Úvod Vybavení Vyzkoušeli jsme za vás: česká cyklistická aplikace, která dobyla svět, Rouvy AR

Vyzkoušeli jsme za vás: česká cyklistická aplikace, která dobyla svět, Rouvy AR

od Karolína Hornová

„Indoor cyklistika“ v poslední době zažívá velký rozmach – díky pandemii, i díky stále propracovanější nabídce virtuálních tras. Mezi nejoblíbenější aplikace tohoto typu patří český Rouvy AR. Nabízí trénink, časovky, závody, rozlišení 4K a hlavně sociální propojení s ostatními jezdci. Pojďme se projet a zjistit, co všechno umí.

Oproti původní aplikaci má Rouvy AR (rouvy.com) modernější a přehlednější prostředí a je uživatelsky přívětivější – třeba díky intuitivnímu a rychlému spárování s trenažérem, nebo funkci spuštění jízdy jedním kliknutím. Je také technicky „vymakanější“. Aplikace je „4K ready“, takže pokud si budete trasu pouštět na monitoru nebo televizi s rozlišením 4K, dejte pozor, ať se do té věrně působící krajiny samým nadšením nerozjedete napříč obývákem.

Nová aplikace Rouvy AR dělá všechno proto, aby „takové to domácí šlapání“ nebylo jen chabou náhražkou za jízdu po reálných silnicích malebnou krajinou. Jízda na cyklotrenažéru napříč virtuální realitou nesmí být fádní, musí to být i zábava – prostě tak trošku jako počítačová hra. Stejně jako ve hře, ani v Rouvy AR nejsme neviditelní. Trasy zde brázdí náš avatar, virtuální dvojník, kterého si můžeme upravit tak, aby nám byl co nejvíce podobný, nebo se nám prostě líbil. Cyklista (nebo cyklistka) mohou mít různé barvy a typy dresů a možné je změnit třeba i barvu pleti. Já vím, jsou to hlouposti, které se samotnou jízdou mají málo společného, ale někdy potěší.

AR: Vylepšená realita i „cestování v čase“

Ve formě avatarů se na naší obrazovce objevují i další jezdci, ať už „cizí“, nebo naši kamarádi, se kterými si můžeme domluvit trénink nebo soukromý závod. Tato funkce je charakteristikou zkratky AR, neboli augmented reality, tedy kombinace vysoce kvalitní GPS trasy a animovaných 3D objektů a jezdců. Přímo na obrazovce tak vidíme avatary ostatních jezdců na trase. Díky tomu je zážitek z jízdy zase o kousek blíž reálné jízdě. Můžeme se zaměřit na to, koho se budeme snažit předjet, nebo za kým se pomyslně „vyvezeme“, na obrazovce přitom nesledujete ikony a data, ale virtuální postavičky cyklistů, za kterými jsou skuteční lidé, sedící na trenažéru podobně, jako sedíte vy. 

Aplikace zobrazuje kromě postavičky také údaj o aktuálním výkonu (watty na kilogram hmotnosti), a to jak tom našem, tak ostatních jezdců. Můžeme tedy v jakémkoliv okamžiku porovnávat svůj výkon s ostatními, kteří jedou v blízkosti. Parametr výkonu prozradí, zda někdo z blízkých jezdců nastupuje k úniku nebo se vás snaží při úniku zachytit. Tato data neřídí aplikace nebo počítač, jsou odrazem reálného chování ostatních jezdců. Zábava začíná, když se vám podaří do vyjížďky „zlanařit“ co nejvíce kamarádů. Z pohodové vyjížďky se pak často stává osobní závod a honba za umístěním. Zažila jsem podobné situace, kdy kromě dění na obrazovce jela komunikace a hecování s ostatními jezdci přes skupinu na sociální síti. Na rozdíl od skutečného kola je možné při jízdě na trenažéru takovou komunikaci zvládnout bez hrozby nebezpečí pádu nebo srážky s vozidlem.

Rouvy AR má řešení i pro situaci, kdy na trase, kterou chcete jet, není zrovna nikdo „živý“ a žádnému kamarádovi se nechce. Když si vyberete trasu, zobrazí se vám na hlavní obrazovce vpravo ještě jeden rámeček. Z něj si můžete vybrat „virtuálního partnera“ (nebo více partnerů) z těch, kteří už trasu jeli. Vybírat můžete podle výkonu, průměrné rychlosti, ale i podle typu trenažéru, na kterém jeli (protože některé mohou zkreslovat výsledek třeba tím, že umožní simulovat stoupání jen do určité míry). Můžete ale jet i proti svému vlastnímu starému výsledku a zjistit, zda jste se na dané trase zlepšili.

Trénink, závod a nabídka i pro běžce

Výhodou aplikace Rouvy AR je podpora napříč platformami: Stáhnout si ji můžete do mobilu či tabletu s Androidem nebo iOS, ale také do počítače s Windows, Macu nebo do Apple TV. Využít tedy můžete jak „cestovní“ verzi v mobilu, tak si trasu promítnout do televize nebo třeba projektoru podle chuti a možnosti zrcadlení obrazovky, které vaše chytrá zařízení podporují. Po spuštění a přihlášení, připojíte svůj trenažér, případně další senzory, kliknutím na tlačítko vpravo nahoře. A pak už jdete sportovat.

Úvodní obrazovka umožňuje vybrat sport – Rouvy AR nabízí kromě cyklistiky i běhání, což je novinka, která je zatím, na rozdíl od cyklistiky, v nabídce zdarma (tedy bez nutnosti předplatného). Je tu zatím jen několik běžeckých tras, ale zkusit můžete třeba půlmaraton v Singapuru nebo trasu běhu barcelonského Ironmana. Virtuální běh vyžaduje hodinky nebo čidlo, které jsou schopné měřit běh na běžeckém páse a data o běhu současně vysílat do telefonu nebo počítače (obvykle pomocí Bluetooth). Mezi taková zařízení patří například chytré běžecké hodinky značky Garmin.

Pokud se ale budeme bavit o cyklistice, máte k dispozici několik voleb – zajet si sám svoji trasu podle výběru, přidat se do některé z vyjížděk organizovaných jinými jezdci nebo se přihlásit do závodu/vyjížďky organizované samotným ROUVY. Orientace v menu aplikace je na začátku trošku nepřehledná, ale jen do chvíle, než najdete přepínač Route/Event (Trasa/Závod) a než zjistíte, že seznam nejbližších závodů má tři záložky, mezi kterými se dá přepínat. Naopak, režim Route (Trasa) má k dispozici tlačítko Change, pomocí kterého si můžete vybrat trasu podle délky, náročnosti, názvu a dalších parametrů.

Trasy ve vysokém rozlišení mohou být náročné na streamování. Ideální je si trasu napřed stáhnout, především před důležitým závodem.

Vybráno? Tak můžeme vyrazit! V průběhu jízdy máme v levém horním rohu obrazovky neustále k dispozici statistiky o výkonu, srdečním tepu (pokud jsme připojili hodinky nebo senzor) a rychlosti. Výkon a momentální vynaložené úsilí je prakticky zobrazeno i nad hlavou našeho avatara. Při sledování na velké obrazovce se tak můžeme plně soustředit na jízdu, naše soupeře či krajinu před námi, aniž bychom museli pohlížet stranou.

Po cestě „vidíme“ také jezdce na trase, i když nejsou v bezprostřední vzdálenosti – jejich ikonky jsou přehledně zobrazené v pelotonu na grafu profilu trasy na spodním okraji obrazovky. Vlevo nahoře vidíme také tabulku s jejich průběžnými výsledky a údaji o výkonu. Můžeme si tak hned rozmyslet, jestli máme šanci toho před námi dojet, snažit se nenechat stáhnout, nebo se „jen tak“ motivovat výkony ostatních a pořádně si máknout.

Technické specifikace: 4K rozlišení i vlastní trasy

Co se týče kompatibility s dalším vybavením, spolupracuje Rouvy AR s chytrými trenažéry od většiny hlavních výrobců (Tacx, Wahoo, Elite a další). Párování a komunikace probíhá přes rozhraní Bluetooth, a to jak s trenažérem, tak s případnými dalšími senzory – snímačem kadence, srdečního tepu, s chytrými hodinkami ale třeba i snímačem rychlosti, napojeným na „non-smart“ trenažér. To znamená, že i pokud vlastníte základní trenažér nebo válce, je možné si trénink zpestřit promítáním trasy, i když samozřejmě bez reakce na výškový profil.

Pozor, některé závody mohou být omezené jen pro jezdce s určitým typem trenažéru. Jedná se o trenažéry, které umožňují řízený odporu pomocí počítače nebo chytrého telefonu/tabletu. Mezi takové trenažéry patří lepší setrvačníkové trenažéry (např. Tacx Flux S) nebo chytré elektromagnetické trenažéry, jako je například Tacx Neo 2 nebo Tacx Neo 2T. Tacx Neo 2 a Tacx Neo 2T patří k nejlepším trenažérům na trhu. Oproti jednodušším, setrvačníkovým, nabízí vysoký výkon a simulaci sklonu trati až 25 %. Právě Tacx Neo 2T je trenažérem, na kterém se jezdí mistrovství světa UCI ve virtuální cyklistice. Rozdíl v jízdě na setrvačníkovém a elektromagnetickém trenažéru je ve skutečnosti větší, než by napovídaly technické specifikace. Pokud pro vás cenový rozdíl mezi nimi není bariérou a pokud to s virtuální cyklistikou myslíte vážně, vyplatí se si při nákupu trenažéru připlatit.

V aplikaci Rouvy AR je k dispozici přes 5 000 tras. A to opravdu není málo. Samozřejmě ne všechny nabízejí možnost virtuální reality, ale jejich počet se neustále zvyšuje. Technické specifikace trasy vidíte vždy přímo v přehledu – v rámečku konkrétní trasy se dozvíte, zda podporuje AR, a zda jde o 4K, 2K nebo HD video. V průběhu jízdy je možné přepínat mezi videem trasy a GPS trasou na mapě, což může být zajímavé, když chcete vědět, co vás čeká, ale i v případě, že si projíždíte a mapujete oblast, kam se plánujete reálně vydat. Pokud máte pomalejší připojení nebo menší obrazovku, na které sledujete trasu, nestahujte zbytečně 4K rozlišení a zvolte úspornější variantu trasy.

Nepřehlédnutelnou funkcí je i možnost přidat vlastní trasu pomocí funkce Route Editor na webu Rouvy – a to buď na základě vaší předchozí aktivity, nebo „naklikáním“ v mapě. (Co třeba trasa závodu, na který trénujete?) V pokročilých funkcích editoru je možné přidat i video trasy, nahrané kamerou (ideálně při jízdě v autě, aby byl záznam plynulý a neroztřesený).

Rouvy AR: Český projekt se světovými ambicemi

Po prvotním seznámení je aplikace Rouvy AR uživatelsky velmi příjemná. Od hladkého párování trenažéru, přes reálné prostředí tras pořízené videozáznamem, až po přehledné zobrazení dění na trase. Škoda, že chybí možnost výběru tras podle země, ale možná se této funkce dočkáme. Líbil se mi i fakt, že jde o českou aplikaci, takže v nabídce najdete i tuzemské trasy, ať už „made by Rouvy“, nebo od nadšených uživatelů.

Technické nadšence a milovníky sociálních sítí zaujmou nejen přehledné statistiky, ale i možnost propojení s aplikacemi jako Strava nebo možnost stažení tréninku a jeho následné dohrání například do deníku Garmin Connect. Zajímavá je i možnost volby klasického silničního, nebo časovkového kola, které na první pohled vypadá podobně, ale je těžší, aerodynamičtější a váš avatar k němu dostane i „aero“ přilbu. Časovkové kolo je dobrá volba pro virtuální závod v časovce nebo na rovinaté trasy. Do kopců je toto kolo naopak o něco pomalejší.

Jízda na cyklotrenažéru by měla být i trochu zážitkem a to bezchybně Rouvy plní. Nečekají nás sice fantaskní zážitky jako v aplikaci Zwift (o rozdílech aplikací jsme psali v tomto článku), která nabízí ostrov Watopia, celý zpracovaný počítačovou grafikou, ale o to víc je jízda „jako doopravdy“. Na trasách s vysokým rozlišením je na co se dívat, a abyste se jen nekochali reálnými malebnými sceneriemi, o motivaci se postarají skuteční či virtuální soupeři. To je kombinace, díky které u mě ROUVY vyhrálo závod o nejlepší cyklistickou, tréninkovou, virtuální aplikaci.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky