Úvod VybaveníBěhání Test závodní běžecké boty Saucony Endorphine Pro. Těžko něco vytknout

Test závodní běžecké boty Saucony Endorphine Pro. Těžko něco vytknout

od Vít Kněžínek

Karbonové závodní boty hýbou běžeckým světem. Není to ale jenom o gigantech Nike a Adidas. Zajímavý karbonový arzenál najdete i v portfoliu specializovaných značek, jako je například americké Saucony a jejich Endorphin Pro.

Saucony byla jednou z prvních značek, které začaly intenzivně pracovat na vlastním vývoji karbonové boty a nijak se tím netajila. Naopak, ve spojení s Jaredem Wardem a dalšími špičkovými maratonci z USA i celého světa začal dlouhý proces zkoumání, vyvíjení a testování boty, která by byla schopná konkurovat donedávna nedostižným Vaporfly. Cílem byly olympijské hry v Tokiu, které nakonec padly za oběť pandemii. Vývoj bot už ale byl tou dobou naštěstí ve finální fázi a na pulty obchodů se tak model Endorphin Pro dostal i bez plánované tokijské premiéry. 

Má, co závodka má mít

Jaká tahle bota vlastně je? Měl-li bych použít jedno slovo, pak by to bylo “zajímavá”. Endorphin Pro je vlajkovou lodí výkonnostní řady bot Endorphin a jako jediný obsahuje zakřivený karbonový plát. Kromě karbonu v “Pročku” nechybí nic dalšího, co by měla konkurenceschopná karbonová závodka mít. Vysoká mohutnost tlumení (36 milimetrů pod patou), nízká hmotnost (212 gramů ve velikosti UK8), agresivní zakřivení mezipodešve pro hladký přechod do odrazu a především tlumící pěnu PEBA s vysokou energetickou návratností.

Klíčem k úspěchu a energetickému zisku je kombinace vysokého tlumení z vhodné pěnové směsi, zakřivený karbonový plát a nízká hmotnost. Endorphin Pro ani v jednom z těchto aspektů nezaostává a na papíře dokáže směle konkurovat jakékoliv karbonové botě. V tomto případě ale nezůstává pouze u papírových předpokladů. Jedná se totiž o lásku na první obutí.

Saucony Endorphine Pro

  • silniční závodní bota
  • drop: 8 mm
  • hmotnost: 212 g (UK8)
  • zápory: extrémně odlehčený svršek může být pro některé běžce nedostatečně pevný a stabilní
  • klady: dobrý poměr cena/výkon ve srovnání s konkurenčními karbonovými botami
  • cena: 4 690,- korun

Je velmi zajímavé sledovat, jak se liší pojetí karbonových bot značka od značky. Někdo sází na ortodoxní konstrukci s nižší mezipodešví, zatímco jiné značky pak staví své boty na velké vrstvě extrémně pružné a bořivé pěny. 

Raketa hned ze startu

Saucony Endorphin Pro už na první pohled nezapře maximální využití povoleného limitu pro výšku boty (40 milimetrů podle pravidel World Athletics). Po obutí vás ale překvapí jak stabilní a přirozené tyhle boty jsou. Další vjem, který se dostaví, je nízká hmotnost (obzvlášť s přihlédnutím k masivní konstrukci) a překvapení číslo tři pocítíte s prvním odrazem – tahle bota neskutečně vede.

Klíčem k tak vysoké dynamice je zde kombinace zakřivené geometrie s dropem 8 milimetrů a ideálním vybalancování vlastností tlumící pěny PWRRN PB. Endorphin Pro je díky tomu pohodlná papučka, jenž se při rozběhnutí mění v raketu, která vás nenechá zpomalit.

Takto výrazné zakřivení můžete znát od značky Hoka One One a dnes se stalo standardem u všech bot s vysokým tlumením. Agresivní zakřivení (tzv. rocker) pomáhá přirozené zhoupnout botu z dopadové fáze do odrazu, aniž byste ji museli ohýbat. Spojíme-li tuto geometrii s karbonovou výztuhou a energetickým nakopnutím od PEBA pěny, pak výsledek připomíná katapult. Pocit akutního zrychlení je sice především psychický, ale v této botě je zkrátka radost běžet rychle a ani při velmi ostrém tempu nenarazíte na nejmenší známky odporu. 

Podrážka drží i za mokra

Díky studiím prováděným na tomto typu bot se navíc dá očekávat, že vám Endorphin Pro poskytne nezanedbatelnou energetickou výhodu oproti běhu v klasických botách. Rukama nám prošlo už větší množství karbonových speciálů a brzy se tak můžete těšit na velký srovnávací test s využitím běžeckého wattmetru STRYD. Pokud bych si měl předem tipnout výsledek, tak se Endorphin Pro neumístí vůbec špatně. 

Podešev boty je velmi minimalistická, ale pro potřeby silničního, nebo dráhového běhu naprosto dostatečná. Gumový vzorek je tenký a s hladkým profilem a kryje pouze ta nejdůležitější místa. To ale nijak zásadně neovlivňuje solidní přilnavost boty za sucha i za mokra. Na běh v terénu můžete zapomenout, ale to bych u boty tohoto typu důrazně nedoporučoval, ani kdyby měla agresivnější podrážku.

Svršek a životnost

Posledním dílek skládačky je svršek. I zde je vidět minimalismus na první pohled. Velmi lehká strukturovaná síťovina je krytá TPU výztuhami pouze sporadicky a osekané na minimum je i vnitřní polstrování paty a jazyka. Na komfort uvnitř boty to ale nemá prakticky žádný vliv. Po obutí jsem měl lehké obavy kvůli nedostatečnému ukotvení chodidla uvnitř boty, ale jakmile se rozběhnete, pak všechny pochyby odezní. To ale platí pouze za předpokladu, že si boty správně (plynule a pevně) utáhnete. Lehký svršek neodpouští a u běžců s úzkým chodidlem by se s povolenými tkaničkami mohla bota nepříjemně zouvat.

Posledním otázka zůstává viset nad životností. Použití odlehčených materiálů a celkově minimalistická konstrukce dává tušit, že při vývoji téhle boty šlo o rychlost, ne o odolnost. Mezipodešev zde ale není tak extrémně měkká a bořivá jako například u Nike (Vaporfly), nebo Adidasu (Adios Pro) a tak bych očekával o něco vyšší hodnoty maximálního náběhu. I tak ale nečekejte, že Endorphin Pro vydrží 1 000 kilometrů. Reálně se životnost bot bude u většiny běžců pohybovat mezi polovinou a třetinou z tohoto čísla. 

Ve výsledků je Saucony Endorphin Pro vyspělou karbonovou závodní botou s velkým potenciálem. Při srovnání s projekty některých jiných značek je až překvapivé, jak kvalitní práci Saucony odvedlo hned na první pokus. Jádru boty – tlumení s karbonovým plátem – není co vytknout a subjektivně mě ze všech vyzkoušených karbonek baví nejvíc. Svršek bude dost možná polarizovat běžeckou komunitu na dva tábory – sedí/nesedí. Pokud si ale dáte práci se správným utažením a napasováním boty na chodidlo, pak věřím tomu, že nenarazíte na vážnější problém.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky