Úvod VybaveníOstatníTuristikaTuristické vybavení Test: S batohem Peak Design přežijete nejen městskou džungli

Test: S batohem Peak Design přežijete nejen městskou džungli

od Marek Odstrčilík

Dostat do ruky produkt, který od první chvíle dává tušit, že bude skvělý, je radost. Není to každý den, ale stane se. A já měl kliku. Už když jsem batoh Everyday Backpack od Peak Design o objemu 30 litrů rozbalil, bylo mi jasné, že to není žádné zfušované “něconazáda”. Ale jaký je na první pohled objemný batoh při běžném používání? Splní i náročnější zacházení?

První, co mě zaujalo, byla bytelnost batohu a pak jeho povrch, který je vyrobený ze stoprocentně recyklovaného materiálu, o kterém je vám hned jasné, že vydrží i trochu toho prasáckého zacházení. Mě upoutal i parádni design, jednoduchý a přitom nadčasový. Koho nezajímá specifikace materiálu, přeskočte na další odstavec: vnější tkanina 400D s DWR impregnací, dvojitým PU potahem, 100% recyklovaná (PCR – post-consumer recycled), Bluesign® certifikace (pouze Charcoal, Ash, Midnight), Solution-dyed – úspora vody a energie (pouze Charcoal), tkanina 900D – vodotěsná spodní vložka, vnitřní: nylon a poly kepr, Bluesign® certifikace.

O elektroniku se bát nemusíte

Batohy Peak Design jsou historicky vnímány jako ty fotografické, které vaše nádobíčko skvěle ochrání. Já ale nic takového nevlastním, tak se na batoh zkusím podívat po svém. Zajímá mě, jak si povede během denního fungování v souvislosti s prací, na kole a při cestování. 

Protože jsem tak trochu chlap, tak sebou tahám většinou všechny technické věci, které testujeme i netestujeme a opravdu nepotřebuji řešit, že s batohem někde fláknu a následně pak vysypu mix prvosoučástek. Po půl roce používání můžu s klidem konstatovat, že vše přežilo naprosto bez úhony a nic se mi v něm nerozbilo. Nebudu přehánět, kdy budu tvrdit, že batoh Peak Design Everyday Bacpack vás nezklame v žádné takové situaci. Nemusíte se v něm bát tedy o počítač, elektroniku, vejde se do něj pohodlně nákup zralých rajčat, aniž by se vám tím, že je cestou z trhu rozmačkáte, zkazila vidina chutného salátu.

Batoh má být voděodolný, a tak je třeba to vyzkoušet. Po půlhodinovém vydatném děšti byl jeho povrch slušně mokrý. Mě ale zajímalo, jak je na tom oblečení uvnitř. Ani mikina, ani šusťákovka nejevily známky vlhkosti, natož mokra. Vše bylo úplně v pořádku. Paráda. Doma jsem batoh nechal schnout a asi po hodině jsem ho zkontroloval. Povrch byl o poznání méně mokrý. Ovšem po vnitřních stranách byla přece jen znát lehká vlhkost. Nic fatálního, ale byla tam.

Podle mého zvládne batoh intenzivní déšť do hodiny v pohodě, ale doporučuji pak všechny věci raději hned vyjmout, tím spíš, pokud v něm máte nějakou elektroniku. Určitě doporučuji jednou za čas impregnovat, nebo pořídit na Peak Design pláštěnku. Jinak batoh schne opravdu svižně.

Vejde se do batohu Peak Design celý můj svět?

Už krteček věděl, že kapsy jsou základ a bez nich je na světě chaos, protože pojmou to nejdůležitější. Nevím, jestli v Peak Design tohle české story znají, ale rozhodně se v kapsách velmi dobře vyznají.

Batoh Everyday Backpack má tolik kapes a přihrádek, že i já jsem po půl roce objevil jednu, o které jsem neměl vůbec tušení. Vnitřní prostor je plný překvapení, takové malé dobrodružství v objevování vychytávek. Pokud nejste úplný chaotik a bordelář, tak v něm můžete mít vše pěkně uspořádané a vždy velmi rychle po ruce. Uvnitř batohu můžete vytvářet přepážky dle libosti a potřeb. Najdete uvnitř magneticky  uzavíratelné kapsičky na peněženku, doklady, nebo jiné drobnosti. Venkovní boční kapsy jsou opravdu hluboké a můžete tam dát třeba petku. V jedné z nich je i integrovaný úvazek na klíče nebo třeba nějaké vstupní kartičky. Nechybí velmi dobře chráněný a polstrovaný prostor pro laptop nebo důležité dokumenty.

Parádní je zavírání batohu, který dáte hravě jednou rukou. Vše je na magnet a skvěle do sebe zapadá. Pokud máte batoh narvaný k prasknutí, tak díky čtyřem okům, které jsou u systému zavírání, můžete jeho objem zvětšit u 20l verze o 3 litry a u toho mého, který je 30litrový o 8 litrů. 

Opravdu moc se mi líbí také popruhy, které se magnetem přichytí k batohu a vám pak nikde nic neplandá.

Pokud jste milovník intelektuálního nepořádku jako já, tak budete potřebovat nějaký čas, než si v něm vše hezky uspořádáte a vychytáte. Ono je fajn občas najít věci na svém místě, že ano.

Tenhle batoh opravdu není levný (cena startuje na 6 999 Kč), ale něco na tom musí být, když je oblíbený tolika lidmi a zvláště u fotografů a lidí na cestách je třeba na Instagramu vidět často. Kdo chce kvalitu a navíc opravdu vychytanou a funkční, tak si musí holt přihodit nějakou tu kačku. 

Batoh Peak Design Everyday backpack o objemu 30 litrů. Foto: Marek Odstrčilík

K batohu si můžete dokoupit spoustu příslušenství, jako je například kompresní organizér na cesty, toaletní taštičku, ochranné pouzdro na foto techniku nebo třeba minimalistický pytlík na zaneřáděné boty.

Abych nebyl jen “sluníčkový”, musím přiznat, že mi chybí nějaká rychle přístupná venkovní kapsa, a pokud pojedete MHD, tak ho radši sundejte, jinak díky tomu, jak si drží svůj tvar, pravděpodobně pobijete v plnějším dopravním prostředku několik spolucestujících. To jsou ale asi z mého pohledu jediné mínusy.

Batoh Peak Design
Kapacita: min 22 l max 30 l
Max rozměry notebooku: 16″ / 40.6cm x 27.4cm x 3.8cm
Max rozměry tabletu: iPad Pro / 30.6cm x 22.1cm x .7cm
Vnější rozměry (MagLatch nahoře): 62cm x 33cm x 22cm
Vnější rozměry (MagLatch nahoře): 52cm x 33cm x 22cm
Vnitřní rozměry (MagLatch nahoře): 60cm x 31cm x 17cm
Vnitřní rozměry (MagLatch nahoře): 50cm x 31cm x 17cm
Hmotnost (bez přepážek): 1.76kg
Hmotnost (s přepážkami): 2.11kg
Materiály: vnější: tkanina 400D s DWR impregnací, dvojitým PU (polyuretanovým) potahem, 100% recyklovaná (PCR – post-consumer recycled), Bluesign® certifikace (pouze Charcoal, Ash, Midnight), Solution-dyed – úspora vody a energie (pouze Charcoal). Tkanina 900D – vodotěsná spodní vložka. Vnitřní: nylon a poly kepr, Bluesign® certifikace. Přezky z anodizované slitiny hliníku a skelnými vlákny zesíleného nylonu. Super odolné UltraZips s materiálem UHMW. Estetické doplňky z kůže (Charcoal, Ash, Midnight) nebo Hypalonu (Black).
Záruka: doživotní
Klady: chytré rozložení prostoru, kvalita a odolnost materiálu, ochrana přenášených věci
Zápory: prázdný batoh není skladný, cena
Cena: od 6 999 Kč


Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky