Recept: domácí flapjack, pinkantní jerky a „zlaté mléko“. Zdravé svačinky

Recepty na zdravé svačinky. Foto: Karolína Hornová

Pořád zavření doma a pečení chleba už vás omrzelo? Zkuste domácí svačinky, které vám dodají spoustu energie a živin před sportem i po něm a díky obsahu prohřívacích látek zahřejí i při sportování venku. Přinášíme recepty na domácí flapjack s jemně štiplavým zázvorem, jemně pálivé jerky i „zlaté mléko“, relaxační nápoj s kořeny v ájurvédě.

Ke snídani a na doplnění energie: Domácí flapjack se zázvorem

Chuťově bude trošku připomínat štrúdl nebo punč z vánočních trhů. Obsahuje dvě přísady, které mají schopnost prohřát organismus: Zázvor obsahuje látku gingerol, která funguje podobně jako capsaicin v pálivých papričkách – prokrvuje cévy i jemné kapiláry a prohřívá organismus, aktivuje cévní systém a navíc díky obsahu vitamínů podporuje imunitu. Skořice působí podobně a navíc má dobrý vliv na zažívání. Obě látky disponují antibakteriálními účinky. Flapjack je díky ovesným vločkám přirozeně bezlepkový, má vysoký obsah kvalitních sacharidů a hodí se jako energetická tyčinka před a při výkonu.

Budete potřebovat:

  • 500 g ovesných vloček
  • 120 g másla
  • 70 g třtinového cukru (cukru můžete přidat poloviční množství a doplnit javorovým nebo jiným sirupem podle vlastní preference)
  • 2 lžíce medu
  • kávová lžička skořice
  • 1 hrubě nastrouhané jablko
  • 1 polévková lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
  • hrst nasekaných pekanových ořechů

Předehřejte si troubu na 150 stupňů s využitím funkce pečení shora i zespoda. Máslo, cukr a med rozmíchejte v hrnci na mírném ohni – pomalu zahřívejte a stále míchejte, dokud nevznikne hustý, hladký sirup. Vmíchejte skořici a odstavte. Do mísy nasypte a smíchejte všechny „suché“ ingredience, tedy ovesné vločky, nasekané ořechy a sušené ovoce. Zalijte sirupem a pořádně promíchejte (ideální je hmotu prohníst rukama).

Tip: Pokud chcete flapjack „anglického typu“ s opravdu hladkou konzistencí, všechny suroviny můžete v této fázi rozmixovat v mixéru nebo blenderu nahladko.

Směs nasypte do pekáčku, vyloženého pečícím papírem nebo alobalem, nebo do speciální silikonové formy na tyčinky. Hmotu pečlivě rozprostřete a upěchujte pomocí dlaně (aby se na ni směs nelepila, můžete použít latexovou rukavici nebo mikrotenový sáček). Dávejte pozor, aby nikde nevznikaly vzduchové bubliny a hmota byla ve formě opravdu upěchovaná. Pečte 40 minut na 150 stupňů, dokud nebude těsto na povrchu nazlátlé.

Nechte vychladnout a krájejte na obdélníčky podle libosti.

Při a po výkonu: Domácí hovězí jerky s chilli a limetkou

Pokud dáváte přednost slané svačince, plné bílkovin, je sušené maso tím pravým pro vás. Chilli papričky obsahují látku capsaicin, která stimuluje krevní oběh. Pepř zrychluje metabolismus – zvyšuje produkci tělesného tepla a je mimo jiné také vhodným podpůrným kořením při hubnutí. Sušené maso jako takové má vysoký obsah bílkovin a je ideální svačinkou při celodenním výletě, ale také po tréninku.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg zadního hovězího nebo roštěnce
  • 2 limetky
  • sušené mleté chilli (např. papričky Habanero)
  • kávová lžička soli a případně pepře podle chuti

Základem chutných sušených plátků je dokonale nakrájené maso. Ideální je, pokud máte k dispozici tzv. nářezák nebo budou ve vašem řeznictví tak hodní, že vám plátky rovnou nakrájí. S trochou šikovnosti to zvládnete i doma – pořádným dlouhým ostrým nožem. Před krájením je ideální maso nechat asi 15 minut v mrazáku, aby ztuhlo a lépe se krájelo. Krájejte plátky tlusté zhruba 3 mm.

Šťávu z limet promíchejte se solí a chilli a do vzniklé marinády naložte plátky masa. Pořádně promíchejte (ideálně zase rukama) ať se marináda dostane všude. Nechte přes noc v lednici. Plátky vyndejte, nechte okapat a sušte v sušičce na ovoce – nejprve cca 40 minut na 75 stupňů, aby se zničily všechny případné mikroby, pak zhruba 5-6 hodin na 65 stupňů. Pokud nemáte sušičku na ovoce, můžete maso sušit při stejné teplotě v troubě – budete ale potřebovat víc času, cca 9 hodin. Uchovávejte v uzavřené nádobě či sáčku bez přístupu vzduchu (a tím i vlhkosti).

Tip: Aby se maso v troubě usušilo co nejlépe, můžete plátky napíchat (navléknout) na špejle nebo vidlice na špíz, a na těch pak maso zavěsit na mřížku v troubě. Věšte do středu trouby a do spodního „patra“ nezapomeňte dát plech, na který bude odkapávat marináda.

Na regeneraci: Golden latte s kurkumou

Kurkuma je koření ceněné po tisíce let v ájurvédě. Kurkumin v ní obsažený má příznivý vliv na trávicí soustavu, stimuluje cévní systém a má protizánětlivé účinky. Konkrétně přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a také zmírňuje bolest namožených svalů. Spolu se zázvorem zahřívá a zklidňuje tělo i mysl – nápoj s vláčnou chutí je tak ideální pro regeneraci po náročném dni. Regeneraci podpoří i obsah kvalitního tuku, který má pozitivní vliv na anabolické procesy po výkonu.

Budete potřebovat:

  • 2 šálky neslazeného mandlového mléka
  • čerstvý kořen kurkumy (odkrojte asi 1 cm) nebo kávovou lžičku sušené kurkumy
  • čerstvý kořen zázvoru (také cca 1 cm)
  • špetka skořice
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje
  • 1 čajová lžička medu

Zahřejte mandlové mléko za stálého míchání společně s kurkumou, nakrájenou na tenoučké plátky, zázvorem (oloupaným a rovněž nakrájeným na tenoučké plátky), skořicí, kokosovým olejem a medem. Zahřívejte na mírném ohni a míchejte zhruba 5 minut. Přikryjte pokličkou, stáhněte plotýnku na nízký stupeň a prohřívejte dalších 5 minut. Stáhněte a přeceďte, abyste odstranili plátky koření.

Tip: Před podáváním můžete nápoj posypat trochou mleté kurkumy nebo skořice. Pokud vlastníte kvalitní kávovar a vládnete tryskou, nechte nápoj zcela vychladnout a před podáváním vyšlehejte jako pěnu na capuccino. V receptu uvádíme lehčí mandlové mléko, které nepůsobí případnou zátěž pro zažívání, ale můžete použít i to klasické.

Podobné příspěvky

Na ionťáky po tréninku zapomeňte! Nápojem šampionů je čokoládové mléko

Za rozkoší do posilovny? Vyvrcholení při sportu je běžnější, než se zdá

Energy drinky dětem křídla nedají. Připraví je o spánek i soustředění