Úvod VybaveníBěhání Recenze: Zakousnou se a nepustí. Nové ASICS Trabuco překvapily, patří do terénu

Recenze: Zakousnou se a nepustí. Nové ASICS Trabuco překvapily, patří do terénu

od Magdaléna Ondrášová

Kdo obuje ASICS GEL-Trabuco 9, nechť se vydá vstříc poslednímu sněhu nebo jarním blátivým stezkám. Tam si vedou nejlépe. Nejsou pro silniční běžce, ani nepatří na nohu těm, kterým záleží na rychlosti. Přečtěte si podrobný test.

Značka ASICS a její jméno je spojené s rčením „ve zdravém těle, zdravý duch“ (As Sana In Corpore Sano), dle kterého začal Japonec Kihachiro Onitsuka boty vyrábět. Kdo zná silniční obuv této značky, tak ví, že jde svému jménu na ruku. Jedná se o pohodlnou a dobře tlumenou obuv, která vaše klouby ochrání před dopady na tvrdý asfalt.

Měla jsem před více jak rokem možnost testovat model Gel-Trabuco 7, ovšem s Gore-Texovou úpravou. Výsledkem byla sice bota, která v terénu držela, ale celkový dojem kazila tuhost a nepoddajnost svršku, která byla převážně dána právě membránou. V modelu 9. řady bez membrány se moje pocity již ničím takovým nesvazovaly a nohy se rozlétly stezkami vstříc dobrodružstvím.

ASICS GEL-Trabuco 9

  • Objemová trailová obuv
  • Drop: 8 mm
  • Hmotnost: 256 g/305 g
  • Cena: 3 599 Kč

Pozitiva: trakce, pohodlí

Foto: Karolína Hornová

Podrážka, která podrží

Začnu hned tím nejlepším, čím si mě boty získaly. Podešví s výbornou trakcí. Drží dobře, ne, drží výborně v blátě i na udusané mokré hlíně, a to i na svažitém povrchu, což mě překvapilo nejvíce. Zkoušela jsem běžet i po uklouzaném a zledovatělém sněhu – samozřejmě, botám s hřeby se nevyrovná nic, ale nemůžu říct, že by si s tím Trabuca neporadily.

Rozmístění a propracování „špuntů“ na podrážce se opravdu povedlo. Hluboký vzorek dobře zabírá i do kopce a podrží i při seběhu.

Svršek pro pohodáře

Relativně bohaté polstrování a pohodlný svršek naznačují, že tohle je bota určená těm, kteří dávají přednost pohodlí před rychlostí. Na noze sedí opravdu velmi příjemně a po zevrubné prohlídce vypadá materiál velmi kvalitně zpracován, a také že něco vydrží. To však ukáže až čas.

Pokud by to však vyznívalo, že jde o těžkotonážní líné boty, svedla bych vás na špatnou cestu. ASICS GEL-Trabuco jsou v tomto ohledu jednoduše „akorát“. Proti předešlému modelu 8 jsou dokonce lehčí. Pohodlí, váha i stabilita a ukotvení nohy v botě jsou příjemné a ničím zvláštním nevybočují.

Tlumení

Jak už jsem výše zmínila, stabilita testovaného modelu je dobrá. Tlumení je v ohledu bot do terénu štědřejší, i tak ale nemohu říct, že by to botě ubíralo. Naopak ho oceníte ve chvíli, kdy z měkkého bláta či jehličí přejdete na pevnou šotolinu.

Boty tak nebudou vhodné pro běžce, kteří do terénu preferují široké a minimálně tlumené boty, aby mohli číst terén nohou.

Celkový dojem z boty

Na nohy se mi dostal opravdu zdařilý model, což je pro testera, tedy pro mě, vždy trochu komplikace. Obvykle ráda vypíchnu nedostatky jinak dobré obuvi, kterou testuji a dodám tak punc čestnosti recenze. Ale co této botě vytknout, to opravdu nevím.

Dokonce se mi velmi líbí netradiční kombinace barev a celkový design i domyšlenost detailu, jakým je třeba kapsička pro uschování tkaniček, které se tak nerozvazují a po doběhu domů nejsou umolousané od kde čeho.

Máte-li standardní tvar nohy, hledáte-li botu klidně na krátké, ale ještě lépe na dlouhé pohodové běhy terénem, které nepodklouznou, ASICS Gel-Trabuco 9 bude s velkou pravděpodobností to, co hledáte.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky