Úvod Inspirace MUM: Lomnická etapa. Rozhodovala druhá půlka, vítězem je Ondra Velička

MUM: Lomnická etapa. Rozhodovala druhá půlka, vítězem je Ondra Velička

od Rungo

V sobotu 4. července 2021 ve 14:00 byl odstartován 29. ročník Moravského UltraMaratonu (MUM), a to jako již tradičně Lomnickou etapou, která tedy začíná i končí v Lomnici u Tišnova. Na start se postavilo 146 odhodlaných běžců, připravených čelit všem nesnázím náročného závodu, který vede skoro pohádkově přes devatero údolí a hor s celkovým stoupáním 941 metrů (a tedy i klesáním). Bylo příjemné v týmu organizátorů vidět zakladatele Moravského ultramaratonu Tomáše Ruska a ve startovním poli Dana Orálka, který svými dosavadními výsledky pozitivně provokuje mladší běžce, aby si s ním změřili síly. 

Sobotní závod byl poznamenán povětšinou teplým slunečným počasím, které se později změnilo v zatažené nebo polojasné. Trať zpočátku vedla do táhlého kopce do Veselí. Někteří tento úsek pojali jako závod o horskou prémii (která se tam ale neudělovala) v domnění, že celý závod se rozhoduje právě tady. Jak vzdáleno pravdě! Takové závody se obvykle rozhodují až ve druhé půli.

Ondra Velička sice zvítězil v této etapě stylem start-cíl (3:20:49), ale ve skutečnosti se o vítězství musel obávat. To Martin Kopecký na první občerstvovací stanici přiběhl s dvouminutovým zpožděním, které na 30. kilometru narostlo skoro na pět minut, ale v průběhu nejdelšího a nejtěžšího úseku plného brutálních kopců k 38. kilometru to stáhl na 14 sekund a do cíle vběhl pouhých 15 sekund za vítězem (3:21:04). A velmi podobně, ale jen s asi minutovým závěsem za ním totéž předvedl 3. v pořadí Martin Plačko (3:21:58). 

Na druhé straně Petr Hének, který byl na 8. kilometru v těsném závěsu za prvním a třetí pozici si udržel až do 20. kilometru, kvůli pomalejšímu běhu v závěrečném klesavém úseku klesl na 4. pozici. A ještě větší pokles zažil Jaroslav Bárta, který sice na 8. kilometru byl třetí a do 20. kilometru si udržel dokonce 2. pozici, ale nakonec skončil až 10. Daniel Orálek rozběhl závod spíše opatrně, a přesto, nebo právě proto, se postupně dostal na 9. pozici (navzdory zdravotním problémům). 

V kategorii žen si nejlépe vedla Kateřina Kašparová s časem 3:50:37. Lenka Berouche doběhla jako druhá s časem 3:57:33, přestože na 8. kilometru ještě byla za Alenou Hénkovou, která nakonec doběhla v ženské kategorii na 3. pozici v čase 4:01:01. 

Nejstarší účastník Josef Holý (ročník 1941) doběhl 141. v čase 7:35:40. Pouze dva účastníci ukončili závod dříve než v cíli. I to svědčí jak o kvalitách, tak o houževnatosti účastníků.

Stránky závodu.

Autor textu: Svatopluk Sedláček

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky