Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty TEST: Inov-8 nešlápl vedle. Skvělou botu Trailfly oceníte, méně už hmotnost

TEST: Inov-8 nešlápl vedle. Skvělou botu Trailfly oceníte, méně už hmotnost

od Vít Kněžínek

Inov-8 přichází s novou krosovkou Trailfly Ultra G 300, která překvapí vysokou vrstvou tlumení i historicky prvním použitím grafénu v tlumicí vrstvě. Jak obstály v naší podrobné recenzi tyto nové “zelené bestie”?

Říká se, že mezi zavedenými značkami běžeckých bot se jen velmi těžko hledají větší rozdíly v kvalitě. Vždy budou běžci, kteří jsou s některými značkami velmi nespokojeni, zatímco jiné chválí do nebes. Co je ale pro jednoho naprostá katastrofa, pro jiného funguje na výbornou. Rozdíly zde totiž nejsou v kvalitě, ale v „charakteru“ konkrétního výrobce a zásadní otázka zní, jestli vám tento charakter vyhovuje nebo ne.

Pod pojmem charakter si můžete představit obvyklý tvar svršku, tlumicí materiál, specifickou geometrii, nebo jakýkoliv jiný specifický prvek.

Budeme-li se bavit o britské značce Inov-8, pak jejím charakterem je bez pochyby zacílení pro trailové běžce, široký tvar svršku (byť v nabídce mají i velmi úzké modely), spolehlivý záběr a především nižší a kontaktní ohebná vrstva tlumení, která rozhodně není minimalistická, ale přesto tvoří protipól k maximálnímu pojetí, které prosazuje Hoka One One a čím dál častěji používají i ostatní značky na silnici i v terénu. 

Ukázkovým příkladem typického „inovejtu“ může být dnes už kultovní Race Ultra 270, které se v ČR a na Slovensku prodalo obrovské množství a svého času tato bota v trailech naprosto dominovala. Měla pevný široký svršek, drop 4 milimetry, univerzální vzorek a velmi kontaktní tlumicí vrstvu. 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300

krosová bota

  • hmotnost: 300g
  • drop: 6mm
  • výška tlumení v patě: 25mm
  • tlumicí materiál: G-FLY (EVA s příměsí grafénu)
  • cena: 4 790,- korun

Pozitiva: pohodlné tlumení určené pro běh v terénu na velmi dlouhé vzdálenosti, skvělý poměr mezi měkkostí a schopností číst terén, i přes mohutné tlumení je bota velmi flexibilní, rozdělení mezipodešve napříč výrazně zvyšuje ohebnost a propriocepci, široký pohodlný svršek, vysoká odolnost použitých materiálů.

Zápory: vysoká pořizovací cena, vysoká hmotnost, široký a hluboký svršek nemusí vyhovovat běžcům s užším tvarem chodidla

Foto: Vít Kněžínek

„Nastláno“ pod chodidlem

Nejednoho běžce proto možná překvapí nejnovější přírůstek do inovejťácké kolekce jménem Trailfly Ultra G 300. Už na první pohled se totiž jedná o mohutnou botu s vysokou vrstvou tlumení. O nezvykle vysokém tlumení se mluvilo už v souvislosti s konceptem Terra Ultra, ale při mohutnosti 9 (Terra Ultra G 260), respektive 12 (Terra Ultra G 270) milimetrů nebylo nic, co by výškou mezipodešve vybočovalo z řady. 

Nové Trailfly mají pod patou 25 milimetrů, což už je úplně jiný příběh. Připočteme-li k tomu ještě 6 mm vnitřní TPU stélky, která efektivně zvedá úroveň tlumení, pak jsme na 31 milimetrech tlumení a to rozhodně není málo. Obzvlášť mezi krosovkami se tak svou mohutností řadí Trailfly do nejvyšších pater, když výrazně vyšší budou snad jenom některé modely od Hoky.

Tento vývojový směr se může na první pohled zdát jako zklamání a podlehnutí aktuálnímu trendu vysoce tlumených bot. Zkrátka další kopie Speedgoatu od Hoka One One. Stačí si ale Trailfly obout, abyste zjistili, že jste s takovým názorem naprosto vedle.

Pár společných prvků pro všechny maximilasitické boty tady opravdu najdeme. Jmenovitě se jedná o vysokou mezipodešev a její výrazné zakřivení do tvaru kolébky (tzv. rocker). Tady ale veškerá podobnost končí.

Revoluční grafén?

