Úvod VybaveníBěhání Jak správně čistit běžecké boty: přehnaná nebo špatná péče snižuje jejich životnost

Jak správně čistit běžecké boty: přehnaná nebo špatná péče snižuje jejich životnost

od Vít Kněžínek

Koupili jste si krásné nové běžecké boty a puká vám srdce, když je vidíte v botníku zašpiněné? Poradíme vám, jak na to, abyste si jich mohli užívat co nejdéle a předčasně si je nezničili přehnanou péčí.

Obecně platí, že běžecká bota příliš pozornosti nepotřebuje a platí zde zlaté pravidlo, že méně je někdy více. Základem správné péče o vaše milované obutí je správné uskladnění mezi běhy. Boty by totiž neměly ležet mokré a špinavé v temném koutě. Tím se zásadně snižuje jejich životnost, zejména textilního svršku. Pojďme se podívat na to, kdy a jak boty očistit a správně vysušit.

Špína a prach

Jsou-li boty po běhu opravdu hodně špinavé, pak je dobré je před uložením zbavit hrubých nečistot proudem vody a jemným kartáčkem, nebo hadříkem. Lehké nečistoty (zaprášení apod.) není třeba řešit. Pokud ale chcete, aby byly boty jako nové, tak opět sáhněte po vodě a kartáčku. Ruční mytí je jedinou rozumnou volbou, jak boty vyčistit, pokud si je nechcete ničit.

Mokré a zpocené boty

Podobná situace nastává i v případě, kdy jste byli běhat v dešti. Kombinace vody a potu vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a charakteristický zápach. Nechcete-li tedy boty z bezpečnostních důvodů skladovat venku, nebo ve sklepě, pak po každém běhu v mokru boty pořádně propláchněte proudem studené vody. Speciální pozornost věnujte vnitřku boty, aby se vyplavil všechen pot a nečistoty, které by mohly způsobit zápach, kterého se pak už nikdy pořádně nezbavíte.

Vysoušení bot na běhání

Ideální postup po běhu či čištění vodou je nechat boty rychle a pořádně vyschnout. Vyhněte se ale rozžhavenému radiátoru, krbu, nebo uložení na přímé letní slunce. Vystavení vysokým teplotám také není nic, co by materiálu, ze kterého jsou boty vyrobeny, prospělo. Ideální je stinné místo, kde k botám bude moci čerstvý vzduch. V zimě můžete použít vysoušeče na obuv, nebo využít tepla radiátorů a krbu, pokud ovšem zachováte rozumnou vzdálenost. 

Z předchozích řádků už jste možná pochopili, že pračce byste se měli vyhnout obrovským obloukem. Moderní běžecké boty jsou totiž vyrobeny z jemných materiálů s lepenými spoji a praní v pračce pro ně může být fatální. Prací cyklus příliš nesvědčí ani 3D tištěným výztuhám, které se běžně používají pro stabilizaci a ochranu chodidla. Rychlé otáčky pak mohou doslova vymlátit život z paměťové tlumicí pěny. Po praní pak botu z pračky můžete vytáhnout sice čistou, ale ve stavu jako po několika stovkách naběhaných kilometrů navíc.

Některé pračky mají speciální režim pro praní bot, ale pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že svým botám neubližujete, pak je jemné ruční mytí jedinou spolehlivou možností.

Obecně platí, že čím méně se o své boty staráte, tím lépe pro ně. Přehnaná péče a čištění po každém běhu jim zcela jistě neprospěje. Vyschnutí a rychlé očištění od hrubých nečistot je tak to jediné, na co byste měli po běhu pamatovat.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky