Úvod Jídlo Jak se ochladit v horku. Vysvětlujeme, proč místo zmrzliny funguje pálivé curry

Jak se ochladit v horku. Vysvětlujeme, proč místo zmrzliny funguje pálivé curry

od Lucie Pilátová

Léto je na vrcholu a s ním slunce, koupání a všelijaké další sportování v přírodě. Jenže tohle období s sebou přináší i mnohdy obrovské horko, které může negativně působit na organismus. Jak se ochladit zvenčí nejspíš tušíte, ale víte, jak se ochladit zevnitř?

Sáhnout po misce zmrzliny vypadá jako skvělý způsob, jak se během rozpálených letních dnů ochladit. Pozor ale na to, že energie potřebná ke zpracování nasycených tuků a cukru, může ve skutečnosti vaši základní tělesnou teplotu ještě zvýšit. A co takhle sklenice pořádně ledové vody? Zarazte. Ledové tekutiny totiž přinutí organismus více „zatopit“ a jste tam, kde jste byli. A teď naopak. Jestliže vypijete v horkém počasí teplý nápoj, organismus zareaguje a začneme se potit. Rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou pak způsobí pocit ochlazení. A je to. Proto také vznikl princip ochlazujících/zahřívacích potravin, který vychází z alternativní čínské medicíny.

Potraviny bohaté na vodu

Čím více budete hydratovaní, tím lépe pro vás. Nejenom že vám dostatečná hydratace pomůže odplavit toxiny z těla, ale kromě toho sníží i teplotu organismu. Kromě klasické čisté pramenité vody podpoříte ochlazení i potravinami, které právě vodu obsahují. Patří sem okurky, ředkvičky, celer, paprika, saláty, cuketa. „Do jídelníčku zařaďte i více sezónního, zejména lokálního ovoce,“ radí výživová poradkyně Marika Králíková. Skvělé je ovšem i mango nebo papája. Doplnit jimi můžete snídaňové menu, výborné jsou jako smoothie na svačinu a určitě si pochutnáte i na ovocných koktejlech s jogurtovým základem.

Sice ho řadíme do ovoce, ale ve skutečnosti je to zelenina. Meloun. Z této oblíbené zchlazující potraviny si můžete připravit spoustu různých jídel. Na kostky nakrájený a s jogurtem je vynikající jako svačina, nebojte se ho přidat do zeleninového salátu s kuřecím masem. Nejenom malé děti ocení melounový sorbet, dospělí pak v kombinaci s nealkoholickým sektem jako bowli třeba na zahradní party.

Ochlazující bylinky

Léto je ideální na pěstování různých bylinek. Za okno nebo na balkón či do zahrady si určitě pořiďte koriandr. Sice má poněkud ostřejší chuť, ale skvěle oživí jakýkoli zeleninový salát, hodí se na těstoviny, do polévek a doma je v asijských pokrmech. Nejenom že vás ochladí, ale umí se vypořádat i s velkým pocením. Asi netřeba představovat bazalku, která je součástí italských pokrmů a zabydlela se v téměř každém zeleninovém salátu. Také ona umí ochladit, proto se nebojte ji přidat třeba do domácí okurkové limonády. Nejznámější ochlazující bylinkou je ovšem máta, která obsahuje složku mentol. V současné době se dá máta sehnat v různých odrůdách (příchutích), například banánová, jahodová, citronová nebo třeba pomerančová.

Pikantní jídla

Možná je to pro někoho trochu překvapivé, jelikož ostrá kořeněná jídla nás spíš pořádně rozpálí, ale ve skutečnosti jde o mámení smyslů, protože pepř, chilli, zázvor a podobně pálivá koření nás spíš zchladí. Celé kouzlo se skrývá v nervovém receptoru TRPV1 ukrytém v jazyku, který detekuje teplo. Jakmile se tak stane, tělo reaguje zapnutím přirozeného chladicího mechanismu – pocení. Není proto divu, že pálivé papričky a další ostré koření patří mezi nejoblíbenější dochucovadla v zemích s horkým klimatem jako je třeba Mexiko, Indie nebo africké státy. Jak ale podotýká výživová poradkyně Marika Králíková, s pikantními přísadami je třeba experimentovat opatrně, protože u citlivějších lidí mohou způsobit trávicí potíže.

Jogurtové osvěžení

Jestli vám toho ostrá jídla zas tak moc neříkají, zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky, zejména lehce kysané. Ochladí vás nejenom jogurt, acidofilní mléko nebo třeba kefír, ale nápomocný je v tomto směru i tvaroh. Pokud vám toho zakysané potraviny zas tak moc neříkají, přidejte k nim ochlazující ovoce nebo zeleninu. Vynikající je například řecký salát tzatziky, do kterého, kromě jogurtu, patří i okurka, česnek a kopr.

Co je dobré vědět

„Skutečný ochlazující/zahřívací efekt potravin může být individuální,“ dodává Marika Králíková. „Je spíše dobré vyzkoušet na sobě, jak to funguje a najít si potraviny, které mě skutečně pocitově ochladí a vyhovují mým individuálním chuťovým preferencím.“

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky