Úvod VybaveníBěhání Recenze Philips TASH402BK: Byla by to skvělá sluchátka na cvičení. Měla by však hrát lépe

Recenze Philips TASH402BK: Byla by to skvělá sluchátka na cvičení. Měla by však hrát lépe

od Magdaléna Ondrášová

Philips připravil zajímavě koncipovaná sluchátka pro všechny, kteří si rádi zacvičí a mají k tomu puštěnou hudbu. Model TASH402BK/00 je postaven tak, abyste s ním mohli pohodlně posilovat, nebo třeba doma jezdit na cyklistickém trenažéru. Není přímo určen na běhání a vzhledem ke kvalitnímu přilnutí sluchátek na uši, a tedy i značnému útlumu okolního zvuku, nelze tuto aktivitu se sluchátky z bezpečnostních důvodů ani doporučit.

Sluchátka TASH402BK/00 řady ActionFit na první pohled vypadají jako klasická náhlavní polouzavřená bezdrátová sluchátka, výrobce však přidal několik chytrých vylepšení, které z nich činí téměř ideální doplněk do tělocvičny. Mají jednoduše odnímatelné náušníky, což samo o sobě není ničím výjimečné, ale tyto se dají „prát“. Po tréninku je jednoduše sejmete, opláchnete pod tekoucí vodou, lehce vyždímáte a jsou připraveny na příští akci.

Proti vodě i potu

Náplň náušníků z většiny tvoří paměťová pěna na vrchu potažená cca čtyřmi milimetry chladivého gelu. Ten je dalším benefitem, který Philips uvádí jako důvod pro nákup sluchátek. Uši se vám sice výrazně méně potit nebudou, ale subjektivní pocit pohodlí by měl být vyšší. To však na základě testování nemohu potvrdit ani vyvrátit. Jde opravdu spíše o osobní preference a zvyklosti každého z nás. Mně osobně náhlavní sluchátka při cvičení vadí právě kvůli nadměrnému zahřívání uvnitř mušle, kterému ani chladivá vrstva gelu logicky nedokáže zabránit. Žádný zázrak v tomto směru tedy od sluchátek nečekejte, fyziku obelstít nelze. Na druhou stranu, někomu může lehké „chlazení“ vloženým gelem bohatě stačit.

Philips TASH402BK/00

Bezdrátová sluchátka na sport
cena: 1 800 Kč
výdrž: 20 h
dosah: až 10 m
hmotnost: 170 g


+ odolná proti dešti
+ možnost praní
+ výdrž a nabíjení
+ telefonování
– basy, výšky
– nevhodné na běh

Koncovky lze v případě potřeby zcela rozložit, takže vám zbude pěnový ovál s chladivým gelem, prodyšný převlečník a spodní síťka. Vše tedy můžete nechat dokonale vyschnout a předejít tak šíření plísní. Zároveň všechny měkké části vypadají dostatečně kvalitně na to, aby vydržely mnoho opakování cyklu pot-voda-ždímání-sušení. Kdyby ovšem Philips přibalil jedny náhradní koncovky, chyba by to rozhodně nebyla.

Samotná sluchátka mají krytí IPX4, což přeloženo do češtiny znamená, že odolají stříkající vodě ze všech směrů. Nejsou tedy vodotěsné, ale do deště si je s klidem vzít můžete. Na běhání se sice – jak už jsem zmínil – nehodí, ale na procházku do lesa určitě vyrazit mohou. Díky nastavitelné velikosti oblouku a přiměřenému přítlaku (ani po hodině vám uši neotlačí) spolehlivě drží na hlavě i při prudších pohybech.

Kaňka na kráse

Základní vlastností každých sluchátek je reprodukce zvuku. A v tomto ohledu bohužel model od Philipsu není úplně nejzdařilejší. Možná si řeknete, že při cvičení na tom tolik nezáleží, pak tuto kapitolu klidně přeskočte. Vy ostatní vězte, že co se reprodukce zvuku týče, pak se ke sluchátkům TASH402BK asi nejlépe hodí přívlastek – zahuhlaný. Přesně takový totiž jejich přednes je. Basy jsou hutné, dunivé, ale zcela neohraničené. Naprosto chybí jasné výšky. Celek působí, jako když dáte reproduktor pod hustou deku. Na rock a podobně hutnou muziku s více nástroji se tedy spíše nehodí. Na jednoduché „tuc tuc tuc“ však určitě stačí.

V kategorii sluchátek do dvou tisíc korun takový projev není pochopitelně žádná tragédie, ale nutno dodat, že seženete i levnější a výrazně lépe hrající in-ear sluchátka.

Skvělá výdrž, pohodlné telefonování a ovládání bez problémů

Jedinými ovládacími prvky je dobře nahmatatelná kolébka s označením „+“ a „-“ na pravé mušli vedle mini USB konektoru pro nabíjení. Sluchátka mají zabudovaný mikrofon a lze s nimi bez problémů telefonovat. Hovor přijmete krátkým stiskem prostřední části kolébky (dlouhý stisk sluchátka vypne, případně spustí párovací režim). Kvalita hovoru je oboustranně velmi dobrá. Dobře slyší jak uživatel, tak i osoba na druhé straně. Žádné echo nebo pocit, že vám právě někdo volá z hlubokého tunelu.

Krátký stisk klávesy „+“ nebo „-“ logicky zvýší nebo sníží hlasitost, dlouhý stisk pak přeskočí na další nebo předchozí skladbu. Reprodukci zahájíte nebo ukončíte krátkým stlačením prostřední části kolébky, stejně jako telefonní hovor.

Na stranu kladů patří jednoznačně i výdrž akumulátoru. Anoncovaných 20 hodin sluchátka téměř beze zbytku splní. Navíc disponují rychlonabíjením, kdy cca 10 minut na zásuvce stačí na další až dvě hodiny provozu. Neměřil jsem to úplně přesně, protože vybít sluchátka úplně do nuly není jednoduché. Jakmile totiž klesne napětí pod určitou mez (cca při 20 procentech kapacity baterie), začne umělý hlas v pravidelných intervalech na tento fakt upozorňovat. Tím se však stávají sluchátka prakticky nepoužitelná. Hlášení nelze nijak vypnout. Drobným minusem je i fakt, že sluchátka nelze ke zdroji zvuku v případě potřeby (tedy vybití) připojit kabelem.

Koupit či nekoupit?

Máte-li nějaký důvod nepoužívat při cvičení sluchátka typu in-ear, vystačíte si pouze s pasivním a tedy i neredukovatelným potlačením hluku okolí a nevadí vám nadměrné a neohraničené basy, pak vyzkoušejte bezdrátová sluchátka Philips TASH402BK.

Nebo by to šlo napsat i takto: Posloucháte výhradně jednoduchou taneční muziku, jde vám při cvičení zejména o udržení tempa a máte rádi hodně basů, pak jsou bezdrátová sluchátka Philips TASH402BK s cenou kolem 1 800 Kč velmi zajímavou volbou.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky