Úvod ZdravíVýživa Stravovací cykly v sobě skrývají nebezpečí pro fyzickou i duševní kondici

Stravovací cykly v sobě skrývají nebezpečí pro fyzickou i duševní kondici

Určitě to také znáte. Na jaře je třeba zbavit tělo zimních nánosů nezdravého jídla, které vyženeme detoxem, před dovolenou hubneme do plavek a s podzimem si začínáme dopřávat kalorické talíře, abychom se obalili na zimu. Jenže přesně takové stravovací cykly umí v organismu nadělat pořádnou paseku.

Fakt, že s nadbytečnými kily je třeba zatočit si dnes už nejspíš uvědomují všichni, kterým nebyl dán do vínku dokonale spalující metabolismus. Jenže teorie je jedna věc a praxe druhá. Obvykle totiž sáhneme po sezónních dietách, které v těle z dlouhodobého hlediska napáchají škodu. Jak uvádí MUDr. Miroslava Navrátilová, Ph.D. z Poradny pro poruchy metabolismu a výživy Psychiatrické kliniky FN Brno a LF MU, zejména pro lidi nad padesát let představují diety nebezpečí, protože dochází k úbytku svalů, což dále vede k poklesu fyzických funkcí, kvality života, horší odpovědi na léčbu a bohužel i vyšší úmrtnosti.

Nebezpečný stravovací kolotoč

Jaro odhazuje svršky v dál a odkrývá kila. Právě v tomto období tak přichází na řadu detoxikace organismu, za kterou se často skrývá popíjení detoxikačních nápojů a doplňky stravy sloužící k pročištění od škodlivých látek. Problém je v tom, že tělo má vlastní schopnost detoxikace, kterou ovšem často utlumujeme nevhodným stravováním, nedostatkem pohybu, stresem, vysokou konzumací alkoholu, cigaret a nespavostí. Pokud bychom se tedy k tělu chovali tak, jak si zaslouží, rozhodně se řízenou očistou nemusíme trápit.

Po detoxikaci následuje přísná dieta, protože do léta je třeba shodit přebytečná kila. Jenže léto střídá podzim a s ním se mění i naše stravovací situace. Méně slunečního svitu, brzké stmívání, chladno a blížící se zima způsobují také méně energie. A kde jinde ji rychle nabrat, než v lednici nebo ve spíži. Když k tomu přidáte i větší spotřebu alkoholu, není divu, že na jaře míváme problém si zavázat i tkaničky od bot. A kolotoč se znovu rozjíždí. S podstatným rozdílem, hubneme hůř.

Zlenivělý metabolismus

Jednou jsi dole, jednou nahoře. Tohle košilaté vyjádření sedí na hubnoucí cykly dokonale. Až na to, že s každým opakováním nahoru, myšleno tedy spíš s váhou dolů, se leze čím dál hůř. Důvod je jasný. Každé nezdravé hubnutí zpomaluje funkci metabolismu, takže následně hubneme pomaleji. Lidé, kteří drží dietu, totiž kromě tuku přicházejí i o svalovou hmotu. A čím méně svalů budete mít, tím více se vašemu metabolismu nebude chtít pracovat.

Podle zásad zdravé výživy, které můžete najít například na webu Masarykova onkologického ústavu, www.mou.cz, bychom měli jíst třikrát denně a dopřávat si i dvě malé svačiny. Jenže při detoxu často pijeme různé zeleninové šťávy a při dietách jíme buď málo nebo jednostranně. Tělo má ale zabudovaný záchranný systém. Takže pokud delší dobu hladovíme, začne zpomalovat metabolismus a ukládat na horší časy, aby organismus přežil. Jakmile se vrátíme k běžné stravě, začneme opět přibírat a často dochází k jojo efektu.  

Nechtěný efekt nudy

Pestrá strava v sobě skrývá spoustu chutí, takže je všechno, jenom ne nudná. Na rozdíl od jednostranných diet, které spočívají ve vyloučení konkrétních potravin, například sacharidů. Co myslíte, že se po ukončení takové diety stane? Vzhledem ke stále se zvětšující chuti na cukry si na talíř naložíme kupu sacharidů a po pár dalších porcích jsme tam, kde jsme byli.

Diety, ve kterých chybí důležité živiny, navíc negativně ovlivňují zdravotní stav. Po opakovaném hubnutí sice úbytek váhy nebývá tak velký, jenže ve skutečnosti může být organismus vlivem nedostatku důležitých látek podvyživený.

Zapomeňte na opakované extrémy

Diety jdou obvykle ruku v ruce s jo-jo efektem. Zhubnete deset kilo a do roka je máte zpátky s váhovým bonusem. Jelikož takové trápení vlastního organismu není dlouhodobě udržitelné, je daleko lepší se naučit jíst zdravě, pestře a hlavně pravidelně. Kromě energie by váš jídelníček měl obsahovat i přiměřené množství vlákniny, minerálů a vitaminů, včetně dalších živin. Sice budete hubnout pomaleji, ale váš metabolismus nebude zahlcený ukládáním na horší časy, takže začne správně spalovat. Navíc se tak vyhnete i zmíněnému jo-jo efektu.

Kolik toho spálíte

Abyste zjistili, kolik toho můžete během dne sníst, musíte vědět, kolik kalorií přes den spálíte. V procesu hubnutí platí, že výdej by měl být vždy vyšší než příjem. Od toho se pak odvíjí i sestavení jídelníčku. Jenže ani ten sebelepší stravovací plán nebude fungovat bez pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu. Kromě běžného sportování, jako je například běh nebo jízda na kole, zkuste rychlejší chůzi, vyhýbejte se výtahu, cestou z práce vystupte alespoň o stanici dřív. Zkrátka vyhledávejte pohyb všude, kde je to jen trochu možné. Snažte se také vyhýbat stresu a myslet pozitivně.

Rozumný přístup ke stravování rovněž nevylučuje možnost si jednou za čas dopřát třeba oblíbený dortík, čokoládu apod. Samozřejmě to neznamená, že byste měli sníst kopec sladkostí. Ideálním příjemným zpestřením bude degustační porce, která vám nezatíží zažívání.

1 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.