Výživa

Běh a hubnutí, jak jíst a pít při sportu

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

ak se stane, že někdo, kdo se v první třídě málem utopil na školní hodině plavání, zhroutil se v sedmé třídě z hodin tělocviku a skončil v péči psychologa, začne v dospělosti běhat, jezdit na kole a plavat? Vysvětlení pro to sama nemám, ale je to důležitá část příběhu. Mám mentalitu závodního koně. Když už se pro něco rozhodnu, dělám to s plnou vervou a problémy vítám jako zpestření na cestě za cílem. Jeden takový zdánlivě nepatrný problém s chronickou bolestí v kyčli mě navedl na cestu nízkosacharidového stravování a tím změnil zásadně celý život.

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více

Běhání při menstruaci nemusí být tabu: pohrajte si s intenzitou tréninku a naslouchejte tělu

V období menstruace se ženské tělo i psychika potýká s o něco větší zátěží než obvykle. Plácnout sebou na gauč a celý týden nehnout ani brvou ale nemusí být to nejlepší řešení. Naopak – vhodně zvolená fyzická aktivita umí tyto dny výrazně zpříjemnit. Přečtěte si, jak sladit běhání s menstruačním cyklem a co se vyplatí brát v potaz.

Více

Dárky od 50 korun: Máte doma sportujícího ”magora”? Třeba zrovna tohle potřebuje

Občas je to oříšek, aby jeden vymyslel, co dát tomu druhému jako dárek. O to víc, když je dotyčný vášnivý sportovec, který má ve vašich očích už přece všechno. Ale opak je pravdou. Sice se už boty, věci na posilování, funkční oblečení, různé cyklistické vychytávky a počet kol postupně integrovaly do vaší domácnosti a okupují různá zákoutí, to ale neznamená, že není ještě spousta věcí, které by se mu mohli rozhodně a nutně hodit. Tady je několik tipů přímo od redaktorů RUNGO.cz. Třeba vám pomohou. 

Více

Řepa vás nakopne aneb tipy a triky, jak doplnit energii při sportu

Každá sportovní aktivita je náročná na energii, kterou člověku bere. Vlastně i proto sportujeme –⁠ abychom spálili kalorie, které se v našem (a na našem) těle ukrývají. Když je ale aktivita delší (typicky běh nad alespoň pět kilometrů) nebo je aktivit v průběhu krátkého časového období více (dvoufázový trénink nebo i těžší tréninky v tréninkovém plánu), je třeba pro optimální výkon energii rychle doplnit. 

Více

”Éčka”, která jsou na blacklistu. Váš seznam na ledničku a nákupní lístek

“Nejez to! Nevidíš, kolik je v tom éček?” Často planý poplach vyvolaný neznalostí problematiky potravinových aditiv. Ne nebudeme tady obhajovat konzumaci potravin obsahujících konzervanty, barviva a přísady, ukážeme vám však, co si pod jednotlivými čísly následujícími za písmenem E můžete představit. Která čísla jsou neškodná, kterým se naopak vyhnout přiblížil redaktor a poradce pro výživu a člen aliance výživových poradců Martin Kubala.

Více

Toskánský Mordor, který se mi vytetoval do srdce aneb na trase Strade Bianche 

Přes 180 kilometrů, 3 000 nastoupaných metrů, kolem 35 kopců a kopečků a hlavně 11 šotolinových úseků. Tak to je trasa Strada Bianche, cyklistického závodu, ve kterém si neoddechnete. Strmé toskánské výjezdy a sjezdy nic neodpustí. A ty scenérie, ach. Na tohle jsem se od konce února připravoval s tím, že si to už strašně dlouho chci zkusit zajet. Nepodařilo se, na 130. kilometru, kdy se můj tep stále nesnižoval pod 155, jsem jako kardiak doznal, že to stačilo. Prozatím.

Více

Není špek jako špek. Typ „jablko“ je ohroženější

Přeměřte se doma v pase a zjistěte, jak na tom jste. Obezita je slovo, které v souvislosti sám se sebou člověk slyšet úplně nechce. Že je zdraví škodlivá a ani při pohledu do zrcadla svého nositele nepotěší, není žádnou novinkou. Bohužel se alespoň okrajově se dotýká i lidí, kteří to o sobě netuší.

Více