Úvod TréninkBěžecký trénink Téma: Za jak dlouho ztratím fyzickou kondici. Potěšíme i zarmoutíme

Téma: Za jak dlouho ztratím fyzickou kondici. Potěšíme i zarmoutíme

od Vít Kněžínek

Tma, ledovka a především pořádná zima. Důvodů, proč zůstat doma v teple bychom v těchto dnech našli obrovské množství. I proto už vás možná napadla otázka: “Jak rychle začnu ztrácet svojí fyzičku?” Odpověď na ni naleznete v dnešním článku.

Může to být lenost, pracovní vytížení, špatné počasí, nebo zranění. Některé okolnosti je možné ovlivnit, jiné ne. Dříve nebo později se ale každý běžec dostane do situace, kdy svůj trénink na nějaký čas přeruší. 

Dobrou zprávou je, že si v žádném případě nemusíte rvát vlasy kvůli jednodennímu výpadku. U většiny sportovců platí, že k začátku poklesu fyzické kondice dochází po 7 až 14 dnech bez tréninku. 

Následující řádky pak potěší dlouholeté běžce a naopak způsobí bolest hlavy všem začátečníkům. Čím vyšší je totiž vaše běžecká výkonnost a čím delší tréninková historie, tím pomalejší a pozvolnější bude ztráta fyzické kondice. U běžců začátečníků se výpadek projeví rychleji a s větší intenzitou. 

Po jednom až dvou týdnech bez běhání se pomalu začne snižovat výkonnost, kterou jste nabrali za poslední týdny a měsíce. Abyste začali klesat pod svůj dlouholetý průměr, tak by takový výpadek musel trvat mnohonásobně delší dobu.

Obzvlášť v běžeckých začátcích je proto velmi důležité vytrvat. Není důležité trénovat o sto šest každý den a nakládat si co tělo snese. Mnohem důležitější je konzistence a vyvarování se delších výpadků. Tento přístup vám zajistí mnohem rychlejší a snadno udržitelný růst výkonnosti, než když budete každé dva měsíce začínat znovu a znovu.

Kondice strukturální

Kromě “klasické” fyzické kondice existuje i kondice strukturální, neboli schopnost vašeho těla snášet zátěž, které je při běhu vystaveno. Tato strukturální kondice má zásadní vliv na prevenci a odolnost vůči zranění.

 Tato odolnost se ale bohužel ztrácí mnohem rychleji, než fyzická kondice. Po jakékoliv pauze si proto dávejte pozor na to, abyste nezačali příliš rychle. Snažit se dohnat výpadek intenzivnějším trénováním není v žádném případě dobrý nápad. První běh po pauze bude skvělý, přece jenom, tělo je odpočaté a nabuzené. Už po pár dnech se ale mohou začít ozývat menší či větší bolístky a pokud je budete ignorovat, pak se mohou změnit v nepříjemná a vleklá zranění jako je plantární fascitida, nebo ITBS

Obzvlášť v zimních měsících si na toto dávejte pozor, protože nízké teploty znatelně ovlivňují funkci šlach a svalů a způsobit si zranění je mnohem jednodušší, než při běhání v létě. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky