Úvod Vybavení Chytrá funkce, která chrání vaše soukromí v aplikaci Strava. I ve verzi zdarma

Chytrá funkce, která chrání vaše soukromí v aplikaci Strava. I ve verzi zdarma

od Magdaléna Ondrášová

Možná jste, stejně jako já, uvažovali nad tím, zda svou aktivitu zahájit již u domu, nebo se raději vzdálit, aby z mapy vaší aktivity na aplikaci Strava nebylo jasné, kde přesně bydlíte. Strava má řešení.

Aplikace Strava je používána z většiny běžci a cyklisty, kteří rádi sledují statistiky, nebo jsou soutěživí a chtějí si užívat segmentů (o těch jsme také už psali). Tudíž jsou to lidé, kteří měří svoje výkony na kilometry a nechtějí se obírat o drahocenné metry zapínáním aktivity o blok dál, než bydlí.

Pokud jste ji ještě neobjevili, nastavte si funkci „Oblast soukromí“. Aplikace je pouze v angličtině, proto ji tam najdete pod „Privacy Zones“. Pro čtenáře, kteří mají potíže s cizím jazykem nebo technikou, jsme nachystali na konec článku návod krok po kroku, jak funkci aktivovat na mobilním telefonu.

Jak funguje funkce Privacy Zones

Jak to tak bývá, skvělá myšlenka nemusí být složitá. Funkce Privacy Zones vymaže pro ostatní uživatele Stravy část trasy v mapě, kterou chcete mít chráněnou (na startu a na konci). A to i „přátelům“. Celé zakreslení uběhnuté trasy tak uvidíte pouze vy.

V Privacy Zones zadáte adresu, kde obvykle zahajujete aktivitu, tedy adresu, kde bydlíte. Dále si nastavíte, jak široký okruh soukromí chcete mít od stovek metrů po kilometr a potvrdíte. Vytvoří se mapa s viditelným kruhem soukromí. Zóna se aplikuje nejen v budoucích aktivitách, ale i ve všech minulých.

Bod vašeho bydliště ale není v přesném centru kruhu soukromí. Je to záměr, aby případný chytrák nedokázal dopočítat, kde bydlíte. Manuálně si v nastavení můžete jednou za čas vygenerovat nové „vychýlení“ okruhu.

Dobrá zpráva je, že takových adres si můžete do aplikace zadat více, takže soukromí lze nastavit i na místo vašeho pracoviště, chalupu a podobně.

Otázky a odpovědi

  • Co když proběhnu soukromou zónou v průběhu aktivity? Soukromá oblast skryje vaši trasu pouze začátku a konci vašeho tréninku. Proběhnete-li v průběhu jedné aktivity vaší soukromou zónou, tato část zůstane v mapě zakreslena.
  • Co když poběžím z jedné zóny do druhé? Sama jsem to nezkoušela, ale pokud chápu návod správně, měla by zafungovat jak zóna na startu, tak na konci aktivity. Pouze pokud se vaše dvě zóny (dvou adres) překrývají, aktivuje se pouze jedna.
  • Co když v mé zóně započne aktivitu kamarád, který má také Stravu? Ať už je to váš sledující nebo ne, na něj skrytí aplikováno nebude.
  • Co když v mé zóně soukromí začíná/končí segment? V takovém případě se v žebříčku neobjevíte, ani nemůžete držet KOM a podobně. Vymazáním zóny se v žebříčku objevíte. Opět jsem to ale osobně nezkoušela.
  • Co se stane, když sdílím svou aktivitu na sociální sítě? Pokud prosdílíte aktivitu například na Facebook i s mapkou, soukromá zóna zůstane zachována.

Jak nastavit ve Stravě oblast soukromí na mobilu

  • Otevřete aplikaci Strava.
  • V dolní liště klikněte na ikonu panáčka „Profile“.
  • V pravé horním roku klikněte na ozubené kolečko.
  • Odrolujte v nabídce dolů a vyberte „Privacy Controls“.
  • Z nabídky vyberte „Privacy Zones“.
  • V pravém horním roku klikněte na znaménko plus „+“.
  • Do kolonky „Adress“ zadejte adresu, například Klatovská třída 202, Plzeň (pokud jsem se trefila náhodou do vaší adresy, je to náhoda).
  • Klikněte na přidání „Add“. Objeví se hláška „Privacy Zone Added“, která potvrzuje přidání a informace o tom, že můžete zadat více adres, které chcete skrýt.
  • Gratuluji, máte natavenou oblast soukromí. V mapce nyní vidíte adresu, kterou jste zadali a decentralizovanou oblast vašeho soukromí. Tlačítkem „Delete“ ji můžete smazat, tlačítkem „Regenerate“ nechat vygenerovat novou oblast okolo adresy.

Využíváte jiné zajímavé funkce, které chrání soukromí, v jiných aplikacích? Dejte nám o nich vědět v diskuzi pod článkem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky