Úvod TréninkBěžecký trénink Postrach stezek. Neviditelný běžec, který děsí, osvícený, který oslepuje

Postrach stezek. Neviditelný běžec, který děsí, osvícený, který oslepuje

od Magdaléna Ondrášová

Záblesk až do mozku a pak naprostá tma. Takovému zážitku lze předejít. Nosit čelovku je totiž chvályhodné nejen proto, abyste nezakopli, nebo abyste byli viděni a neděsili ostatní. Je ale také dobré vědět, jak svítilnu používat, abyste byli ohleduplní k druhým.

Zásady pohybu ve tmě:

  • potřebujete vidět,
  • potřebujete být viděni,
  • je potřeba, aby ten, koho potkáte, nadále viděl.

Takto bych shrnula jádro článku. Platí to podobně pro běžce, chodce i cyklisty, ale pro jednoduchost se v rámci článku budeme odvolávat na ty první jmenované. Pojďme si body postupně rozebrat.

Sviťte, abyste viděli – nutný základ

Je důležité, abyste při běhu viděli před sebe. Zde můžete namítnout, že si oči tmě přivyknou a za luny v úplňku vidíte natolik dobře, abyste svítit nemuseli – a je to pravda. Napadnutý sníh pak světlo odráží ještě více a pohyb bez svítilny je celkem pohodlný, neřkuli romantický. Dokud se opodál neozve zachrochtání, nebo proti vám ze tmy nevyběhne druhý neosvícený běžec. A tím se dostáváme k bodu dva.

Sviťte, abyste byli viděni

Druhý běžec může mít reflexních prvků jak dopravní kužel, ale bez světelného zdroje směrem od vás se bohužel nerozzáří a uvidíte ho až těsně před vámi. Ušetřit si test maximální tepovky či podvrtnutý kotník z úskoku v bok vám mohla právě svítilna.

Nejenže tedy potřebujete druhého vidět, ale měli byste nosit čelovku, abyste byli viděni a jako neviditelný běžec jste neděsil své okolí. Uf, více slov „vidět“ jsem v životě do věty nenacpala, zde vidíte, jak důležitý apel to je.

Sviťte, ale neoslňujte

Až se začnete vydávat na svoji noční pouť a uzříte v dálce běžce, jež je osvětlen, ještě radostí nevýskejte a doufejte, že si vás z blízka nenasvítí v plné kráse, byť se vám podařilo zhubnout pět kilo a moc vám to sluší.

Dostat přímý zásah třeba jen 500 lumeny přímo do sítnice vás oslepí na několik dalších (nekonečných) metrů. Jediné, v čem budete mít v tu chvíli „jasno“ je, že tohle už nechcete zažít. Jak se tomu vyvarovat?

  1. Až vyběhnete s čelní svítilnou na hlavě, zvolte nižší jas, který je ale dostatečný vzhledem k terénu, kde běžíte. Záleží na tom, jak hladký je povrch, jestli je tma tmoucí, či zda je každých 50 metrů lampa veřejného osvětlení a potřebujete být pouze viděni. Vyššími lumeny si přisviťte, až to bude potřeba. Pokud má váš zdroj světla jen jeden level, platí pro vás až bod dva.
  2. Naklopte zdroj světla tak, aby směřoval kužel před vás, nikoliv do dálky. Až budete potřebovat dohlédnout dál, můžete přizvednout hlavu nebo svítilnu.
  3. Pokud běžíte krajem, kde lišky dávají dobrou noc a široko daleko není živáčka, klidně to se světlem rozbalte. Ale jakmile zahlédnete světlo proti vám, upozaďte zvědavost prohlédnout si kolegu, sklopte hlavu a sviťte pod sebe, dokud se neminete.

Jistě není záměrem nikoho z nás děsit či oslňovat ostatní, nicméně se to pořád děje a to z čiré nevědomosti. Ať už běháte, chodíte nebo jezdíte na kole (naštelujte správný úhel na řídítkách), tyto zákony platí pro všechny. A vězte, že kdekterá dnešní výkonná svítilna může nablikat do očí i řidiči auta.

Nezapomeňte na reflexní prvky

I přestože jste již osvícení (čelovkou i duchem – díky tomuto článku), nezapomínejte nosit reflexní prvky, a to i na zadních dílech svého oblečení. Případně si dejte kolem kotníku či zápěstí reflexní pásek. Některé čelovky mají ještě takovou „vychytávku“, kdy je na temeni připevněné druhé světlo – červené. To také není špatná věc. Pokud máte z čeho vybírat, sahejte po světlém oblečení místo tmavého.

Mlha a déšť

Co dělat ve chvíli, kdy vám čelovka na hlavě osvětluje mlžný aerosol či kapky deště před vámi?

Jistě jste zjistili, že s přidanými lumeny vás kapky o to více oslňují, jak se od nich světlo odráží a způsobuje „bílou“ stěnu, která zhorší viditelnost. V tuto chvíli je lepší čelovku sejmout a upevnit ji v oblasti pasu, pokud to jde, nebo ji držet v ruce (pokud se vaše ruka při běhu nenachází alespoň zhruba v oblasti pasu, je něco špatně).

Běhejte v noci bezpečně jak pro sebe tak pro ostatní.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky