Úvod VybaveníBěhání MapMyRun: co umí aplikace, kterou doporučuje končící Endomondo

MapMyRun: co umí aplikace, kterou doporučuje končící Endomondo

od Pavel Tomek

Aplikace Endomondo končí a spousta jejich uživatelů se bude muset přestěhovat. Vývojáři Endomonda doporučují jako nejvhodnější náhradu MapMyRun. Proto jsme se rozhodli ji trochu podrobněji prozkoumat. Na závěr článku jsme připojili zkušenosti s přenosem dat či se snažili zodpovědět otazníky nad zmatkem v aplikacích začínajících MapMy.

Aktualizace 8. ledna 2021: v současné době již aplikace nefunguje. Pokud jste si nestihli stáhnout data, máme tu pro vás aktuální článek, jak na to.

MapMyRun se oficiálně bere jako náhrada za končící Endomodo. Jako většina podobných aplikací je pouze anglicky a kromě displeje mobilního telefonu ji můžete prozkoumávat i přes webové stránky. Aplikace je také rozdělena na bezplatnou a prémiovou část. Následující text vychází z verze pro iPhony, nečekám ale, že by se aplikace na Androidu chovala radikálně jinak.

Bezplatná část MapMyRun bude spoustě uživatelů stačit, hyzdí ji ale reklamní proužky. Aktivita ukazuje běžné informace včetně mapy a přidružených fotek, převýšení či srdečního tepu. Kromě záznamů aktivit můžete zadat i nějaký textový příspěvek a samozřejmě sledovat záznamy svých přátel nebo ty svoje sdružené po týdnech. V nastavení si také můžete přidat své běžecké boty a jednoduše si hlídat, kolik už mají na tachometru a jakou životnost si u nich představujete. Zajímavou funkcí, kterou lze bezplatně využívat je také Route Genius, která ukazuje zaznamenané trasy ve vašem okolí. Doma to nevyužiju, ale na dovolené je to skvělý způsob, jak poznat nové místo. Líbila se mi i možnost vytváření cílů. Například si zvolíte, že chcete chodit běhat alespoň dvakrát týdně a v aplikaci si pak hlídáte, že svůj cíl plníte.

MapMyRun samozřejmě kamarádí s různými značkami sporttesterů, ze kterých se dají data do aplikace přenášet. Jedná se především o Garmin, Suunto, Samsung či Apple.

MapMyRun na Apple Watch
MapMyrun nabízejí samostatnou aplikaci pro Apple Watch. Jejich uživatelé nemusejí při běhání nosit telefon u sebe, prostě si nainstalují aplikaci do hodinek a po ukončení záznamu se data přenesou. Bohužel, ani MapMyRun nedokáže na jednu obrazovku dostat větší počet informací – nejvíce jsou to tři údaje. Klepáním na displej ale aspoň přepínáte mezi více hodnotami, i když jejich výběr nijak neovlivníte. Nahrávání vlastních tras, intervalový trénink či alarmy třeba na vysoký tep, nebo nízkou rychlost nenajdete.

Využijete placené funkce?

Placená verze je samozřejmě obsahově výrazně bohatší, ale trochu jinak, než bych čekal. K dispozici je čtrnáctidenní zkušební verze, kdy si můžete snadno ověřit, jestli se vám investice 149 korun měsíčně vyplatí. Samotné informace o běžecké aktivitě k tomu ale moc nevybízejí. Oproti free verzi získáte navíc jen podrobnější informace o kadenci kroku a v týdenním přehledu najdete o něco užitečnější informace o tepových zónách, ve kterých trénujete.

Z hlediska bezpečnosti by někdo mohl využít službu Live tracking. Pokud u sebe máte při běhu telefon, mohou vaši přátelé sledovat, kde zrovna běžíte.

Tím hlavním, čím se vás autoři snaží přesvědčit, abyste platili, jsou tréninkové plány. Nabízí základní distance – 5, 10, 21 a 42 kilometrů, ale vytvářet si můžete i zcela individuální plány. Využívat se dá i velká spousta cvičebních videí. Ty jsou z malé části k dispozici i zdarma, naprostá většina se ale otevře, až když máte placené členství.

Vyzvěte své přátele

V bezplatné verzi lze vytvářet také výzvy, nebo se k nim přidávat. V druhém případě stačí na výzvu klepnout a vybrat „Join this challenge“. Bohužel ale není nijak jasné, na základě jakých kritérií uvidíte jednotlivé výzvy ve svém seznamu. Upřímně řečeno, i po několika týdnech používání jsem viděl pouze výzvu vytvořenou společností UnderArmour, pod kterou MapMyRun patří. Nepřišel jsem ani na to, jak nějaké další výzvy vyhledávat, žádnou podobnou nabídku aplikace nenabízela.

Výzvu můžete také vytvořit. Stačí vybrat její jméno, dobu trvání a jaký má cíl – např. nejvíc kilometrů, nejvíc zaznamenaných aktivit apod. I tady je ale problém. Do výzvy můžete přidávat pouze své přátele, respektive jim posílat výzvu k připojení. Dokud ji ale oni neodsouhlasí, vůbec o žádné výzvě nebudou vědět. To je hodně nešťastné, navíc například pro potřeby mnohých se nebude hodit, že se výzvy může zúčastnit maximálně 200 uživatelů.

Je to jen náhradník

Zatímco v předchozím textu jsem se snažil hlavně popisovat, na závěr si nechávám trochu subjektivních dojmů. A ty nejsou nijak nadšené. MapMyRun mi nepřijde v ničem speciální, rozdíl mezi placenou a neplacenou verzí bych zvažoval nikoliv kvůli obsahu, ale odstranění otravné reklamy. Nejvíc mi chyběla větší integrace mezi přáteli. MapMyRun sice upozorní, když se k ní připojí někdo z facebookových přátel, ale pokud chcete sledovat zajímavé profily osob, které neznáte, máte smůlu. Je zde sice i funkce „Explore“, ale na základě čeho upozorňuje, zůstává záhadou. Stejně tak je zvláštní nabídka výzev. Nebo spíš její absence a nemožnost hledání třeba podle nějakých parametrů. Aplikace mi navíc připadala i po týdnech používání podivně neintuitivní. Endomondo jsem měl určitě raději. Nicméně, nemusí být tak zle. Jestli se aplikaci bude věnovat dostatečná pozornost, nové funkce mohou rychle přibývat. Vzhledem ke končícímu Endomondu bude nových uživatelů určitě dost.

MapMy zmatek

MapMyRun je pouze jednou z rodiny aplikací, které začínají slovy MapMy… Využívat tak můžete třeba MapMyRide, MapMyFitness, MapMyWalk. Rozdíl mezi aplikacemi ale žádný není. Mají jinak barevnou ikonku a grafiku, ale jinak jsou naprosto shodné.

Celkem logicky mne napadlo, že Run je pro běžce, Ride pro cyklisty. Ale tak to úplně není. I v MapMyRun můžete zadat cyklistickou aktivitu, i MapMyWalk můžete používat na běhání. A co víc, když jakoukoliv aktivitu zaznamenáte přes jednu aplikaci, automaticky se objeví i v dalších. Stejně tak předplatné. Pokud ho zaplatíte v MapMyRun, platí i pro ostatní. Mezi aplikacemi jsou sdílení i přátelé. Jediný rozdíl, který mi prozradila až oficiální nápověda je v nabídce tras. Přes MapMyRun uvidíte běžecké trasy v okolí, MapMyRide zobrazuje zase ty cyklistické. Jediný důvod tohohle kočkopsa vidím marketingový, že se více aplikací může objevit ve více výsledcích vyhledávání.

Zkušenosti s přenosem

Velkou výhodou a úlevou pro uživatele Endomonda, kteří se pro jakýkoliv MapMy rozhodli, je bezproblémový a jednoduchý přenos dat z jedné aplikace do druhé. V účtu Endomondo se připojíte k MapMyFitness (jiná možnost není, ale vzhledem k tomu, jak jsme psali výše, že se data propíšou křížem celého MapMy, je to logické), které vám nabídne přihlášení nebo zřízení nového účtu. Poté je důležité zaškrtnout dotaz, zda chcete synchronizovat starší aktivity. Přenos proběhl hladce. Aktivity se začaly nahrávat postupně od současnosti do historie a hotovo až do roku 2011 bylo za 40 minut.

1 komentář

Hledá se nástupce Endomondo – U Marků 15. 12. 2020 - 14:51

[…] Zde ještě odkaz na jiné srovnání od stránky rungo. […]

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky