Úvod Nezařazené Zdravý životní styl je drahý. Nezdravý ale dražší. Podívejte se na čísla

Zdravý životní styl je drahý. Nezdravý ale dražší. Podívejte se na čísla

od Lucie Pilátová

Lidé se ke zdravému životnímu stylu často staví skepticky. Důvodem bývá mylná představa, že je tento styl života bude stát mnoho peněz. Jenže stačí si dát na misku vah, kolik ušetří třeba tím, když přestanou kouřit nebo kupovat zbytečné potraviny. A to nejsou jediné benefity, které tento životní přístup přináší.

Kde jsou výhody zdravého životního stylu

Základní výhodou zdravého životního stylu je jednoznačně zdraví. Pokud vás nebudou trápit například zdravotní potíže spojené s nadváhou a nedostatkem pohybu, ušetříte navíc za léky, které nebývají právě levné.

Podle Českého statistického úřadu v roce 2018 každý Čech zaplatil v roce 2018 v průměru 2 607 Kč za léky. Přičemž z toho 1 139 Kč stály doplatky za léky na předpis. Za volně prodejné léky to bylo 1 468 Kč, což je o jednu čtvrtinu víc, než činila stejná položka v roce 2014. Mírně se zvýšila i cena za doplatky na předpis.

Pokud sečtete všechny položky a počet obyvatel, vychází celková částka za léky, jak volně prodejné, tak na předpis, pro rok 2018 na částku 27,7 mld. Kč. Převedeno na procenta jde o více než 48 % veškerých výdajů domácností na zdravotní péči.

Finančně zatěžující mohou být i přibývající návštěvy lékařů. Nehledě na to, že nemoc, ať už vyžadující domácí léčení nebo hospitalizaci, je spojená s nemocenskou, která pochopitelně nedosahuje plné výše platu. Když si spočítáte, kolik peněz vám pak takto unikne, k nim přidáte částku za mnohdy nesmyslné množství nezdravého jídla, vyjde vám suma, za kterou si můžete pořídit třeba kvalitní boty na běh nebo jiné sportovní oblečení. Případně si dopřát i nějakou kvalitní zdravou pochoutku či doplněk stravy.

Jenže to není všechno, protože ušetřit díky zdravému životnímu stylu můžete rovněž i při sjednávání pojištění, jak potvrzuje pro Rungo.cz Marek Vích z pojišťovny Kooperativa: „Ano, i my přispíváme ke zdravému životnímu stylu zvýhodněním klientů, kteří se snaží o zdravý životní styl například tím, že nekouří, hlídají si svoji váhu, věnují se pohybu a chodí na preventivní prohlídky. Pokud chce klient získat zvýhodnění, vyplní dotazník ke zdravému životnímu stylu a když získá dostatečný počet bodů, vznikne mu nárok na slevu na vybraná pojištění, která může dosáhnout 5 % z pojistného.“ 

Každý by se chtěl dožít co možná nejvyššího věku ve zdraví a síle, aby se dokázal obstarat. Jedna věc je ale chtít, druhá něco pro to udělat. Zásadou číslo jedna by měl být zdravý životní styl. Co to znamená?

Zdravě ušetřit se dá i na jídelníčku

A začněme tím základním, masem. Kvalitní hovězí sice nepatří mezi levné potraviny, ale rozhodně vás zasytí lépe a hlavně v menším množství než například bůček. Z koktejlu zdraví prospěšných látek obsahuje bílkoviny, které vás navíc zbaví chuti na sladké, takže opět ušetříte. Když jsme u sladkého, pokud pytel koblih k snídani nahradíte balíčkem cereálních sušenek, rozhodně nebudete mít už za hodinu hlad. Navíc vás to pro změnu vyjde levněji. Ušetříte i v případě, když přestanete sladit kávu nebo čaj. A konečně poznat pravou chuť jednoho či druhého nápoje také rozhodně není od věci.

Pohybem ke zdraví

Do zdravého životního stylu také patří pohyb. Pokud je sport vaším koníčkem, určitě to znamená bod pro vás. Jestli se nehýbete, pak se vám rozhodně vyplatí začít. Nemusíte právě trhat sportovní rekordy, stačí, když si půjdete pravidelně zaběhat, projet se na kole nebo vyrazíte po práci na svižnou procházku. Denně byste se měli hýbat alespoň půl hodiny. Obecně se doporučuje ujít pět až deset tisíc kroků. S krokoměrem nainstalovaným v chytrém telefonu, případě se sportovními hodinkami vám to půjde mnohem lépe. Tělu rovněž prospívá i pobyt na čerstvém vzduchu a sluníčku.

Dostatek relaxace

I když je dnešní doba postavená na výkonu, nebo právě proto, je třeba si hlídat i čas, během kterého budete relaxovat. Dostatečně odpočinutí lidé totiž lépe vzdorují stresu a ten je, jak známo, spouštěčem řady různých onemocnění. S tím úzce souvisí i spánek. Trápí vás nespavost? Berete na ni léky? Jenže i ta je mnohdy výsledkem nezdravého životního stylu, tedy nevhodného stravování, zejména ve večerních hodinách, stejně jako nedostatku pohybu.

Dáte-li si na misku vah jen základní vícenáklady za kvalitnější jídlo a tréninkové vybavení proti ztrátám za pracovní neschopnost a výdaje v lékárnách, dost možná že ručička bude někde mezi. Nikdo už ale nevyčíslí radostný život ve štíhlém těle, zdraví i psychické kondici.

2 komentáře

Andrea 1. 9. 2021 - 8:59

No, tak si říkám, jestli autor článku někdy v životě vařil a jestli vůbec má tušení, jak žijí normální lidé. Milý autore, vlezl jste někdy do obchodu a vařil jste někdy? Asi ne. Viděl jste, kolik dneska stojí kvalitní základní potraviny? Nebo dokonce v bio kvalitě?
Problém není často ten, že by lidi nechtěli jíst zdravě. Ale ono přidat víc nejlevnější přílohy místo správného poměru bílkovin a zeleniny je prostě výrazně levnější.

Cereální sušenky jako zdravá výživa? No to snad ani nemám slov. Drtivá většina z nich je narvaná takovými svinstvy a takovými porcemi cukru, že to raději sníst tu koblihu. Vyjde to na stejno, ale bude to levnější. Jistě, jsou i kvalitní. Ale to taky máte cenu třeba 60kč za balíček o váze cca té koblihy. Co si takhle raději namazat pečivo se sýrem a k tomu okurku nebo rajče? Nebo si k tomu křoupat mrkev?
Nebo třeba obyčejná základní záležitost – chléb. Podívejte se, kolik stojí obyčejný chléb šumava a kolik váží. A k tomu nějaký kvalitní bochníček, o váze cca třetinové, za cenu ještě o dost vyšší. Že vydrží déle? U větší rodiny celkem nesměrodatné, protože se i ta velká šumava sní a bochníčků tedy musíte koupit víc a je to celkem jedno. Menší rodiny umí používat mrazák. Chléb zamrazit a vyndávat po částech zle.

Navíc má autor očividně dojem, že lidi, co mají nadváhu, se cpou stylem k snídani koblihy, k obědu bůček s knedlíkem a k večeři gulášek se šesti ne? To taky jaksi není pravda, tento stereotyp je vlastně už dost vzácný.

Co myslíte, kolik si asi může dovolit vydat za jídlo třeba matka samoživitelka, nebo klidně i normální rodina s dětmi, kteří dělají nějaké obyčejnější práce a musí zaplatit nájem. Moc toho nezbyde.

Mimochodem, bůček opravdu nejím. Koblihu? No za celý letošní rok jsem měla dvě. A upřímně, nic moc, mají to příliš přeslazené. Nekouřím, alkohol nepiju, zeleninu mám ráda. Ale nemít kvalitní sklep na skladování a nevyužívat možnosti sezónních nákupů na farmách a vlastní zahrady, tak v rozpočtu by na ni zase tolik nezbylo. A chléb? Celkem běžně peču vlastní.

Odpověď
Stenly 31. 8. 2021 - 9:17

Nic proti zdravému stylu, rozhodně nechci vypadat jako odpůrce ale nemohu si odpustit pár poznámek k textu:
Jídelníček – není pochyb o tom, že dát si cereálie místo koblih je zdravější, problém není v tom že by to každý nevěděl ale přinutit se prostě nejíst ty báječné koblihy a dát si místo toho, co si budeme, ne úplně chutné cereálie, to je na tom to nejtěžší ta změna myšlení. Co se týče hovězího (všeobecně tmavého), tak to se právě za extra zdravé nepovažuje bez ohledu na kvalitu chovu, to nemám z vlastní hlavy to jsem četl.
Pohyb – jednoznačně pozitivní prvek, pokud ale napíšete, že obecně stačí ujít denně 5000-10000 kroků tak spousta lidí to pochopí tak, že si koupí náramek a kontrolují si denní porci kroků. Nikdo mě nepřesvědčí, že je něco takové efektivní. Ty počty kroků, to ano ale rozhodně chůze (spíš trochu svižná než se jen kochat) v kuse, prostě procházka a ne započítávání kroků na kafe a záchod. Takových tlusťochů co si před lety pořídili náramek, který kupodivu pořád nosí (jako alibi že přece jen něco dělají), potkávám spousty ale bez viditelného výsledku.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky