Úvod TréninkBěžecký trénink Jak začít běhat a neznechutit si to. Praktický návod jednoho běžce

Jak začít běhat a neznechutit si to. Praktický návod jednoho běžce

od Magdaléna Ondrášová

S Covidem přišly i nové trendy. Home office, výdejní okénka, telekonference, šití roušek, ale i jezení vitamínů, davové otužování, chození na procházky, a dokonce i běhání. I já jsem jednou začínal, píše běžec MUDr. Alan Munteanu.

Tak běh je trend už delší dobu, u nás v parku v Lužánkách by to pomalu chtělo něco jako pravidla běžeckého provozu. Vyhýbání se kočárkům a pěším je čím dál těžší, běžců je mnoho kategorií a celé je to docela pestrý mumraj, který s Covidem paradoxně sílí.

Jenže jak začít běhat? To rozhodnutí je věc ošemetná, mám na to teorii měšce. Jak člověk stárne, kupí se mu kamarádi, koníčky, záliby, práce a najednou zjistí, že je jeho měšec plný. Den má jen 24 hodin a přidat další aktivitu je problém. Proto je před tím rozhodnutím ,,začnu běhat(!)“ třeba určit, co se z měšce vyjme. Jestliže je to hraní počítačových her, válení u televize, je to v pohodě. Horší už je to s hlídáním dětí, věnování se ženě, tam ten problém vzniknout už může. Většinou se ale něco najde, a pak je to třeba vykázat z měšce a pustit do něj běh, tedy čas na něj, aby se mohl stát součástí vašeho života.

Pořádné boty jsou základ

Druhá otázka přijde vzápětí – v čem mám běhat? Pro některé je to otázka radostná, protože milují nákupy a běh jim poskytne řadu příležitostí, jak utratit velké peníze. Dávno neplatí, že běžec potřebuje jen kecky, trenýrky a tričko, dneska to jsou i hodinky, aplikace, větrovky, kompresky a spousta dalších více či méně zbytných věcí. Většině ale jde o běhání a zdravější životní styl a nákupy jsou pro ně zbytné.

Začínající běžec by se měl ale právě proto každopádně podívat na boty. Teda nejdřív doma, pak případně do obchodu. Asi se shodneme, že není cílem si znechutit novou zálibu otlaky, černými nehty, puchýři a dalšími chuťovkami. Běžecká bota by proto měla být dostatečně velká a pohodlná, ale zase by neměla na noze plandat, být sešlapaná nebo dokonce děravá. Asi bych doporučil i podrážku a určitou míru tlumení. Módní minimalistické boty jsou sice fajn, ale netrénovaná lýtka by mohla dost protestovat a navrhovat vyskočení z měšce a uvolnit tam prostor pro návrat před televizi.

Ponožky bych si asi určitě koupil sportovní, jestli pravidelně nesportujete, budete je potřebovat. Stran trička se dnes většina výrobců rozhodla pro různé varianty polyesteru, polypropylen, zdá se, prohrál. Tato trička se vyznačují odvodem potu, rychlým schnutím a lehkou tendencí k „zatouchání“. Při závodech, ale třeba i v Lužánkách, je pak běžec, který si tričko z minulého týdne nevyměnil, docela lehce identifikovatelný. Naštěstí se tato trička snadnou perou a jsou skoro nezničitelná, což ale nemusí být výhoda, hromadí se. Kdo si objednává na závodech různá památeční, asi rozumí.

Nebojte se elasťáků

Stran trenýrek a kaťat jsou zastánci volnějších šortek a obepnutých elasťáků. Většina začátečníků jde postupnou cestou šortky – odřená stehna – elasťáky. Mne definitivně vyléčilo běhání u moře v plavkách, protože se k mírné odřenině přidala sůl a bylo to ouvej. Ale jsou lidé s dobře rostlýma nohama a ti běhají i v šortkách bez problémů.

No a můžete vyrazit. Chcete-li si motivačně nahrát délku výběhu, není třeba hned kupovat drahé hodinky, stačí si koupit malé pouzdro na mobil. Vidíte, mobil! Dnes většina běhá s ním, je to peněženka, GPS navigace, zavoláte s ním záchranku, je to lepší. Ale kam ho dát? Běhat s ním v ruce budete jen do prvního zakopnutí, v kapse s ním vydržíte možná tři sta metrů. Mně se osvědčil elastický neoprénový pás/ledvinka kolem pasu. Ty věci na paži vypadají cool, ale váha mobilu je přeci jen cítit, je to nepohodlné. Pružná kapsa pojme mobil, klíče, ale i kapesníčky, na které občas taky dojde, a pak mi budete blahořečit, že jsem vám je doporučil, utírat se čelenkou fakt není ono. Kamarádka Veronika ví.

Připraveni vyběhnout

Á propós čelenka. Kdo se hodně potí, pořiďte si něco. Pálivý pot v očích nezvyšuje komfort ani zážitek, dobrá alternativa je kšiltovka, která navíc jako bonus v létě stíní.

Teď na konci zimy budeme potřebovat i druhou vrstvu, asi lehkou větrovku, běžecké kalhoty, tedy dlouhé elastické, a když je kolem nuly, tak tenké rukavice.

Tak, a teď jste doopravdy ready to go, připravení vyběhnout.

Jak se obléct při mrazu, nebo naopak při deseti stupních? A jak běžet? Co tepy? Proč si maratonci olepují bradavky? Je tolik otázek…To až příště.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky