Úvod VybaveníBěhání Recenze čelovky HM61R Amber. Palba 1 200 lumenů a variabilita užití

Recenze čelovky HM61R Amber. Palba 1 200 lumenů a variabilita užití

od Magdaléna Ondrášová

Běháte a s brzkou tmou přemýšlíte o pořízení čelovky? Přinášíme recenzi HM61R Amber z rodiny Fenix, čelovky, která patří do střední až vyšší třídy. Vyzdvihla bych výkon, jednoduché ovládání, na které není třeba si zvykat, ale je třeba upozornit i na jednu záludnost.

Ať už pořizujeme baterku do ruky, na kolo nebo běhání, očekáváme od ní, že bude mít dostatečný dosvit a výdrž. Co ale musí splňovat čelní svítilna na rozdíl od baterky do ruky? Musí hlavně dobře sedět a v tomto testovaný model obstál perfektně. Roli hrálo uchycení i nízká váha.

Sedí dobře a kužel světla lze natáčet

Fenix vsadil na systém uchycení, který mi v minulosti i u konkurenčních výrobků vyhovoval nejvíce. Pružná plochá guma s reflexními prvky obepíná nejen obvod hlavy, ale stabilizuje čelovku středovým páskem, který vede od středu čela přes temeno do zátylku, a tak fixuje „hloubku“ naražení čelovky na hlavu. Sedí jistě, při běhu neskáče, přičemž nikde neškrtí a nezařezává se. K pásku je na čele uchycená destička, kde je spodní stranou pásek veden. Teprve na ní je samotné tělo svítilny. Díky tomu netlačí, ani neklouže jak po kůži či čepici.

Z destičky lze svítilnu vyjmout a využít integrované spony, pokud ji potřebujete připevnit třeba na pásek, či jako blikačku dozadu na batoh – o tom ještě později. Na opačném konci, než je spínač, je magnet a svítilnu tak můžete případně přiložit na cokoliv železného. Třeba na bok ledničky při tajných nočních nájezdech.

Fenix HM61R Amber

  • Výkon: 5 – 1 200 lumenů
  • Váha: 149 g
  • Výdrž: v režimu 150 lumenů 12 h (5 lumenů 300 h)
  • Barva světla: neutrální bílá
  • Akumulátor: Li-ion 3 500 mAh
  • Cena: 2 299 Kč

Díky kolébce, ve které je tělo čelovky připevněné, lze vertikálně natáčet kužel světla, což je u čelní svítilny velmi důležité. Abyste neoslňovali ostatní, je třeba svítit spíše „pod sebe“, ale ve chvíli, kdy potřebujete, můžete natočit kužel světla daleko před sebe (o tom, jak nosit čelovku, čtěte v tomto speciálním článku). Natáčení je plynulé, nejsou zde předem dané pozice a drží dobře, v čase se neposouvá.

Světlo – kužel regulovat nelze, ale intenzitu ano

Některé čelovky mají možnost regulace kuželu světla od bodového po zcela rozptýlené. Fenix HM61R toto postrádá. Kužel je předem daný, ale pro účel běhu, chůze, či jízdy na kole nepovažuji jeho regulaci za nepostradatelnou. Je to čistě na preferencích, jakým způsobem hodláte ještě čelovku využívat, a proto jsem neopomněla toto zmínit.

Zato intenzitu světla můžete regulovat dostatečně, a to v pěti stupních od ekonomických 5 lumenů (lehké přisvícení, či „abych byl ostatními běžci viděn“), přes 50, 150, 400, až po 1200 lumenů, což je palba, která řadí HM61R mezi nadstandardní čelovky. Pro potřeby běhu potřebujete maximálně 400 lumenů, které vám zajistí opravdu velmi komfortní pohyb i v terénu. Čelovku zapnete dlouhým stiskem, přepínáte jednoduchým krátkým stiskem. Ke všemu slouží jediné tlačítko velmi pohodlně hmatatelné i v rukavicích. Ovládání je stejné jako u jiných Fenix čelovek.

Prakticky jsem k běhu využívala třetí stupeň, což je 150 lumenů. U toho příbalový leták udává dohled na 50 metrů a praxe tomu odpovídala.

Jak jsem v úvodu zmínila, světlo můžete použít i jako zadní červené s 1 nebo 5 lumeny se stabilním svitem, či 5 lumeny v přerušovaném režimu blikačky. Toto aktivujete rychlým dvojitým kliknutím a mezi režimy přepínáte jednoduchým kliknutím.

Nabíjení a výdrž

Dobíjí se pomocí USB kabelu (můžete ho zapojit i v autě a powerbance), který drží v konektoru magnetem. Z tohoto řešení jsem byla nadšená, bylo to rychlé a praktické. Žádné gumové záslepky a titěrné otvory, které se mohou zanášet. Kdo by měl obavy z nestandardní koncovky pro nabíjení (když si kabel zapomenu přibalit na dovolenou), objevila jsem na samotném akumulátoru vstup pro mikro USB. O tom, zda je proces nabíjení hotový, informuje barva diody (červená/zelená). Sice nejde o klasické kdekoliv sehnatelné tužkovky, nicméně z obavy při delším nočním výletu lze mít v kapse a využít dvě náhradní jednorázové CR123A baterie.

Pokud vyrážíte s čelovkou bez předchozího plného dobití, můžete zjistit stav jedním krátkým stisknutím tlačítka (v režimu vypnuté čelovky) a po dobu tří vteřina se rozsvítí konstantní zelená (100 až 85 %), blikající zelená (85 až 50 %), konstantní červená (50 až 25 %), nebo blikající červená (25 % a méně).

Při 150 lumenech vydrží svítit 12 hodin, v režimu 400 lumenů 4 hodiny, což zcela odpovídá i návodu (nesmíme si však představit, že se poté ponoříme do tmy. Při pokročilém vybití se automaticky přepne do úspornějšího svitu). Turbo režim 1 200 lumenů slouží pouze k přisvícení na dočasnou dobu (dohled je při něm 145 metrů. Hodí se tedy, pokud hledáte turistickou značku, pátráte po původci chrochtání v dálce, či jakkoliv jinak se potřebujete zorientovat ve tmě). Po minutě se výkon automaticky sníží na 900 lumenů, ale díky ochraně proti přehřátí může jít ještě níže (záleží na okolní teplotě, kde se pohybujete).

Tvorba tepla je fyzikální jev a nelze to považovat za chybu. I tak bych upozornila na to, že ochrana proti přehřátí začíná podle návodu fungovat až po překročení 65 stupňů. Když jsem na chvíli odložila čelovku v turbo režimu v autě na umělý plyš sedačky, začal být za několik sekund cítit. Za jak dlouho by se kolečko vypálilo, jsem nezkoušela. Na čele se toho ale nemusíte obávat, díky uchycení teplo k hlavě neprostoupí. V nižším režimu jsem žádný problém s vyšší teplotou nezaznamenala. Ještě jednou upozorním, že 1 200 lumenů se používá opravdu na chvilkové přisvícení.

Tělo je jinak vyrobeno z vysoce pevné slitiny leteckého hliníku a působí bytelně, ačkoliv patří čelovka k těm lehčím. Váha i s akumulátory dává cifru 149 gramů. Znám čelovky, které vydrží svítit déle, ale také mají třeba o 100 gramů více.

Samozřejmostí pro venkovní použití je vodotěsnost standardu IP68 (až do hloubky dva metry pod vodou) a nárazuvzdornost (ze dvou metrů). Dokoupit lze nalepovací destičku na helmu, do které můžete tělo čelovky nasadit. Tu jsem ale nezkoušela.

Závěr

Sháníte-li praktickou a víceúčelovou čelní svítilnu, neuděláte chybu. Za doporučenou maloobchodní cenu 2 299 korun dostanete kvalitní výrobek od značky, která si za téměř 20 let na trhu vybudovala jméno.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky