaz. Koupil jsem 745-ky jako dárek pro přítelkyni která hodně a ráda chodí nordic walking – nevíte, případně můžete nasměrovat – jestli existuje nějaký plugin, který by byl určený přesně pro tento druh chození? Děkuji.

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 27. 12. 2021 - 12:08

Dobrý den, nordic walking nepoužívám, já osobně bych se zeptala ve skupině na Facebooku „Garmin hodinky tipy a triky“, dá se tam filtrovat i podle témat. Určitě se to tam už x-krát řešilo. Jinak jde určitě udělat to, že zkopírujete „nejbližší“ aktivitu v hodinkách, třeba „turistika“ a tu si přejmenujete a nastavíte si pro ni datová pole.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky