Úvod Inspirace Jeden běžecký a jeden současný tip na „čtení“ od redakce

Jeden běžecký a jeden současný tip na „čtení“ od redakce

od Magdaléna Ondrášová

Kdy poslouchám? V autě, to hlavně. Zvykla jsem si ale dát mobil do kapsy a sluchátka do uší při vaření. Je to taková moje chvilka. Nejsem úplně ten typ, který by se sluchátky běhal, ale kniha od Charlieho Engleho mě tak pohltila, že tentokrát jsem udělala výjimku a s audioknihou dokonce i běhala.

Karanténa – Peter May

Foto: audioteka.cz

Marketingové materiály k této knize Karanténa tvrdí, že když ji Peter May poprvé nabídl, vydavatel ji odmítl s tím, že situace v ní popsané jsou až příliš neuvěřitelné. To bylo před 15 lety. Když si ji dnes přečtete nebo poslechnete, budete mít v některých pasážích naopak pocit, že May jen popisuje současnost. Kniha pochopitelně nepojednává o Covid-19, ale o jiné kapénkovou infekcí šiřitelné nemoci, která je na rozdíl od koronaviru velmi smrtící. Na pozadí kompletně uzavřeného Londýna se odehrává temná detektivka, ve které jde o mnohem víc než jen o vraždu dítěte. Město v karanténě je obsazené armádou, spalovny už dávno nestíhají a tajné kluby přesto praskají ve švech. Lidé se chtějí bavit, i když smrt číhá na každém kroku. Šílená doba zastihla detektiva McNeila v neméně šílené rodinné situaci.

Tahle kniha vám náladu rozhodně nezvedne. Každopádně si však při jejím poslechu alespoň můžete říkat, že na tom pořád ještě nejsme tak špatně, jak bychom mohli být. Peter May je autor řady “severských detektivek”. Pokud snad jeho dílo ještě neznáte, a nechcete se hned ponořit do nejtemnějšího případu, jaký kdy napsal, určitě zkuste třeba Skálu, první díl jeho dosud nejslavnější detektivní trilogie nebo některý z jeho “čínských thrillerů (série začíná knihou Pán Ohně).

PETER MAY

Skotský romanopisec a detektivkář pochází z Glasgow, ale nyní žije a tvoří v jižní Francii. Původně se živil novinařinou (pro The Scotsman a The Glasgow Evening Times) a proslavil se jako televizní scenárista, což ho přimělo vstoupit na čistě spisovatelskou dráhu. Celosvětové renomé si vydobyl šestidílnou sérií čínských thrillerů (česky 2015–2020), kterou postupně vydáváme i v audioknižní podobě. V obou provedeních je dostupná též Mayova volná trilogie ze skotského souostroví Vnější Hebridy, zahrnující tituly Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky (česky 2013–2014). Mezi jeho další populární série patří Akta Enzo (česky od roku 2006), z nichž aktuálně připravujeme už šestý díl Nezvratné alibi. Oblibu si získal i nejnovějšími samostatnými romány Ostrov Entry či Útěk.

Ultramaratonec – Charlie Engle

Foto: audioteka.cz

Strhující skutečný příběh člověka, který absolvoval či vyhrál ty nejnáročnější závody světa nezačíná harmonickým dětstvím, nepokračuje ideálním dospíváním a nekončí… nerada bych vám prozradila, čím vším si tento běžec prošel, protože tuhle knihu byste si měli pustit.

Díky této knize si uvědomíte, jak křehká je duše dítěte. Podíváte se do nitra mozku člověka, který se stal závislý na drogách. Charlie Engle se v knize plně otevřel a tak trochu s ním bude souznít každý z nás, protože pro mnoho z nás je běhání ventilem něčeho jiného nebo závislostí. Či obojím.

Čtením o běhání jsem tak trochu přesycená. Po dlouhé době jsem si takovou knihu opravdu užila se vším všudy i s těšením se na chvíli, kdy si ji budu moct zase pustit. A velmi jsem si užila četbu a hlas Michala Jagelky (nemám ráda, když je přednes přehrávaný), který se podílí na sympatiích k autorovi knihy.

V roce 2007 dokonce Matt Damon produkoval a vyprávěl film Přeběhnout Saharu – příběh o tom, jak se Engleovi a jeho týmu jako prvním úspěšně podařilo zdolat 7 240 kilometrů napříč Saharou. Ten jsem ale neviděla. Vy ano? Podělte se s námi v diskuzi!

CHARLIE ENGLE

Kniha je autobiografická. Proto místo medailonku autora cituji kousek z knihy:

„Dál věřím tomu, že život je výhradně o přizpůsobení se. Nejsme definováni okolnostmi, s kterými se musíme potýkat. Látka naší existence je upředena z toho, jak reagujeme, jak se s věcmi vyrovnáváme, jak se přizpůsobujeme a já jsem si teď v sobě nesl novou mantru. Je prostá a jednoznačně mocná. Astasiana (přítelkyně autora, pozn. red.) se o ni se mnou o ni podělila těsně před startem pro případ, kdyby bylo pro mě příliš obtížné v závodu pokračovat. Řekla mi, že každý z nás má svou vlastní bolest a bolest nikoho jiného není větší nebo menší než ta naše. V jejích očích je každý z nás vybaven k tomu, aby poměřoval jen svou osobní bolest v kontextu svých vlastních životních zkušeností. Když musí čelit nějakému údělu, který se zdá být nepřekonatelný, zklidní dech a s každým vydechnutím si opakuje jedno z následujících čtyř slov – vždyť – o – nic – nejde.“

Co mi padlo do oka a na co se chystám?
K2 – 8611 metrů – Josef Rakoncaj, Miloň Jasanský
Jako v nebi, jenže jinak – Aleš Palán

Text vznikl ve spolupráci s audioteka.cz.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky