Úvod Inspirace MUM: 5. etapa a tropy. Brunner první. V cíli nechyběla ani 81letá běžkyně

MUM: 5. etapa a tropy. Brunner první. V cíli nechyběla ani 81letá běžkyně

V páté Olešnické etapě si běžci mohli užít nejen malebné údolí Svratky poblíž Víru, ale lesní cesty od Černovic až skoro do cíle, a to s dostatkem třešní, ale i bláta a kaluží, když cesty byly rozryté těžkou lesní technikou – opět jeden z důsledků kůrovcové kalamity. A vidět byly stromy napadené kůrovcem, které ještě teprve kácení čeká. Je ale pravda, že velká část lesních cest byla zpevněná, asfaltová a když na nich bylo rozsypané modřínové nebo jiné jehličí, krásně to vonělo.

Tomu jistě napomáhalo sluníčko, které běžcům připravilo v podstatě tropické počasí s teplotami okolo 34 °C. Ty trvaly až do příchodu studené fronty a mírného deštíku kolem 18. hodiny, který přehřátým běžcům výrazně ulevil. 

Všechny reportáže můžete číst zde.

Ale s tím se běžci statečně poprali. Ze 110 startujících doběhlo 104 do cíle. A mezi nimi i houževnatá 81letá Sigrid Eichner. Ve virtuální kategorii na 80 let ještě před Sigrid doběhl další tradiční účastník Josef Holý v čase 7:29. 

Na čele závodu to vypadalo podobně jako v předešlé etapě: na prvních dvou místech doběhli opět Radek Brunner (3:12:32) a Petr Hének (3:18:46). Jen na třetí pozici se opět pro změnu objevil Martin Kopecký (3:25:12). Do první desítky se také probojovala na 8. pozici Lenka Kuhnová (3:47:27), která tím zvítězila mezi ženami. Další z žen doběhla Lenka Berrouche (4:05:43) následovaná Lenkou Horákovou (4:07:52). Takže tři Lenky. 

Po pěti etapách se už začíná rýsovat celkové pořadí pro seriál MUM (sedm maratonů), kde vedoucí pozici si upevnil Petr Hének, zatímco na dalších dvou pozicích ještě není zdaleka rozhodnuto mezi Martinem Plačkem a Martinem Kopeckým. V kategorii žen vede Lenka Berrouche s 50minutovým náskokem na Lenku Horákovou a další běžkyně Marcelu Čadovou a Zdeňku Komárkovou.

Naproti tomu se zdá být skoro jisté, že v soutěži 3 ze 7 zvítězí Radek Brunner následovaný Osvaldem Kozákem a Dušanem Mašínským, zatímco v ženské kategorii ještě zdaleka rozhodnuto není.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Svatopluk Sedláček

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.