Inov-8 zde poprvé v historii použil tlumicí pěnu G-Fly s příměsí grafénu, což má za následek velmi zajímavé funkční vlastnosti. Trailfly rozhodně nejsou žádné ultraměkké obláčky, které vyžehlí všechno, co se vám mihne pod nohama. Naopak, bota je pocitově pevná a vysoce stabilní. Míra tlumení je ale i díky mohutnosti velmi slušná a dlouhé vzdálenosti zde nebudou činit problémy ani těžším běžcům dopadajícím přes paty. Přenos vjemů mezi povrchem a chodidlem zde ale probíhá nad očekávání dobře. Trailfly zkrátka zvládají číst terén přesně tak, jak jste u inovejtu zvyklí i z výrazně nižších modelů. Kromě těchto vlastností by G-Fly díky grafénu měla disponovat i extrémně vysokou životností.

Charakter pěny, která není příliš načechraná a bořivá, ale naopak tužší a pružnější v tomto směru hraje důležitou roli. Klíčovým prvkem je ale 10mm hluboké rozdělení mezipodešve mezi patou a špičkou, tzv. Adapter-Flex. Toto rozdělení dodává botě relativně vysokou ohebnost a umožní tak chodidlu pracovat s maximální přirozeností. Pocitově vás Trailfly nebude při došlapu nijak ovlivňovat, nebo navádět. Naopak se velmi dobře přizpůsobí vašemu stylu běhu. Přirozené práci chodidla pomáhá i drop 6 milimetrů.

Dostatek prostoru, jak jste zvyklí

Podešev je tvarově velmi podobná vzorku použitému u modelu Terra Ultra. Odlišné je ale rozložení jednotlivých špuntů a jejich vzájemné propojení. Tvar podešve připomíná tvar šlach v chodidle a podélné mezery mezi nimi opět pomáhají dodávat botě vysokou ohebnost. Přilnavost je díky tvaru špuntů a grafénové gumě špičková a na Trailfly vás spolehlivě podrží na všem kromě ledu, nebo velmi hlubokém blátě. Důraz je kladen na všestrannost, takže se nemusíte bát i delších přeběhů po asfaltu, nebo zpevněných cestách, kde nebude docházet ke ztrátě kontaktu, nebo rychlému opotřebení.

Svršek je obzvlášť ve špičce velmi prostorný a odpovídá nejširšímu střihu (5), který Inov-8 používá. Ve srovnání s ostatními značkami je šířka svršku srovnatelná se speciálně rozšířenými “wide” verzemi. 

Ukotvení chodidla uvnitř boty je díky množství výztuh velmi pevné a stabilní. Výztuhy jsou ale vyrobeny z tenké vrstvy gumy, takže na jednu stranu dostatečně zpevní síťovinu svršku, ale na stranu druhou nijak netlačí proti chodidlu. Ovladatelnost boty je díky tomu špičková a bát se tak nemusíte ani technicky náročnějšího terénu. I přes svou šířku sedí Trailfly poměrně dobře i běžcům s užším tvarem chodidla, ale vždy je dobré boty před zakoupením pořádně vyzkoušet. Prodyšnost a nasákavost splňuje standardy dnešních bot a v tomto směru neočekávejte nic neobvyklého.

Shrnutí kladů a záporů

Při celkovém pohledu na botu se Inov-8 podařilo velmi zajímavým způsobem zkombinovat tlumení se stabilitou, ohebností a čtivostí. To jsou vlastnosti, které obvykle nejdou ruku v ruce. I přes vysokou mezipodešev zůstává Trailfly agilní a dobře ovladatelnou botou. Nečekejte přebarvenou Hoku. Naopak. Pokud očekáváte maximální měkkost a extrémní komfort, pak se připravte na zklamání. Místo toho si přijdou na své běžci, kteří nepohrdnou pohodlím při dlouhém běhu, ale zároveň preferují boty, které jsou při běhu víc „přirozené“.

Největším nedostatkem u Trailfly je hmotnost. Ve velikosti UK 8 navážíte přes 320 gramů, což opravdu není málo. Díky vysoké energetické návratnosti a dobrému rozložení hmotnosti mezi jednotlivé prvky boty vám to nejspíš ani nepřijde, ale číslovka začínající dvojkou by bez debat Trailfly slušela mnohem víc.

Svými vlastnostmi se tak nejvíce hodí pro běh volnějším tempem na dlouhé vzdálenosti libovolným terénem. Nečekejte hbitou botu, která vás bude vybízet k rychlému běhu. Trailfly je spíše klidná síla, která vám na dlouhých trailových výbězích dodá potřebný komfort a stabilitu při nečekaně vysokém citu pro terén i techniku běhu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky