Úvod VybaveníOstatníTuristikaTuristické vybavení Batoh, ze kterého nebolí záda. Na co dbát při výběru, aby se z něj stal parťák

Batoh, ze kterého nebolí záda. Na co dbát při výběru, aby se z něj stal parťák

od Marcela Grundzová

Batoh je základem každého výletu. Vždyť kam jinam si člověk může uložit to nejpodstatnější, co na výlet bere – tedy svačinu. A protože tady nejsme v Asii, abychom na túry chodili v žabkách nepadnoucí velikosti a na předloktí při tom drželi falešnou kabelku Prada, podíváme se na výběr toho pravého batohu trochu pečlivěji.

S batohy to totiž může být zapeklité. Zadáte do vyhledávače kouzelné slůvko „batoh“ a vyjede nespočet variant.  Některé jsou mimo už na první pohled, jiné se třeba tváří, jako to pravé ořechové. Takže, na co se při výběru zaměřit?

  1. Na co batoh potřebuji.
  2. Co v něm budu nosit.
  3. Moje osobní proporce.
  4. Potřebu vnitřního vybavení.

Kam chci batoh s sebou nosit

Potřebuji batoh na letecký prodloužený víkend někde po Evropských městech? Pak je nejlepší pořídit měkký batoh bez konstrukce a bez pevné opory zad. K tomuto doporučení mám jeden hlavní důvod, kterým je požadovaná velikost kabinového zavazadla. I pokud váš batoh o pár cm překročí stanovené limity, nebude to nikdo řešit – posádce letadel je jasné, že na přímou výzvu svůj měkký batoh bez problému stlačíte na požadovaný rozměr. Navíc ještě doporučuji případně promyslet vhodné zabezpečení takového batohu. Dnes jsou k dostání bezpečnostní batohy, které mají kapsy a přihrádky konstruovány tak, že je na zádech nelze otevřít. Některé nelze ani proříznout. To je ve městech jednoznačné plus. Toto je také skoro jediný případ, kdy lze doporučit nedbat tolik na přívětivost zavazadla k vlastním zádům a upřednostnit jeho skladnost. (Tipem, jak narvat více věcí do menšího prostoru jsou kompresní pouzdra – ta zajistí, že převážené oblečení se zapnutím zipů smrskne na poloviční objem.)

Inkospor Petr Soukup

Druhým případem, kdy lze tolerovat ne zcela přívětivé řešení anatomického uspořádání batohu, je velmi krátký, a jen občasný výlet do přírody – pokud výlet probíhá dle scénáře – dojedu na místo túry autem, a procházka netrvá víc, než jen pár hodin (nesu si jen svačinu, klíče od auta a malou lahev vody). Pak si kupte, co je libo. Stačí malý batůžek do objemu 15 litrů.

S těžším batohem si chraňte záda. Jak na to?

Ve chvíli, kdy je ale potřeba do batohu nacpat věcí víc (jdu se stanem, cesta bude dlouhá, mám náhradní oblečení nebo do batohu potřebuji sbalit Jiráskovy sebrané spisy na zkrácení dlouhých večerů v pustině), jedná se o situaci, která začíná volat – poohlédni se po něčem, v čem nebudou za chvíli bolet záda!

Anatomické odvětrávání a bederní pás

A zatímco velké krosny řeší často problém váhy a zdravých zad pevnou a lehkou nosnou konstrukcí, menší batohy tak do 30 až 35 litrů objemu záda šetří obvykle jen měkkou anatomickou úpravou zad, která zajistí odvětrávání. Tu navíc někdy doplňuje bederní pás, který pomáhá rozložit váhu batohu tak, že není opřena jen o ramena, ale naopak je rozložena i na bedra. Tedy ho lze jednoznačně doporučit.

Ramenní popruhy

Pokud bederní pás chybí, je o to více důležité zaměřit se na to, aby postavení polstrování a ramenních popruhů odpovídalo potřebám jednotlivce. Každý jsme totiž jiný. Máme různou výšku, různou šířku ramen i různou šířku kyčlí. Proto je potřeba osobně zkoušet a nevybírat jen podle údajů na internetu.

Ramenní popruhy by měly dolehnout na zadní křivku ramen, jinak řečeno, měly by být blízko u krku, ale zase neležet na něm. Šíře popruhů nemá bránit volnému pohybu paží. Důležité také je, aby popruhy nezačínaly hluboko na zádech. K usazení ramenních popruhů na zádech pomáhají i dotahy na popruzích a je vhodné si vyzkoušet i jejich různé stupně utažení. Souběžně platí, že bederní pás by měl doléhat na bedra, tedy na kyčelní kosti.

Variabilní délka zad jen při střídání a růstu

Některé batohy umožňují přizpůsobit délku zad uživateli, podle jeho potřeb. To může být výhodné jak u dospívajících, kteří ještě rostou a tento údaj se může měnit, tak také pokud lze předpokládat, že batoh bude používat více osob. Bude-li batoh jen a jen váš, variabilita délky zad je zbytečnou vlastností.

Hrudní popruh

Hrudní popruh brání sklouzávání popruhů batohu z ramen, a především pomáhá rozkládat váhu batohu na celou plochu zad. Jednoznačně zlepšuje komfort nošení batohu. Nicméně ženám nemusí být úplně příjemný kvůli prsům, ač se zapíná nad nimi (zhruba pět až osm centimetrů pod klíční kostí). Otázkou také je, jaké zvolit upevnění hrudního popruhu na batohu. Někteří výrobci je k popruhům připevňují umělohmotnou sponou, která je na popruh nasazena. Toto řešení se mi osobně neosvědčilo, protože jak spona z popruhu vyklouzne, je těžké (až nemožné) ji dostat zpět. Proto bych spíše doporučila hrudní popruh, který je přichycen buď našitím, nebo takový, který je na popruhu navlečen, a tedy je veden kolem celé šíře popruhu.

Výztuž zad vyzkoušejte

Rovněž je potřeba osobně vyzkoušet anatomickou výztuž zad. Při této zkoušce testujeme, zda dostatečně na zádech sedí, cítíme se s ní komfortně a je zádům příjemná (ideální je do batohu přidat zátěž a simulovat tak reálné podmínky).

Anatomická výztuž zad bývá z různých materiálů – obvykle jde o tvarovanou pěnu, síťovinu, a jejich různé kombinace. Ty někdy doplňuje duralová výztuha,  nebo výztuha z plastu. Vždy se výrobce snaží o to, aby batoh dobře dolehl k zádům a současně dovoloval cirkulaci vzduchu, takže výběr typu anatomické výztuže nezáleží ani tak na použitém typu výztuže, jako spíš na tom, jak tato výztuž sedí našim zádům.

Foto: Marcela Grundzová

Typy aktivit ovlivňují vnitřní uspořádání batohu

Aby to nebylo až tak jednoduché, je dobré se zamyslet, jaké typy aktivit nejčastěji realizuji. Při chůzi s nordic hůlkami uvítám na batohu systém pro jejich uchycení. Ten je však zbytečný pro někoho, kdo hůlky vůbec nevlastní. Pokud s sebou musíte (nebo chcete) nosit notebook, uvítáte na něj připravenou speciální kapsu. Pro stan mají batohy také své vlastní uspořádání, a tak by šlo pokračovat dále a dlouho. Pro co nejvyšší uživatelský komfort je prostě vhodné zvážit, jakou vnitřní výbavu osobně užiji, a jakou už ne.

Speciální kapitolou je odolnost batohu vůči vodě. Osobně si myslím, že batoh s pláštěnkou je jen plus, ačkoli chodíte ven, jen když je hezky. Vždyť koho kdy nepřepadl nečekaný déšť. Mít věci chráněné před deštěm může přinést klid v duši v situaci, kdy najednou padají z nebe provazy vody. Víte, že jste připraveni a náhradní tričko či elektronika jsou v suchu.

Na závěr univerzální rada – záda poděkují za investici do odlehčeného vybavení. Tedy kromě batohu koukněte na lehký spacák, lehký stan. Zabalte si méně věcí a kupte cestovní balení zubní pasty. Zmenšete váhu ve všem, v čem to jde. Ostatně i toho Jiráska je možné koupit v lehčím paperbacku (milovníci techniky by pak mohli použít i Kindle).   

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky