Úvod VybaveníBěhání Aplikace v češtině a nejen na běhání adidas Running by Runtastic. Otestovali jsme ji

Aplikace v češtině a nejen na běhání adidas Running by Runtastic. Otestovali jsme ji

od Jiří Suchna

Nejen měření rychlosti a vzdálenosti, aplikace adidas Running by Runtastic nabízí i menu v češtině. Rozhodli jsme se ji otestovat, aby běžci věděli, zda je právě Runtastic pro ně ten pravý mezi mnoha desítkami dalšími.

Aplikace adidas Runtastic mě mile překvapila tím, že v sobě skrývá komplexní přístup k aktivnímu životu. Svět adidas Running zahrnuje zmiňovanou aplikaci, blog, který je přístupný na webu i na sociálních sítích typu Facebook, Instagram, YouTube a LinkedIn, na kterém jsou psané články ohledně cvičení, stravování, příběhů a v podstatě všeho, co se točí kolem aktivního života. Jedním z benefitů aplikace je sdílení svých aktivit mezi svými přáteli nebo mezi vytvořenými skupiny a následné komentování aktivit. Příjemné zjištěním bylo, že aplikace nabízí soupeření mezi uživateli ve vytvořených výzvách jako např. měsíční naběhaná vzdálenost, počet kroků, víkendové běhy atd., nebo účast na virtuálních závodech na určité vzdálenosti.

Jelikož je jasné, jaká značka recenzovanou aplikaci podporuje, není ve světě Runtasticu překvapením přítomný oficiální e-shop adidas. Příjemné zjištění bylo, když po registraci v aplikaci přišel e-mail s kupónem na 20% slevu s platností 14 dní.

Placená a neplacená verze Runtastic

Aplikace jako taková je určená pro mobilní telefony s operačním systémem Android 6.0 a vyšším i pro operační systém Apple iOS 12.0. Skvělá zpráva je, že česká lokalizace aplikace je dostupná pro Android i iOS. Po instalaci probíhá přihlášení velice rychle, jednoduše a snadno. Po přihlášení do aplikace lze v nastavení propojit aplikaci s partnerskými účty, které jsou: Google Fit, Garmin, Polar, Suunto, Zwift, Kinomap, Running Heroues, Keller Sports a MyFitnessPal. Já jsem si účet propojil se svým účtem Garmin, abych mohl porovnávat naměřené hodnoty na telefonu s hodinkami od Garminu. 

Přestože je v názvu aplikace použito slovo „running“, není aplikace určená pouze pro běh. Umožňuje si vybrat z cca 80 předvolených aktivit. Mimo klasických aktivit jako Běh, Kolo, Chůze, Turistika, Lyže jsou i ty méně klasické jako např. Via Ferrata, Tanec u tyče, Sáňkování, Sportovní šerm, Frisbee. A pokud si ani z těchto cca 80 přednastavených aktivit nevyberete, je tu možnost aktivity Jiná, se kterou lze absolvovat jakýkoliv druh aktivity.

Co se týče přehledů a statistik, tak v základní neplacené variantě aplikace máme k dispozici přehled aktivit jednotlivě za sebou. Nelze vyhledávat v týdnech, měsících nebo rocích. Z naměřených údajů je k dispozici průměrné tempo, průměrná rychlost, max. rychlost, převýšení a stoupání.

Pokud to někomu nestačí, může si platit verzi premium za 270kč/měsíc nebo 1 590kč/rok. K dispozici bude navíc přehled aktivit po týdnu, měsíci a roku. Zpřístupní se, podrobné statistiky, zobrazení rekordů, plánování tras, již vytvořené tréninkové plány a možnost vytvořit si svůj vlastní tréninkový plán. Po absolvované aktivitě budou dostupné údaje o max. stoupání, průměrné tepové frekvenci, max. tepové frekvenci a spotřebě tekutin. Během aktivity bude možné využívat automatické pauzy při zastavení nebo možnost nechat se navigovat podle vytvořené trase. Osobně jsem verzi premium nezkoušel, vystačil jsem si se základní variantou aplikace.

Kolik moje boty naběhaly?

Jako užitečná funkce mi přišla možnost do aplikace přidat svoje běžecké boty. To zaznamená, od kdy boty používáte, kolik s nimi člověk absolvuje aktivit, jaké je průměrné tempo v nich odběhnuté, celkovou naběhanou vzdálenost a jaké bylo celkové stoupání a klesání výškových metrů.  Značky bot největších výrobců je možné vybrat ze seznamu, který je doplněn o jejich obrázky dle modelové řady a roku, kdy byly boty vydány na trh.

Třeba výrobce Mizuno má v předvoleném seznamu celkem 149 druhů bot s fotografiemi. Díval jsem se na všechny boty, ve kterých jsem v minulosti běhal a všechny jsem dohledal. Zklamáni snad mohou být jen běžci, kteří běhají například v botách z Decathlonu, protože jejich značka v seznamu chybí. Ovšem není nutné zoufat, protože seznam bot nabízí položku „jiné“, ve které si vyplníte značku, velikost, přezdívku, barvu a lze přiložit i vlastní fotografii svých bot.

Vybíháme za 15, 14, 13… Start!

Po nastavení aktivity běh se zobrazí hlavní obrazovka s mapou, na které vždy vidíme čtyři údaje, například stopky, vzdálenost, tempo a spálené kalorie. Po kliknutí na údaj ho ale lze změnit dle vlastních preferencí. K dispozici je celkem 15 typů údajů k zobrazení, takže si každý vybere, co chce na základní obrazovce vidět.

Po kliknutí na ikonu „Start“ se ozve anglický hlas, který začne odpočítávat 15 sekund do startu. Tato funkce je dobrá k tomu, abychom si stihli uklidit telefon někam do kapsy nebo ho zasunuli do pažního pouzdra. Už nám nebrání nic k vyběhnutí. Nevýhoda telefonu uloženého v kapse nebo pažním pouzdru je sice nemožnost sledovat údaje na displeji v průběhu aktivity, ale oproti chytrým hodinkám zase tkví výhoda aplikace v telefonu v tom, že může mluvit a interpretovat tedy pokyny “trenéra”. Každý kilometr hlásí anglicky (k dispozici jsou různé jazyky, bohužel čeština tu chybí): číslo kilometru, čas uběhnutého kilometru, celkový čas běhu a počet spálených kalorií. Po celou dobu testování Runtasticu se mi nestalo, že by nějakým způsobem zamrzl, nereagoval by nebo by neuložil absolvovanou aktivitu.

Zajímavé porovnání nastalo při záznamu GPS souřadnic a počítání kilometrů. Když běžím po známých trasách, z hodinek jsem už zvyklý, kde se se nachází který kilometr. Runtastic mi každý kilometr ohlásil jinde. Jednou měl stejný úsek dle aplikace 800 metrů, jindy 1 200 metrů. Celková vzdálenost byla ale přibližně stejná, rozcházela se o jen asi 200 metrů na 15 kilometrech. To mi přijde přijatelné. Nebude to však problém samotné aplikace, ale modulu GPS v telefonu. Díval jsem se na mapy proběhlých tras a telefon měl občas chybný údaj o zaznamenání polohy při běhu. Mnou používané sportovní hodinky měly vždy trasu zaznamenanou přesně.

Závěrečné hodnocení

Aplikace jako taková je fajn.  Je intuitivní, přehledná, menu je kompletně v češtině a nabízí ucelený přehled o aktivitách svých i mých přátel. Když pominu rozdíl mezi základní a placenou premium variantou, mám snad jedinou výtku k aplikaci a to, že nenabízí český jazyk pro hlas trenéra, jinak nemám v podstatě Runtasticu co vytknout. Co se týče možností mezi základní variantou a placenou verzí premium, tam se každý musí rozmyslet sám, jestli mu ty peníze za to stojí.

Osobně si myslím, že pokud běh či jiné sportovní aktivity člověka chytnou za srdce, pořídí si sportovní hodinky, ale pro příležitostného běžce či začátečníka taková investice není nutná a zde můžu aplikaci na běhání či jiné sportu adidas Running by Runtastic vřele doporučit.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky