Úvod VybaveníOstatní Vyzkoušeli jsme chytrou váhu. Tohle z návodu nevyčtete

Vyzkoušeli jsme chytrou váhu. Tohle z návodu nevyčtete

Co to znamená pořídit si chytrou váhu? Jaké parametry můžeme sledovat, které jsou vypovídající a kde je slabina, o které vám prodejce neřekne, vyzkoušel a sepsal náš redaktor.

Vždycky jsem měl tak trochu problém s váhou. Sice opačný, než to bývá obvykle, ale stejně mě to občas trochu znepokojovalo. Jsem kost a kůže. To u běžců není až tak mimořádné a když člověk běhá víc jak 10 let a nějakých 400 km za měsíc, nelze asi čekat, že bude vypadat jak barokní andělíček. 

Jenže já se občas dokážu docela dobře vyděsit nějakým zaručeně vědeckým článkem o tom, kolik mám sníst bílkovin, sacharidů, tuků a sušených žížal, abych byl stále mladý, krásný a výkonný. A tak jsem se rozhodl, že na to musím jít chytře.

Inkospor Petr Soukup

Poprvé v životě jsem si proto pořídil chytrou váhu. Tenhle typ zařízení není žádnou novinkou. Na trhu jsou určitě víc jak 10 let a stále fungují na stejných principech. Vybrat si můžete z různých značek a cenových úrovní, ale v základu jsou si tahle zařízení velmi podobná. Já si vybral Withings Body+ v elegantní černé barvě. Údaje a naměřené hodnoty samozřejmě synchronizuju s chytrými hodinkami (Garmin 935), a abych měl pod kontrolou i příjmovou stranu rovnice, přidal jsem si aplikaci, která hlídá, kolik toho sním (MyFitnessPal). Myslím, že jsem se tak dostal pod dokonalý dozor a z toho kolečka není úniku. Takže už je jen otázka, co mi to přinese.

Jako správný ajťák a geek mám rád technické hračky a data. Ale zároveň nemám čas na to, abych se zabýval hromadou čísel, která mi nepřinesou konkrétní výsledky. Proto jsem se rozhodl, že se zaměřím jen na to, co dokážu ovlivnit a co by mi mohlo nějak pomoct. 

Co mi dokáže chytrá váha chytře sdělit?

Hmotnost. 
Aha, tak to jsem rád. A dál? 

Procento tělesného tuku, procento vody v těle, BMI, svalovou hmotu a váhu kostí. Jo a taky počasí.

Ty jo, tak to počasí mě fakt přesvědčilo.

Ale vážně. Hmotnost mě samozřejmě zajímá a je to hodnota, kterou si dlouhodobě hlídám. A protože to dělám dlouhou dobu, tak vím, že moje váha je relativně stabilní a lítá si plus – mínus dvě kila. Posledních 10 nebo 15 let mám 75 kilogramů, a když víc běhám, nebo méně spím, a nebo nemám čas se najíst, spadnu na 73. 

Naopak ve chvíli, kdy nemůžu běhat, vyskočím na 77 kilogramů. Směrem dolů taky sletím po dlouhém běhu, kdy ztratím hodně vody a váha padá klidně o 3 až 4 kila. Takže v důsledku jsem rád hlavně za to, že se mi tenhle údaj ukládá do aplikace, a že se můžu podívat na dlouhodobé trendy. A když se trochu rozvášním, tak můžu sledovat vazbu na další monitorované hodnoty z chytrých hodinek (spánek, aktivity, kroky, stres, atd.).

Procento tělesného tuku. Taky zajímavá hodnota. Ale i ta je u mě dost stabilní. Spoustu let se držím pod 10 procenty a odchylky jsou spíš chybou měření než tím, že bych nabíral tukové zásoby na zimu. Tuhle hodnotu tedy úplně nevyužiju, ale dovedu si dost dobře představit, že pro člověka, který se rozhodl hubnout a začal si hlídat stravu a hlavně se začal hýbat, je tahle hodnota hodně důležitá. Hlavně tedy v kombinaci s celkovou hmotností a podílem svalové hmoty.

Podíl svalové hmoty je určitě zajímavá metrika, která může spoustě lidí pomoct s hledáním motivace při hubnutí. Bývá totiž celkem běžné, že člověk, který začne cvičit a pořádně se hýbat, neubývá na hmotnosti tolik, kolik by čekal. A to může to být třeba tím, že svaly jsou těžší než tuk. Takže sice hubne, ale hmotnost může nějakou dobu stagnovat nebo klesat velmi pomalu. A tady je právě skvělé, když vám to chytrá váha vysvětlí.

A co kosti? Mám po tatínkovi těžký kosti. Já teda ne, ale slyšel jsem tu větu mnohokrát. Většinou teda od lidí, kterým je dost těžké nějaké kosti vůbec nahmatat. Chytrá váha vám dokáže říct, jaká je hmotnost vašich kostí. Sledovat vývoj váhy kostí v čase nemá u dospělého člověka velký význam. Výrazně by tuhle hodnotu změnila asi jen amputace končetiny a obávám se, že takovou věc stejně chytrá váha nepozná.

Jak moc chytrá je chytrá váha?

Upřímně, moc ne. Zjednodušeně řečeno je to vlastně obyčejná váha s vyhledávací tabulkou. Chytrá váha totiž skutečně měří jen dvě veličiny – vaši hmotnost a váš elektrický odpor. Zbytek dopočítá. A aby výpočet fungoval správně, potřebuje vědět, jestli jste chlapeček nebo holčička a jaká je vaše výška. Pak si stoupnete na váhu, tělem vám projede neznatelný elektrický puls, váha si zjistí, jak moc jste schopní klást odpor, podívá se do statistických tabulek a zabodne prst přesně do řádku s hodnotami, které odpovídají vašemu měření.

Je to přesné měření? 

Není. Rozhodně ne v absolutních číslech. Hodnoty tělesného tuku, které vám chytrá váha ukazuje jsou podle výzkumů nepřesné o 20 až 30 %. Takže se můžete ptát, na co takové měření je. Odpověď je jednoduchá. Je k tomu, abyste mohli sledovat dlouhodobý trend a změny jednotlivých parametrů v delším čase. A přesně o tu dlouhodobost a konzistenci tu jde. Když se rozhodnete změnit svůj životní styl a hubnout nebo naopak nabírat hmotu, tak by vás nemělo odradit to, že ze dne na den nezměníte jedno číslo. Nikdo přeci nemůže čekat, že po jednom vyběhnutí kolem domu nebo jednom tréninku v posilovně zázrakem otočí hodnoty, které si budoval dlouhými roky nicnedělání.

Takže se zkuste oprostit od mentální fixace na jedno, dvě nebo třeba pět čísel, která svítí ráno na váze a zaměřte se raději na to, že se každý den půjdete zvážit a jednou týdně se podíváte do aplikace, jaký směr mají vaše křivky. 

Je skvělé, že se můžeme chytře vážit, ale je mnohem důležitější chytře využívat naměřené údaje. Takže já budu s chytrým vážením pokračovat a třeba po roce si zase zkusím vyhodnotit, co mi to přináší a co naopak bere.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.