Úvod VybaveníCyklistikaKola S kolem do letadla krok za krokem: Jde to snadno a někdy i zdarma

S kolem do letadla krok za krokem: Jde to snadno a někdy i zdarma

od Karolína Hornová
Cestování s kolem

Které letecké společnosti dokáží kolo přepravit zdarma nebo v ceně příplatku za odbavené zavazadlo? Jak vybrat kufr na kolo, který se „nezasekne“ v přepravě, a lze jízdní kolo převážet letadlem v papírové krabici? Připravíme vás a vaše kolo na vaši první společnou cestu letadlem krok za krokem.

Ať chceme nebo ne, pomalu nastává období, kdy se musíme rozhodnout: Buď natáhneme návleky, větrovky a dlouhé rukavice, nebo sobě a svému kolu zarezervujeme místo v letu na Mallorku, Kanárské ostrovy, Portugalsko nebo jiné destinace, kde na vás čekají hladké silnice, šotolinové cesty (záleží, co preferujete), zalité středomořským sluncem.

Je to rozhodně příjemné zpestření cyklistické sezóny obzvláště pro ty, kteří trpí v chladu na astma nebo mají citlivé klouby k prochladnutí.

Táhnout kolo do letadla a celou cestu trnout nad jeho osudem, zní jako něco, co si možná radši odpustíme a zvolíme půjčení kola na místě. Pojďme si ale hned na začátku udělat rychlé srovnání: Při správném výběru aerolinií s vámi vaše kolo může letět zdarma a navíc ušetříte až sedm tisíc za půjčení kola na týden ve vaší destinaci. Na místě se pak vyhnete cestě do půjčovny a budete moci hned po snídani nasednout na kolo, jehož geometrie vám perfektně sedne. Co víc si přát? Ano, ještě tu fotku na vrcholu Pico de las Nieves se svým vlastním kolem.

Před koupí letenky: Ověřte si pravidla aerolinek

Každá letecká společnost má trošku jiná pravidla. Třeba ČSA/Smartwings (jejichž lety spojují Prahu právě s oblíbenými Kanárskými ostrovy a Mallorkou) patří k aerolinkám s poměrně vysokými limity na rozměr a hmotnost odbaveného zavazadla. Konkrétně to je 250 cm (součet délky, výšky a šířky zavazadla nebo krabice), což některé kufry a tašky na kola (ale i krabice od kol) splňují. Váhový limit u ČSA je 32 kg, takže ke kolu můžete často v klidu přihodit navíc i další vybavení nebo oblečení (kterým lze krabici i vycpat) a jako další zavazadlo vám tak postačí už jen příruční kufr.

U nízkonákladových aerolinek bývá limit odbaveného zavazadla o něco nižší, i tak byste se s kolem měli vejít. Letecké společnosti často také nabízejí speciální službu přepravy sportovního vybavení (jako třeba lyže, surf, nebo právě kolo). Zde se přímo počítá s většími rozměry (opět záleží na společnosti – pár příkladů najdete níže). Je to dražší, ale dobrá volba pro „nerváky“, kteří chtějí mít jistotu, že se nebudou po cestě muset dohadovat. Orientační ceny přepravy sportovní výbavy jsou 1.000 až 1.500 Kč za let, konkrétně třeba 1 530 Kč (ČSA), 30 eur (WizzAir), 60 eur (Ryanair), 1 100 Kč (Easy Jet).

Co projde? Aneb odbavování v praxi

Aerolinky celkem běžně odbavují kola v lepenkové krabici na kolo i speciálním kufru jako odbavené zavazadlo. Často tolerují i to, že krabice trochu překračuje oficiálně dané rozměry – především na linkách, kde jsou na přepravu kol zvyklí, a v případě organizovaných cyklo zájezdů. Vždy si ale raději tuto možnost ověřte – ideálně už před koupí letenky. Pokud totiž společnost nabízí jak možnost přikoupení odbaveného zavazadla, tak možnost přepravy sportovního vybavení, bude lepší si rovnou objednat druhou možnost – cenový rozdíl nebývá tak markantní a s ním si koupíte i trochu klidu navíc.

Na některých menších nebo starších letištích nadrozměrná zavazadla nemusejí projít přepravními dveřmi a pásy. S koupí „přepravy sportovního vybavení“ odbouráte i případné dohady na přestupu nebo v cíli. Ty v případě přepravy kola ale ze zkušenosti cyklistů z kategorie „frequent flyer“ nehrozí: Se zabaleným kolem (i když lehce nadrozměrným) vás většinou ani nepošlou k přepážce pro odbavení nadrozměrných zavazadel a obecně platí, že by délka krabice neměla překročit 150 cm – pokud si tento rozměr pohlídáte, měli byste projít všude.

Bezpečnost: Jak zabalit kolo na cestu letadlem

Každý někdy z nás viděl, jak „kluci na cargu“ zacházejí se zavazadly. Všechno musí odsýpat co nejrychleji a personál nemá čas (a přiznejme si, často ani chuť), přenášet naši bagáž v rukavičkách. Ať už kolo umisťujete do krabice nebo kufru, je namístě prostor zavazadla pořádně vycpat. Dvojnásob to platí o měkkém přepravním vaku na kolo. Před zabalením bude třeba sundat kola – minimálně přední. Zvláštní pozornost věnujte přehazovačce – ta je (spolu s páčkami na řídítkách) nejnáchylnější k poškození, takže je obojí radno obalit „do koule“ pomocí bublinkové fólie nebo pruhů molitanu.

Následně obalte i rám a ráfky (obzvlášť pečliví buďte v případě karbonu). Speciálně tvarovaný tvrdý kufr takto „ošetřené“ kolo pak už dostatečně podrží. Pokud ne (nebo pokud používáte krabici či vak), vycpěte celý prostor – buď neekologickými, ale praktickými vzduchovými sáčky, nebo oblečením, které vám uvolní místo v příručním zavazadle. Pokud kolo vezete v krabici, zpevněte její rohy a hrany páskou (nejlépe izolační „gafou“) a krabici doma nebo na letišti obalte fólií, aby byla po cestě co nejvíce zpevněná (a také chráněná před případným deštěm a použitelná i pro návrat).

Konkrétní tipy pro balení kola
·        Skvělou vychytávkou na ochranu rámu jsou podélně rozříznuté pěnové izolační trubky.
·        Před zabalením zafixujte řetěz tak, aby se nedostal mimo převodníky.
·        Sundaná řídítka pevně zafixujte k rámu, ale tak, abyste nezdeformovali bovdeny.
·        Sundejte pedály, cyclocomputer a osvětlení, zabalte a zafixujte.
·        Sundejte nebo obalte i rychloupínáky kol (mohou prorazit krabici).
·        Drobné komponenty přichyťte k rámu páskou nebo zdrhovacími pásky.
·        Dbejte na to, aby se nikde nemohl třít „kov o kov“ a vše bylo pevně uchyceno.
·        Pokud se zadní kolo vejde do krabice či kufru, nesundávejte ho, pomůže chránit převodníky.
·        Pevnou lepicí pásku a zdrhovací plastové pásky přibalte navíc i na cestu zpět.
·        Případné deformaci rámu zabráníte vložením plastových rozpěrek mezi patky vidlic.
·        Nakonec přibalte i veškeré nářadí, kterým jste kolo rozebrali, na cestu zpět.

Jak vybrat zavazadlo na přepravu kola

Limity leteckých společností pro přepravu odbaveného zavazadla jsou různé. Některé dovolují převézt kolo jako odbavené zavazadlo (tedy zdarma či za poměrně nízký poplatek). Je tomu tak u zmíněných ČSA (součet tří stran zavazadla do 250 cm). Easy Jet povoluje dokonce 275 cm. WizzAir odbaví i „obří“ zavazadlo 140 × 119 × 171. Váhové limity zmíněných společností jsou shodné – 32 kg.  Naopak společnosti KLM, AirFrance a Lufthansa pouze 150 cm (ale umožňují odbavení sportovního vybavení do součtu rozměrů 300 cm za poplatek – podobně to má i Swiss Air, SAS nebo British Airways). V takovém případě nemusíte velikost obalu na kolo příliš řešit.

Tipy na „cyklokufry“ do letadla (do 250 cm)
Thule RoundTrip Pro (126 × 30 × 89, 8,6 kg, pevná taška s kolečky, kapsami a integrovaným montážním stojanem)
Thule RoundTrip Traveller (130 × 38 × 81, 7,7 kg, pevná taška, externí kapsy na kola a kapsy na komponenty, kolečka)
Kufr na kolo Force (128 × 18 × 90 cm, 9kg, skořepina s kolečky, ochranná pěna uvnitř)
Scott Premium 2.0 (138 × 30 × 80, 8,6 kg, pevná taška na kolečkách, hliníkové výztuhy)
Acepac Bike transport bag (130 × 30 × 80 , 4,5 kg, měkká polstrovaná taška s úchytem na rám a řídítka)
Scicon Cycle Bag Travel Plus (117 × 20 × 82 cm, 2,4 kg, měkký vak s ochrannou pěnou uvnitř)
Krabice na kolo z cykloprodejny (rozměry od 130 × 30 × 80 cm – krabice jednotlivých značek se velikostí liší)

Kde sehnat obal na přepravu kola letadlem?

Krabici na kolo seženete zdarma téměř v jakémkoli obchodě s jízdními koly, kde budou rádi, že se zbaví „odpadu“. Velkou krabici seženete i v prodejně obalových materiálů za cenu mezi 100 a 200 Kč. Seženete zde i lehké výplňové materiály (vzduchové sáčky, bublinkové fólie apod.)

Zapůjčení speciálního přepravního obalu na kolo za dobrou cenu nabízejí některé prodejny a půjčovny kol a cyklistického vybavení. (Např. Triexpert tuto službu nabízí za 150 Kč na den, Půjčovna kol Tábor za 75 Kč, třinecký Androit Bike za 1.050 Kč na týden a podobně.)

Kufr na přepravu kola se vyplatí koupit, cestujete-li často (a také, když vás čekají další přesuny). Měkké tašky seženete za cenu od 3.000 Kč, tvrdé (které jsou pro kolo bezpečnější) od 5 (základní skořepinový kufr nebo vyztužená taška) až do 15 tisíc (kufry s kompletní bezpečnostní výbavou).

Osobní tipy pro cestování s kolem

S přikoupením zavazadla neváhejte. Pokud si chcete koupit letenku a až pak si rozmyslet, zda poletíte s vlastním kolem, nebo si bicykl půjčíte, není to dobrý nápad – cena odbaveného zavazadla, zakoupeného online s letenkou činí od 600 do 1000 Kč. Dokoupení online posléze je často dražší (někdy i za stejnou cenu jako přímo na letišti, a to až za 1 500 Kč, v závislosti na zvoleném přepravci).

Připravte si důkazy. I když se kola v krabicích běžně odbavují, nikdy nevíte, na koho na přepážce narazíte. Pro snížení cestovní horečky je radno si tento fakt vždy ověřit u přepravce, nejlépe pomocí e-mailu, který budete mít v mobilu nebo vytištěný s sebou pro případ „prokazování důkazů“. V dotazu vždy udejte cílové letiště i letiště, kterými bude probíhat případný transfer.

Krabici důkladně označte: Jméno, adresa, e-mail, telefon včetně předčíslí, ale také adresa cílové destinace (a třeba i číslo do hotelu) – to vše pomůže vaše kolo dopravit do cíle v případě ztráty při přestupu. Visačku pro všechny případy umístěte i dovnitř krabice přímo na kolo. Nalézt ztracené zavazadlo co nejrychleji pomůže i výrazné označení (specifická barva nebo obrázek na krabici).

Přibalte pomůcky na transfer. Velká krabice s kolem je na transfer z letiště velmi neforemná. Přibalte si do příručního zavazadla dva popruhy se sponou („kurty“), ze kterých si vytvoříte ramenní popruh, nebo přibalíte měkčený popruh od sportovní tašky, který za kurty přichytíte. Možností je ale více – pomoci může i dostatečné množství gafa pásky, z níž vymodelujete „ucho“.

Co když se s kolem něco stane

Kryje cestovní pojištění poškození kola i při přepravě letadlem? Zeptali jsme se vedoucího Tomáše Reitermanna z Odboru pojištění občanů v Kooperativě. Z odpovědi vyplývá, že v letadle za kolo zodpovídá přepravce a případnou škodu musíte řešit s ním.

Cestovní pojištění se ale rozhodně vyplatí sjednat a prostudujte si, jak máte pojištěné zavazadlo, jelikož kolo se za zavazadlo považuje. Můžete se poohlédnout i po speciálním připojištění. „Pro sportovně založené rodiny a jednotlivce máme Pojištění sportovní výbavy FIT. Pojištění jsme koncipovali tak, aby pokrylo velmi širokou škálu škod, které mohou na sportovní výbavě vzniknout. A to jak při jejím uskladnění, krátkodobém odložení nebo přepravě, tak i při amatérském sportování,“ popisuje Tomáš Reitermann.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky