Úvod VybaveníBěhání Solární nabíjení a vliv zapnutých funkcí. Testovali jsme, kolik vydrží Garmin Instinct Solar

Solární nabíjení a vliv zapnutých funkcí. Testovali jsme, kolik vydrží Garmin Instinct Solar

od Magdaléna Ondrášová

Tři stejné modely Garmin Instinct Solar s rozdílně zapnutým šetřením baterie. Otestovali jsme, jaký vliv má která funkce na úsporu energie a kde je zlatá střední cesta.

Garmin v posledních modelech a verzích softwaru přišel s pokročilým Správcem napájení, který v případě energetické nouze dovolí vypnout některé komponenty a prodloužit logovací intervaly GPS. Úspory mohou být značné, takže sice dočasně přijdete o některé funkce, ale dokončíte den se zapnutými hodinkami, nebo nebude mít tak přesně zaznamenanou trasu a v grafech bude chybět křivka srdečního tepu, ale hlavně že dokončíte workout a všechno se zdárně uloží do paměti.

Hlavním cílem bylo zjistit, jak se která funkce podílí na celkové spotřebě hodinek. Vzal jsem tedy troje Garminy Instinct Solar a… 

  • Červené jsem nechal ve výchozím stavu (všechny funkce zapnuté). Baterii nabitou na 100 % zde Garmin udává jako 24 dní.
  • Žlutým jsem vypnul sledování srdečního tepu (což má přidat 16 dní výdrže) a na noc (v mém případě 23 až 6:30) jsem nechal automaticky zapínat úsporný režim (to kupodivu nemá na výdrži přidat nic). Nechal jsem zachované připojení k mobilu (odpojení má ušetřit pouhé tři dny), nechal jsem ciferník s aktivními widgety a sekundovkou (přepnutí na zjednodušený má ušetřit 9 dní), nechal jsem i sledování aktivity (počítání kroků a sledování spánku), protože vypnutí by přidalo pouze 6 hodin. Plně nabitá baterie zde ukazuje výdrž 43 dní.
  • Zeleným jsem vypnul, co šlo, a GPS jsem přepnul do režimu UltraTrac, což znamená prodloužení logovacího intervalu (Garmin neudává, na jak dlouho, v neoficiálních zdrojích jsem vyčetl, že jde o minutu).

Výsledkem tohoto cvičení měl být jednoduchý graf, ze kterého byste vyčetli exaktní pravdu. Velmi rychle však bylo jasné, že tak jednoduché to nebude.

Zjištění první. Čerstvě nabitou trojici hodinek jsem vzal na hodinový běh. Po návratu červené i žluté stále ukazovaly 100 % energie, paradoxně jen ty nejúspornější zelené spadly na 96 %. Jak si to vysvětlit? Napadá mě, že není 100 % jako 100 % a zelené ve skutečnosti byly méně nabité. Nebo měření kapacity není až tak přesné. 

Zjištění druhé. Oboje hodinky se sekundovou geolokací odpípávaly uběhnuté kilometry v neuvěřitelné souhře. Ještě na sedmém kilometru byly mezi hodinkami asi jen 4 sekundy. To je působivá přesnost. U zelených hodinek s minutovým logováním polohy jsem čekal, že naměří kratší vzdálenost, ale opak byl pravdou, na 8 500 metrech naměřily 8 780 metrů. I tak je odchylka překvapivě malá.

Zjištění třetí. Všimli jste si někdy, že hodinky v mobilní aplikaci Garmin Connect mají stejnou barvu jako hodinky na vašem zápěstí? Není to náhoda, tato informace je obsažena v systému. U modelů s barevným displejem ji Garmin používá ke sladění ciferníku s barvou hodinek.

Zjištění čtvrté. Chvíli po běhu přišel na řadu krytý bazén. Dlouhodobě se držím doporučení pro plavání s hodinkami z Blogu Garmin a zvykl jsem si spočítaným délkám věřit. O to víc mě zarazilo, jak brzy se počty rozešly. Dvojice hodinek na levé ruce spočítala tři délky, hodinky na pravé čtyři. Než jsem odplaval stovku bazénů, narostl rozdíl na tři délky a o jednu se rozešly i hodinky usazené pár centimetrů od sebe na stejném zápěstí.

Zjištění páté. Následovalo několik dní bez sportu. Také jsem na 24 hodin odcestoval a žluté a zelené hodinky nechal doma (aspoň na služební cestě jsem nechtěl vypadat jako podivín). Jak se to projeví na spotřebě? Ušetří se energie, protože hodinky nemusí počítat kroky a měřit spánek, nebo Bluetooth marně pátrající po spárovaném smartphonu začne drancovat baterii? Ani jedno, křivka spotřeby za ten den prakticky nezměnila směr. 

Zjištění šesté. Instinct Solar uvádí výdrž baterie výhradně ve dnech (na klasická procenta nepřepnete, zobrazí se jen po připojení nabíječky). Udávaný počet dní do vybití je poněkud optimistický – jako by Garmin automaticky kalkuloval s energií získanou ze slunce, která však některé dny jednoduše nepřijde (je pod mrakem, sedíte v kanceláři…). Ve výsledku se stane, že ze dne na den na počítadle zmizí tři dny, což nepůsobí úplně dobře. Plynulejší mizení procentních bodů mi přijde přirozenější.

Výdrž baterie

Sečteno a podtrženo: S pěti hodinami sportovní aktivity vydržely červené hodinky se všemi aktivními funkcemi 15 dní. Žluté s vypnutým měřením tepu zvládly 20 dní. Zelené hodinky provozované v úsporném režimu ve stejný den hlásily, že se vybijí za dalších 25 dní.

Výsledek je tedy zřejmý. Zvažte, jestli opravdu potřebujete kontinuální měření srdečního tepu. Nestačilo by, kdyby se tenhle senzor aktivoval pouze při sportovní aktivitě? Nejvíce energie ušetříte, když hodinky odpojíte od mobilu. Znám sice lidi, které notifikace z mobilu vyloženě obtěžují, osobně však považuji vypnutí chytrých funkcí za nesmysl, proto jsem si přece nekupoval chytré hodinky.

GPS režim UltraTrac mě příjemně překvapil přesností. Nutno však dodat, že to bylo při relativně pomalém běhu bez častých změn směru. Kdybych na kole svištěl klikatou horskou silničkou, nepřesnosti by byly větší. Takže rozhodně užitečná funkce, ale někdy se hodí více, někdy méně.

Tedy ano, Správce napájení může ušetřit mraky energie a až násobně prodlouží výdrž baterie. Ale nedává mi velký smysl mít ty drastičtější úsporné režimy aktivní neustále. Spíše je vidím jako nouzové řešení pro případy energetické krize.

Fotovoltaika

Energetickou magii jsem testoval na trojici Garminů Instinct Solar, takže by byl hřích nezastavit se u fotovoltaiky integrované v displeji a jeho okolí. Ostatně je to první věc, na kterou se lidé ptají (hned jak vysvětlím, proč nosím troje).

Součástí prezentace tohoto modelu je tabulka, ve které se dočtete, že v režimu smartwatch vydrží Instinct Solar 24 + 30 dní. To zní fantasticky! Jenže podmínkou toho „slunečného bonusu“ je, že bude displej tři hodiny denně vystavený slunci o intenzitě 50 000 luxů (velmi jasný den). Pokud pracujete jako pokrývač v Kalifornii, patrně to nebude problém. Při aktivní letní dovolené v českých podmínkách to možná také zvládnete.

…ale jinak je to utopie. Pokud většinu dne trávíte v interiéru, jste bez šance. Hodinky nesmí zakrýt rukáv. A dokonce i když praží ostré letní slunce, musí ciferník mířit alespoň přibližně směrem, ze kterého přicházejí paprsky. Stačí mrak, nebo hodinky odvrácené od slunce a účinnost indikovaná v kruhovém segmentu displeje velmi rychle padá. V pošmourných podzimních dnech je energetický příspěvek panelu čistá nula.

Resumé

Pasáž o fotovoltaice možná působí trochu pesimisticky, ale stejně jsem z nových Instinctů Solar nadšený. Jednak proto, že zvedají základní výdrž baterie proti první generaci. Ale hlavně proto, že kombinace Správce energie a solárního panelu mění pravidla hry. Dosud byla výdrž chytrých hodinek pevně daná. Teď je to rovnice, kde si můžete pohrát s proměnnými na straně spotřeby a jeden trumf máte i na straně energetického příjmu.

Garmin dává fotovoltaiku také do vlajkové řady Fénix. Tam je plocha panelu menší, přitom energetická náročnost hodinek je větší, takže smysl takové integrace slábne. U hodinek Garmin Instinct Solar ten smysl vidím. Mohu je vřele doporučit lidem, kteří tráví značnou část života venku, takže je velká pravděpodobnost, že se jejich fotovoltaika potká se slunečními paprsky. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky