Úvod VybaveníBěhání Fenomén Fénix: od doby kamenné po dobu byznysovou

Fenomén Fénix: od doby kamenné po dobu byznysovou

od Magdaléna Ondrášová

Tento fenomén má téměř deset let staré kořeny. Aby se mohl změnit pohled na chytré hodinky, bylo tehdy potřeba jiného týmu vývojářů. Výsledkem je dnes již kultovní model Fénix, kde v dlouhé řadě chybí model 4.

Garmin Fénix jsou hodinky, ze kterých se stal fenomén. V podstatě nejsou jediné sportovní nebo outdoorové hodinky, které by si získaly tak širokou fanouškovskou základnu. Tato základna přitom sahá od „nesportovců“, přes amatérské výkonnostní sportovce, až po vrcholové atlety z různých sportovních odvětví.

I když se mezi uživateli najdou „nesportovci“, obvyklým uživatelem Fénixů je aktivní, všestranný sportovec. Pokud někoho s Fénixy na ruce potkáte, máte jistotu, že když přivedete hovor na sportovní a outdoorové aktivity, trefíte se do černého. Zajímavostí je, že Fénixy si časem získaly ve světě chytrých hodinek i určité sociální postavení. Patří mezi jedny z nejdražších chytrých hodinek na trhu a někdy je zajímavé sledovat, u koho na ruce je možné Fénix rozpoznat. Často se také setkávám s případy, kdy uživatelé Fénixy nahradili několik mechanických hodinek, které dříve podle příležitosti nebo oblečení střídali. A přitom ještě před sedmi až osmi lety byly Fénixy hodinkami, o kterých by dnešní „byznysmeni“ ani neuvažovali.

Fénix (1)

Na trhu byly první Garmin Fénix představené na přelomu roku 2012 a 2013 (všimněte si názvu odstavce, první Fénixy neměly číslování. I když se o nich dnes často mluví, jako o Fénix 1, správné označení bylo Garmin Fénix).

Fénixy byly reakcí na Suunto Ambit 2 Peak, které měly dlouhou výdrž, barometr a navigaci. Ambity tehdy vycházely ze sportovních modelů hodinek Suunto a také je vyvíjel stejný tým. Fénixy ne a bylo to znát. Museli jste tehdy přijít na chuť kompletně odlišnému ovládání, logice i menu. Rozdíl oproti sportovní řadě hodinek Garmin Forerunner byl markantní. Garmin vyvíjel Fénix jako čistě outdoorové hodinky a o sportovních ambicích u nich neuvažoval. Sám si myslím, že sportovní funkce začal Garmin do Fénixů přidávat v okamžiku, kdy se Suunto inspirovalo modelem Forerunner 910XT (tehdejší vlajková, sportovní loď Garminu) a některé z jeho nových funkcí přidalo do tehdejších Ambitů. Tehdy dal Garmin Fénixům zelenou a udělal z nich univerzální, sportovně-outdoorové hodinky.

Senzory, ANT+, BT

Fénixy měly jako jedny z prvních hodinek jak ANT+, tak Bluetooth. Ale nebyly to Fénixy jako dnes, Bluetooth sloužil výhradně k propojení s mobilem, ANT+ pak se senzory. Iritující bylo, že při spárování s ANT+ senzorem a použitím hrudního pásu se vypnul Bluetooth modul. Nebylo tedy možné mít souběžně puštěné připojení k mobilu a k senzoru tepu – hrudnímu pásu. Bylo to dané čipem, který vysílal buď Bluetooth nebo ANT+.

Tehdejší modely neuměly režim multisport – což je více sportovních aktivit v jednom záznamu – typický triatlon. Sice uměly dost sportovních profilů, ale například pracovat s cyklistickým wattmetrem ne. 

Výdrž byla na tehdejší dobu celkem solidní. Ale baterie mívaly nižší kvalitu a u některých modelů se stávalo, že se po pár letech vybíjely velmi rychle. Já měl štěstí a do tehdejší recenze jsem měl starší model, který vydržel v GPS aktivitě souvisle přes 32 hodin. 

Náskok proti konkurenci bylo přidání vibrací. 

U Fénix hodinek první generace znát, že je v Garminu dělal úplně jiný tým než sportovní řadu Forerunner. Využití tehdejších Fénixů pro sport bylo spíše okrajové a jejich zaměření bylo spíše na outdoorové aktivity, navigaci do hor či expedice. I když se dnes moderní Fénixy vyrovnají vrcholovým sporttesterům, své outdoorové kořeny si v nitru stále nesou…

Fénix 2 a Fénix 2 SE

Na jaře 2014 přichází Garmin s modelem Fénix 2. V podstatě se jedná o stejný hardware s vylepšeným softwarem. Přináší první prvky, které máme u dnešních modelů. Běžecká dynamika, race predictor (předpověď běžeckých časů), měření VO2Max, pak taková „hloupost“ jako možnost pozastavení aktivity s možností jejího pozdějšího obnovení  – ano, to bylo integrováno již do Fénix 2. 

Teď koukám, že černý displej Fénix 2 nebyl zase tak marný – hlavně seděl ke koženému pásku a nepůsobil na hodinkách tak rušivě jako displej bílý. 

Tehdy nové Fénix 2 uměly základní běžeckou dynamiku s HRM Run hrudním pásem, počítaly kroky, ale primárně, měly „super inovativní“ inverzní displej. Černé pozadí a bílý text. V noci pak červené podsvícení. Uf, je to trochu peklo pro sledování hodnot na displeji za šera.

Zatímco Fénix 1 mělo jen pár outdoorových nadšenců, u řady Fénix 2 už byl znát zvyšující se zájem o hodinky. I když byla druhá generace na první pohled velmi podobná té první, ovládání u Fénix 2 urazilo obrovský krok kupředu a tam někde se dají najít základy současných ovládacích prvků dnešních Fénixů.

Ještě tentýž rok v září vypustil Garmin model Fénix 2 Second Edition s displejem, který měl Fénix 1. Vrátil se tedy zpět původní displej a zákazníci, kteří nechtěli černý displej, měli zase důvod k upgradu. Osobně jsem si tehdy černý displej modelu Fénix 2 zamiloval a docela se s ním sžil. Tak, že jsem s Fénix 2 absolvoval v roce 2014 TDS (závod o délce 145 kilometrů a převýšení 9100 metrů).

Fénix 3

Někdy na podzim 2014, chvíli po uvedení Fénix 2 SE se objevily na rozostřených fotkách světových atletů jakési hodinky, které se nepodobaly žádnému existujícímu modelu. A vzhledem k tomu, že se tak stalo na titulní fotce facebookového profilu Garmin, bylo jasné, o co se asi jedná. Oficiálně byla uvedena kompletně nová generace hodinek Fénix (série 3) až v lednu 2015. A byl to trhák. Začátek nové éry. Úplně jiné hodinky.

Fénix 3 – měly na tu dobu jemný barevný displej, velkou výdrž, navigační funkce dotaženy dále než kdykoliv předtím, widgety, měnitelné vzhledy ciferníku, datová pole a nově modifikovatelné sportovní profily. Propojitelnost s ANT+ a BT příslušenstvím souběžně. Kromě této konektivity se poprvé ve sportovních hodinkách objevuje i wifi modul. 

To bylo něco do té doby neslýchaného a nic s tím neudělalo ani Suunto s modelem Spartan, přestože v té době těžilo z velké základny uživatelů a historie a mělo tehdy ještě dobrou pozici díky spojení se Salomonem a díky „Kilianově kultu“ to byly hodinky pro výkonnostní sportovce, pro horaly a drsňáky. 

Ale Fénix 3 byly prostě Fénix 3. Staly se velmi rychle prodejním hitem. Popravdě spíše „čekacím“ hitem. Aspoň v česku. Český Garmin nebyl schopen plnit požadavky, jak velký byl o ně zájem. A to neuměly zdaleka to, co dnes známe a považujeme za samozřejmé. 

Rozdílem od předchozích generací byla kromě designu i vnitřní struktura menu a Fénixy se již začaly sjednocovat se sportovní řadou Forerunner. 

Fénix 3 už měly dobrou životnost baterie. V rámci výdrže na jednu aktivitu si ale barevný displej vybral svou daň a s podrobným GPS záznamem měly hodinky výdrž cca 19 hodin. V úsporném Ultratrac GPS režimu pak 40 hodin. To se ještě týkalo verze hodinek bez optického senzoru měření tepu. O ten se řada Fénix 3 rozšířila až o něco později. 

Na přelomu 2015/2016 dostaly Fénix 3 bombastický upgrade firmwaru a staly se z nich úplně jiné hodinky. Fénixy dostaly měření běžecké dynamiky druhé generace. Pak stress score, test laktátového prahu, navigaci dle výškového profilu trati (nejen podle GPX trasy). Upgrade firmwaru starších modelů přišel současně s ohlášením „Faceliftu“ hodinek. Garmin Fénix 3 HR nebo u nás častěji používaný název Fénix 3 Optic přinesl kromě nového software také u Fénixů poprvé vestavěný optický snímač s měřením tepu na zápěstí. Tehdejší optický snímač mírně ze zadní stěny hodinek vystupoval a když jste hodinky sundali z ruku, tak po něm na zápěstí zůstal vytlačený důlek. Na funkci rostlináře to ale rozhodně nemělo vliv :-).

Fénix 5

V roce 2017 byl představen v obvyklém lednovém termínu nový model Fénix 5. Ano, přeskočila se číslovka 4. V Číně je spojována číslovka čtyři se smrtí, čínský trh je pro řadu značek důležitý a tak Garmin přeskočil rovnou na pětku. 

Tentokrát se řada Fénix 5 rozrostla na verze Fénix5S, Fénix5 a Fénix5X – funkčnost všech byla skoro stejná (jen verze 5X byla vybavenější). Garmin poprvé představil 3 různé velikosti Fénix hodinek.

Zatímco Fénix 5s a 5 byly vylepšené modely Fenix 3, Fénix 5X představoval velký pokrok. Fénix 5X dostaly do vínku podrobné barevné mapy. 

Mráčkem nad řadou pět byly internetové diskuze, kde se začalo proslýchat, že někteří uživatelé mají potíže s připojováním a odpojováním zařízení od senzorů. Osobně jsem se s tímto úkazem nesetkal, a to jsem používal Fénix 5 pěkně dlouho. Současně se v dobách Fénix 5 stávalo, že občas bývala nestabilní tréninková aplikace Garmin Connect. Zřejmě extrémně rychlým nárůstem uživatelů Garmin hodinek. V této době Garmin odsunul konkurenci na druhou kolej. Přitom nešlo jen o řadu hodinek Fénix, ale i o sportovní modely řady Forerunner. Na obhajobu Garminu je nutné dodat, že v obou případech Garmin ve vývoji zabral a hodinky i aplikaci dotáhl do funkční téměř dokonalosti. Za bližší zmínku stojí tréninkový deník Garmin Connect. Na začátku se jednalo o platformu, která byla v začátcích těžkopádná, málo přehledná a často nestabilní. Obrovskou snahou a postupným vývojem z ní ale Garmin dokázal udělat jednu z nejlepších tréninkových aplikací na trhu, která zahrnuje nejen běžné sporty, jako je běh, jízda na kole nebo plavání. Pokud máte správné hodinky, můžete v Connectu nalézt funkce pro golf, potápění, lyžování, létání nebo řadu zdravotně orientovaných funkcí.

Řada 5 vylepšila ještě více jakési „koučování“ tréninku a kdo trochu rozuměl zátěži, tréninkovým principům a regeneraci, mohl si díky hodinkám celkem slušně řídit tréninky i bez trenéra. 

Fenix 5 Plus

V roce 2018, 1 rok po uvedení Fénix 5 se na trhu objevila řada Fénix 5 Plus. Snad proto, že se nejednalo o zásadní evoluci, jim Garmin do názvu přidal jen „Plus“ a neoznačil je novým, samostatným číslem. Nenechte se ale mýlit, změny se netýkaly jen změny vzhledu v podobně lunety. Změnilo se i vnitřní menu a Garmin přidal další funkce, které dnes známe:

  • plnohodnotné mapy ve všech verzích/velikostech (Fénix 5S Plus, Fénix 5 Plus, Fénix 5X Plus),
  • wifi v každé verzi (pro přenos hudby do hodinek, pokud zrovna nechcete použít USB kabel),
  • podpora hudby MP3 v hodinkách a její přehrávání přes BT sluchátka nebo reproduktor přímo z hodinek,
  • podpora Garmin Pay bezkontaktních plateb,
  • model Fénix 5s plus má větší displej a rozlišení než jeho předchozí verze Fénix 5s,
  • pulzní oxymetr v modelu Fénix 5X Plus.

Série 5 plus byla takovým průlomem. Vlastně, kdo má 5 Plus, nemá ani moc potřebu upgradovat na Fénix 6. Většinu potřebných funkcí již má v Pluskách k dispozici.

Fénix 6

Zatím posledním průlomem a současně euforií těch, kdo do té doby nestačili koupit Fénix 5 Plus nebo chcete-li zklamáním těch, kdo si je na poslední chvíli stačili koupit, bylo uvedení Fénix 6 v březnu/dubnu 2019. 

Fénix 6 byly, dá se napsat, že už tradičně, uvedeny opět ve třech velikostech. Design pouzdra hodinek byl u šesté generace mírně pozměněn a všechny tři modely sedí na ruce o něco lépe než předchozí generace Fénixů.

Hlavní přínosy jsou ale uvnitř:

  • Zvětšené displeje a rozlišení, zejména u modelů Fénix 6 a Fénix 6X.
  • U modelu „X“ ukazuje Garmin tradičně něco navíc. Tentokrát je to opravdu velký, 1,4“ displej a poprvé solární sklíčko s možností dobíjení ze Slunce u modelu Fénix 6X Solar. Tento model dává současně najevo, kam se bude technologie hodinek v budoucnu ubírat.
  • Celá řada Fénix 6 má nový Sony GPS čipset.
  • Všechny verze Fénix 6 mají mapy, tedy skoro všechny, existují jednodušší, levnější verze Fénix6 a Fénix6S bez map a bez hudebního přehrávače.
  • Všechny Fénix 6 mají rychlejší procesor a je to na svižnosti menu hodinek znát.
  • Jsou k dispozici nové sportovní profily jako expedice nebo režim pro skialpy, lezení, bouldering.
  • Nový optický senzor pro měření tepu a měření pulzní oxymetrie ve všech modelech.
  • Možnost měření tepu optickým senzorem i pod vodou při plavání.
  • Pokročilá správa napájení dokáže z hodinek vyždímat maximum na jedno nabití (viz níže).
  • Podpora FE-C protokolu pro cyklotrenažéry (možná proto, že Garmin koupil značku Tacx a má s cyklistickým tréninkem na trenažérech další plány).
  • Podpora veslovacích trenažérů přes FE-C protokol.
  • Měření HRV (variability srdečního tepu) a jeho interpretace pomocí funkce Body battery.
  • Pokročilé funkce navigace pro běh i cyklistiku včetně funkce ClimbPro.
  • Měření wattového výkonu pro běžecké lyžování.
ModelGPS normalGPS Ultratrac
Garmin Fénix 6S map, music32:27 h46:56 h
Garmin Fénix 6 map, music39:26 h59:01 h
Garmin Fénix 6X Solar, map music72:10 h99:45 h
Reálné hodnoty výdrže baterií pro řadu Fenix 6

Fénix 6 umí nabízet i doporučené tréninky. Ty se kalkulují přímo v hodinkách na základě vašeho dosavadního tréninkového zatížení, regenerace a výkonnosti. Není možné je najít v aplikaci Garmin Connect, jelikož se generují v hodinkách. Každý den extra. Pokud cvičíte, Fénixy umí na displeji předcvičovat pomocí animovaných obrázků.

Na jaře roku 2020 přišel Garmin s doplněním řady Fénix 6 o nové solární modely. Solární sklíčko bylo do té doby výsadou vybraných modelů Fénix 6X a od jara 2020 je solární dobíjení nově k dispozici i u střední velikosti hodinek Fénix 6 a nejmenší velikosti Fénix 6S.

Příběh Fénix hodinek je velmi zajímavý a současně inspirující. Představuje 7 let vývoje. Na začátku těchto 7 let jsou hodinky, které jsou z dnešního pohledu nemotorné a vzhledově „hrubé“. Z modelu, který hledal svého zákazníka nadšence se staly kultovní hodinky, jejichž uživatelé sami vyhledávají jakékoliv zmínky o tom, že by se chystal na svět nový model. Před 7 lety by málokoho napadlo, jaké všechny funkce bude možné nosit na zápěstí ruky. Fénix se zatím dostal nejdál z pohledu uživatelské přívětivosti a přehlednosti. Jsou to zatím asi nejlepší hodinky, které vás dokážou vést samy ke zlepšování fyzické kondice bez trenéra a současně motivovat k objevování nových, dosud nepoznaných sportovních aktivit.

K dokonalosti ještě pár kroků chybí, ale třeba se dočkáme v modelu Fénix 7? Co se vlastně dá od nové generace Fénixů očekávat? Jedním si můžeme být jistí, Garmin nás u Fénix 7 zaručeně něčím opět dokáže překvapit.

GARMIN FÉNIX PLATFORMA A SPECIALIZOVANÉ MODELY HODINEK

Garmin Fénix je možné vnímat jako hodinky nebo jako platformu. Z platformy Fénix pak vychází několik zajímavých modelů hodinek, které mají vždy něco navíc. Všechny mají něco společného a současně se navzájem liší. To společné je jádro modelu Fénix, jejich všestranné sportovně-outdoorové zaměření, chytré funkce, odolnost a výdrž hodinek.
Osobně se mi přístup Garminu líbí. Žádná jiná značka ve světě hodinek nedokáže tak dobře propojit tolik oblastí a tolik technologií, jako Garmin. Je to díky jejich širokému záběru oborů, pro které vyrábí elektronická zařízení. Pokud jsou pro vás Fénixy příliš obyčejné nebo chcete něco navíc, zkuste některý ze specializovaných modelů:

Garmin Chronos a Garmin MARQ

Fénixy byly a jsou nosnou řadou hodinek Garmin. Je to vlajková loď. Jsou drahé a mají být drahé. Ukazují veškeré nejlepší technologie, které Garmin zrovna má (pro komerční použití v hodinkách). Existule ale i luxusnější verze hodinek postavená na základech modelů Fénix. Mezi modely Fénix 3 a Fénix 5 byly vypuštěny luxusní hodinky s názvem Garmin Chronos. Technologicky to byl takový hybrid mezi Fénix 3 a Fénix 5. Garmin s nimi poprvé ukázal hodinky v celokovovém pouzdře. Pouzdo Chronosů bylo vyráběné z oceli nebo titanu. Hodinky v porovnání s Fénixy vypadaly o poznání luxusněji a Garmin poprvé ukázal, že disponuje hodinářskými technologiemi pro zpracování materiálů.

Podruhé udělal Garmin podobný krok krátce před příchodem řady Fénix 6. Na trh uvedl inovaci Chronosů, tentokrát pod označením Garmin MARQ. Modely MARQ začínají na cca 39 000 korunách. Jsou to luxusní verze hodinek Fénix 6 a umí naprosto vše, co Fénixy, jen jsou opět v celokovovém, tentokrát výhradně titanovém pouzdře. Garmin MARQ se vyrábějí v několika variantách, každá je věnovaná některé z oblastí, na které se značka Garmin historicky zaměřuje: sport, letectví, jachting, outdoor, auto-moto sport, vojenství, golf…

Garmin D2

Garmin D2 je řada hodinek zaměřená na piloty a letectví. Mají leteckou databázi letišť a letových prostorů. V případě nesnází umějí pilota navést na nejbližší letiště nebo mají k dispozici letecké počasí a více časových zón. Na jejich ciferník můžete zadat imatrikulační znaky vašeho letadla nebo s nimi absolvovat některou z mnoha sportovních aktivit, pokud zrovna nelétáte.

Garmin Tactix

Pokud patříte k ozbrojeným složkám nebo jejich příznivcům, pak jsou právě pro vás určené modely Garmin Tactix. Jejich provedení je nenápadně matné, mají podporu systémů pro noční vidění a k dispozici profily pro taktický trénink. Oproti Fénixům nabízejí navíc bezpečnostní funkce, které znemožní ukládání jakýchkoliv informací o pozici při pohybu v terénu nebo tréninku a speciální funkce Kill Switch dokáže kombinací tlačítek vymazat všechna data z paměti hodinek v případě, kdybyste při plnění úkolů padli náhodou do zajetí. Nejvyšší modely Tactixů se pyšní solárním sklem a vestavěným balistickou aplikací pro výpočet parametrů střelby na dlouhou vzdálenost.

Garmin Quatix

Modely Garmin Quatix ocení vyzavači jachtingu. Mají k dispozici informace o přílivu/odlivu na libovolném místě na Zemi, funkci Muž přes palubu, alarm na utržení kotvy a závodní jachtařské stopky s unikátní virtuální startovní linií. Na lodi můžete hodinky propojit s námořní elektronikou, a dokonce i s autopilotem nebo námořním audio vybavením. Vše jde z hodinek ovládat a sdílet.

Garmin Descent

Garmin Descent jsou Fénixy pro potápěče. Plánování ponoru, výpočet dekomprese, odpočet času, po který byste po ponoru neměli letět letadlem nebo například uložení místa ponoru pomocí GPS. Sportovní profily obsahují většinu dostupných sportů jsou doplněné o volné potápění, potápění se vzduchem a směsmi. To vše v civilní velikosti potápěčských hodinek, které můžete na ruce nosit po celý rok a to i do práce.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky