Úvod VybaveníBěhání Recenze: pohodlná bota na dlouhé běhy ASICS GEL-Nimbus 23

Recenze: pohodlná bota na dlouhé běhy ASICS GEL-Nimbus 23

od Magdaléna Ondrášová

Už ze svých prvních Nimbusů 16 jsem cítila jistotu pohodlí pro dálky. Po prvním nazutí bylo jasné, že současný model kráčí sebevědomě ve stejných stopách a nyní již přede mnou stála jediná otázka, daří se vývojářům botu jemnými změnami ladit k dokonalosti, nebo nový model „jen přebarvili“? Pustila jsem se do testování.

Zkratka ASICS je z latinského „V zdravém těle, zdravý duch“ (Anima Sana in Corpore Sano) je parafrází na zdravý pohyb. Značku založil v roce 1949 Japonec Kihachiro Onitsuka a jeho cílem bylo, abyste dosahovali svých met zdravým způsobem. A přinejmenším v modelu Nimbus svoje krédo naplňuje.

Spolu se mnou testoval pánský model i redaktor Marek Odstrčilík, jehož pohled si můžete přečíst v článku níže.

Pohledem padesátikilové ženy

Podešev

Model GEL-Nimbus je určený k dlouhým běhům v pohodovém tempu a tam je také nejsilnější v kramflecích. Svědčí o tom štědré tlumení v mezipodešvi, kde je kromě klasické pěny také v nejvíce namáhaných částech gel.

Uzpůsobená je tomu také podešev, která je sice silniční hladká, ale stabilně mě přenesla přes šotoliny, lehké nerovnosti i měkký povrch (ušlapaný sníh) díky kombinaci hlubšího vzorku v několika místech podrážky.

Svršek

Stabilní širší podrážka je základnou pro pohodlný svršek. A bohaté polstrování paty a naducaný jazyk jsou peřinkou pro chodidlo. Změnu vidím především ve svršku, který odpovídá technologickému pokroku a připomíná pleteninu, která umí dobře respektovat tvar chodidla a je hlavně dobře prodyšná.

Ochranné prvky jsou naprosto v souladu s běžeckou obuví určenou na silnici. Vlny loga ASICS a pás na patě jsou reflexní a materiál je při osvícení třpytivý. Zpevnění je pak pouze v oblasti patní misky a špička zůstává volná a co nejvíce prodyšná. Což je dobře, protože bohaté polstrování popsané výše si vybírá svou daň za pohodlí a v botě je trochu teplo.

Neměla bych zapomenout zmínit štědrý prostor do šířky v přední části boty, který uvítáte právě u delších běhů. Zatím co ale u historického modelu 16 jsem pociťovala díky širšímu kopytu jakousi „lenost“ boty, dvacet trojky jsou široké mimoděk. Pohodlí skýtají, ale nemohu říct, že bych si šíři při běhu nějak uvědomovala.

Určení ASICS GEL-Nimbus 23

Celkově jde o tréninkové boty určené na pevné povrchy, které s vámi poběží světa kraj. Konstrukce boty, podešev, svršek, bohaté polstrování nejen dodají pohodlí, ale i bytelnost, která samozřejmě něco váží. O to déle s vámi ale vaše boty poběží a dožijete se spolu stovky krásných kilometrů. Právě ve svršku a váze ale nacházím největší pokrok od modelu 16, současný model je lehčí na váze i pocitově.

Nemusíte běhat zrovna každý den půlmaraton, abyste dálkoplaze Nimbus 23 ocenili. Naopak bych je vřele doporučila začátečníkům, kterým odpustí nedostatečnou techniku běhu. Nadšení budou také všichni, kteří dávají přednost prožívání pohybu na zdravém vzduchu před dodržováním tempa. Pohodlí skvěle tlumených bot s měkkoučkým svrškem je bez kompromisů. Rychlost v Nimbusech nečekejte, zato lásku k pohodlí vždy a po mnoho a mnoho kilometrů.

ASICS GEL-Nimbus 23

Objemová tréninková silniční obuv

  • Drop: 13 mm ženy/10 mm muži
  • Váha: 250 g/300 g
  • Cena: 4 599 Kč

Pozitiva: pohodlí, tlumení, životnost
Negativa: hmotnost, v botě může být teplo

Pohledem stokilového muže

Znáte to, po iks letech potkáte starého známého, se kterým jste si byli opravdu blízcí a i přes to odloučení, po pár minutách zjistíte, že si stále máte o čem povídat, a že je to vlastně ještě lepší. No a přesně tohle se mi přihodilo se silničními běžeckými botami ASICS Nimbus 23. Model téhle ikonické řady jsem měl naposledy před sedmi lety, stejně jako kolegyně výše. A teď jsme se zase potkali. Už tehdy to v podstatě byly od první chvíle moje nejoblíbenější boty. A jak dopadlo setkání po tolika letech?

Řada Nimbus vždy u ASICS patřila mezi ty nejpohodlnější. Na tomhle se nic vůbec nezměnilo a “23” jsou opravdu balzámem pro nohy. Na kratších bězích to cítíte samozřejmě také, ale to pravé pohodlí oceníte především na delších výbězích. Cítit se dobře v běžecké botě i po 20 kilometrech je prostě k nezaplacení. Samozřejmě se od nich nedá čekat, že v nich budete dávat rychlé tempo, ale za těch sedm let vnímám, že je novinka dokáže být o krapet svižnější. Gelové tlumení je opět skvělé, a tak i těžší běžec, jako já, není zklamán. Dopad nohy je velmi měkký, a tak klouby a kolena nedostávají takové rány, jako se vám může přihodit u jiných modelů běžeckých bot. Jedním slovem: paráda.

Jelikož terén při běhání střídám, tak se boty podívaly samozřejmě i do lesa, na sníh a led. Lehký terén zvládnou v pohodě a stabilita je vzhledem k silničnímu určení dobrá. Chodidla jsou v botě příjemně obepnutá. Na sněhu s nimi též není problém, boty drží normálně. Na led ale určené nejsou, ani tam s nimi nechoďte.

Pochválit musím polstrovaný jazyk a prostor v botách. Je to prostě jak ve VIP třídě. Noha dýchá, nikde na nic nenaráží, nic nepřekáží, a tak může volně pracovat. Balzám.  Rozdíl oproti starému zmiňovanému modelu je i v síťovaném svršku, který je kvůli pohodlí určitě měkčí.

Poslední plus, patří často opomíjeným tkaničkám, které se při běhu nikterak nepovolují, nerozvazují a velmi citlivě botu přimknou k noze.

Když to shrnu, tak řada ASICS Nimbus je i po sedmi letech víc než skvělá, je lepší. Nimbus 23 působí dospělejším a kompaktnějším dojmem. Pohodlí, měkký dopad, stabilita, co víc si od bot určených převážně na delší běhání přát. Pokud chcete nohám dopřát členství v exkluzivním klubu milovníků pohodlí a máte rádi pohodové tempo, tak sáhněte po ASICS Nimbus 23. Chybu neuděláte.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky