Úvod Nezařazené Hledáte perfektní běžecké brýle? Poradíme vám, jak je vybrat!

Hledáte perfektní běžecké brýle? Poradíme vám, jak je vybrat!

od Rungo

KOMERČNÍ SDĚLENÍ Běh je vaše druhé já a chcete si ho užít na maximum? Kromě dobře vybraných bot a oblečení jsou důležité i sportovní brýle. Kromě toho, že ochrání vaše oči před prachem, zlepší i vidění. A to se při běhu počítá. Jak vybrat perfektní sportovní brýle?

Nenechte se připravit o skvělý zážitek z běhání

Kdo už nějaký ten pátek běhá, ten ví, že jen boty k běhání nestačí. Dobře vybrané sportovní brýle zlepší vidění nejen během parných dní, kdy vás oslňuje sluníčko, ale i pří běhání lesními pěšinkami. Zabrání také tomu, aby vám do oka spadla muška, dostal se do nich prach. Očí ochrání i před větrem. 

Oproti klasickým slunečním brýlím jsou víc zakřivené, bývají označené jako běžecké brýle nebo jako brýle pro cyklisty. Zakřivení má svůj důvod, kromě ochrany očí také umožní lepší výhled do stran. Měly by také být lehké, odolné, chybět nesmí ani UV ochrana. Musí také dobře přilnout k obličeji a neklouzat z nosu.

Tip číslo jedna: Důležité jsou zorníky

Za nejdůležitější součást brýlí můžeme označit zorníky, které mají zásadní vliv na optické vlastnosti brýlí. Kromě toho, že musí být odolné a bránit poškození oka, nesmíte při výběru podcenit ani další jejich vlastnosti.• Barva zorníků se odvíjí od aktivity, během které chcete brýle používat a taky od počasí. Sluneční brýle nejčastěji mají šedé, hnědé, zelené, žluté, oranžové, růžové nebo červené zabarvení zorníků, pro běh se hodí hlavně ty šedé. Jde totiž o neutrální barvu, která umožňuje ostatní barvy vnímat v přirozené podobě, navíc snižuje intenzitu světla a brání oslnění.• Jedny zorníky vám nestačí? Vyrážíte na celodenní výlety, kromě běhání provozujete i jiné sporty? Pak by vás mohly zaujmout vyměnitelné zorníky, které můžete střídat dle libosti.• Další volbou mohou být fotochromatické brýle se samozabarvovacími zorníky, které jsou normálně čiré, podle intenzity okolního světla ale ztmavnou až se z nich stanou sluneční brýle.• Nechcete se ničím nechat omezovat a běhání si opravdu užít na maximum? Zvažte investici do polarizačních zorníků s antireflexní úpravou. Už nikdy vás díky nim neoslní odraz od vodní plochy, nepřehlédnete protijedoucí vozidlo.

Tip číslo dva: Brýle vám nesmí padat z nosu

Jen si představte, že vyběhnete a brýle vám začnou klouzat z nosu. Pořád je budete nasazovat, na běh se nebudete soustředit. Váš výkon nebude nic moc, navíc se nebudete soustředit na cestu a můžete se i zranit. 

Když si tedy vybíráte sportovní brýle, dejte si pozor na to, aby vám perfektně sedly, neomezovaly vás v pohybu, ani netlačily.A to se netýká jen cyklistických nebo běžeckých brýlí, ale vůbec všech sportovních brýlí. Třeba i lyžařských.

Tip číslo tři: Určitě oceníte, když se nebudou mlžit

Kdo by taky chtěl běhat se zamlženými brýlemi? Když si pořídíte zorníky s hydrofobní úpravou, která zabraňuje kondenzaci par a usazování nečistot i během intenzivní fyzické námahy a vlhkého počasí, budete nadšení.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky