Úvod VybaveníBěhání Test: Na jistotu i v podzimním mokru a bez „šmajdání“ s ASICS Gel-Kayano 28

Test: Na jistotu i v podzimním mokru a bez „šmajdání“ s ASICS Gel-Kayano 28

od Magdaléna Ondrášová

Tabulkově spadá model Kayano mezi více tlumené, jako například model Cumulus stejné značky, pocitově je to ale jinde. Nebo abych byla přesnější, běhá se v nich jinak. V Kayanech najdete stejné pohodlí, ale větší prostor i stabilitu. Recenze silniční běžecké obuvi ASICS Gel-Kayano 28.

Musím zkraje přiznat, že jde za mou běžeckou éru o první model Kayano, který na nohách mám. Značka ASICS patří mezi tu, která má v mém botníku stálé místo, dosud šlo ale převážně o modely Cumulus (ty jsem si opravdu zamilovala) a Nimbus. A je to škoda.

O Kayanech neslýchám tolik mluvit, jako o výše zmíněných modelech, přitom jde o legendu. Tento model to od roku 1993, kdy se v Asicsu designér Toshikazu Kayano rozhodl vytvořit běžeckou botu na dlouhé distance, dotáhl s inovacemi na 28. reprízu, a proto budí moji zvědavost a chci zjistit, jak se v něm běhá.

ASICS Gel-Kayano 28

Těžko někdo v dnešní době může čekat, že po nazutí modelu od tradiční značky prohlásím, že je nepohodlný nebo nepovedený. Až na výjimky dnes není špatné boty, jen musíte hledat model, který sedí vaší noze nejlépe a který splňuje vaše představy.

ASICS Gel-Kayano jsou dobře odtlumené boty, které sedí jako ulité. Bohaté polstrování obepínající patu mají jako klasická objemovka, zde se nic neliší. Příjemný pocit pod chodidlem, pohodlný a prodyšný svršek, tkaničky, které se nerozvazují. Potud klasika.

První pocit po rozběhnutí je rozhodně, víc než například u Cumulusů, stabilita. Jistota při kontaktu se zemí je na každém kroku i na menších nerovnostech – což u silniční boty vždycky být nemusí, proč také. Zkouším více vnímat, v čem ta kombinace pohodlí, měkkosti i jistoty vězí. Rozhodně mám více (než u silničních bot standardně bývá) prostoru v přední části boty. Je dostatečně široká pro prsty, které určitě ve stabilitě hrají svoji roli. 

Boty pro namáhaná lýtka

Tato informace zajisté potěšila i majitele lehce širších chodidel. Tak přidávám ještě dobrou zprávu pro majitelky problematických achilovek a lýtek. Tenhle model by pro vás mohl být zajímavý svým vysokým dropem, tedy rozdílem výšky mezi špičkou a patou, 13 milimetrů (Cumulusy a většina objemových bot mají například 10 milimetrů), který zmíněným partiím uleví. 

Samozřejmě vyšší drop s sebou nese i negativa, více jsme se tomuto důležitému prvku běžecké boty věnovali v samostatném článku. https://rungo.cz/2021/04/04/drop-jeden-z-nejdulezitejsich-prvku-bezecke-boty-proc-byste-meli-prejit-na-ten-nizsi/ Pokud běháte a nevíte, co je drop, vřele doporučuji si ho přečíst. Jedno negativum by mohlo být právě menší pocit jistoty, a tak mě papírových 13 milimetrů překvapuje. Pocitově tam pod patou jsou, ale stabilitu mají Kayana díky šíři i podpoře v mezipodešvi vyřešenou na výtečnou. A to bez ztráty pohodlí tlumení.

Proč mluvím o majitelkách? Protože zmíněných 13 milimetrů se týká pouze dámského modelu, který je více přizpůsoben potřebám žen. Pánský model disponuje 10 milimetry.

„Jistota“ se nese celým testem a nebude tomu jinak při hodnocení podrážky, ke které nemám jedinou výtku, a to ani na mokrém asfaltu. 

Pro koho Kayana jsou?

Na co si dát pozor při koupi modelu Kayano 28? Těžko hledat negativa. Ta objevíte asi až ve chvíli, kdy si pořídíte boty bez zkoušení a nesednou vám, nebo pokud budete mít požadavky, ke kterým tato běžecká obuv nebyla určena. 

Proto radím, dobře zkoušejte. A pokud vám sednou a hledáte měkké ale stabilní boty na dlouhé běhání po silnici, s dobrým tlumením, pokud nepotřebujete tuhé boty s rychlým odrazem, budete spokojeni.

ASICS Gel-Kayano 28
Určení: objemová tréninková silniční obuv
Došlap: neutrální, pronační
Drop: 10 mm (pánské), 13 mm (dámské)
Výška tlumení: 23-13 mm (pánské), 25-12 (dámské)
Hmotnost: 305 g (pánské), 280 g (dámské)
Cena: 4 599 Kč
Pozitiva: stabilita, trakce, pohodlí
Negativa: širší prostor ve špičce nemusí sedět užším i standardním chodidlům

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky