Úvod Nezařazené Elegantní chytrá váha Garmin Index S2: Spočítá tuk, svaly i kosti a všímá si i drobných nuancí

Elegantní chytrá váha Garmin Index S2: Spočítá tuk, svaly i kosti a všímá si i drobných nuancí

od Karolína Hornová

Hmotnost je jen číslo, i když ho někdy považujeme za magické. Při hubnutí nebo „rýsování“ postavy je ale často mnohem důležitější sledovat složení tělesných hmot. V tom nám pomůže domácí bioimpedanční váha. Co prozradila recenze? Garmin Index S2 vyniká přesným měřením a komplexním zpracováním údajů do grafu, který nám toho o nás prozradí mnohem více, než jen kolik vážíme.

Jak funguje bioimpedance?

Chytrá váha Garmin Index S2 měří tělesnou hmotnost, BMI, procenta tělesného tuku, objem svalové hmoty, hmotnost kostí a procenta tekutin v těle. A jako bonus ještě přidá počasí na aktuální den. „Tomu nevěřím. A kolik to stojí? Za čtyři tisíce tolik informací?“ Váhu testuju společně se svou mámou, která se hned po vybalení dožaduje údaje o ceně váhy a detailních informací o funkcích, podložených tvrdými daty fyzikálních zákonů. Jestli to náhodou není zase nějaký humbuk…

Takže, mami: Váha funguje na principu bioimpedančního měření, které sleduje odpor tělesné tkáně, vystavené slabému elektrickému signálu, tedy velmi slabému elektrickému proudu o různých frekvencích. Tak slabému, že ho nemůžeme cítit, nemůže nás „kopnout“ ani nijak ohrozit naše zdraví. Výsledek je založen na faktu, že každý typ tkáně klade jiný odpor – ten je nižší u svalů, které obsahují dostatek vody a elektrolytů, a vyšší naopak u tuku a kostí. „Jo, tak to dává smysl,“ říká máma. Můžeme začít testovat.

Jak získat co nejpřesnější měření?

Na základě odporového měření váha spočítá poměr (nebo hmotnost) jednotlivých „hmot“ v těle. Operuje samozřejmě také s námi zadanými údaji, jako je věk a výška, což jsou nutné detaily pro výpočet BMI. Podle hodnocení trhu by mělo jít o jednu z nejpřesnějších domácích bioimpedančních vah. Co do designu, výdrže baterií (až devět měsíců) a především do citlivosti senzorů předčí i svého předchůdce Index S1. Novinkou je také ostrý, přehledný a především barevný TFT displej.

Abyste využili plný potenciál váhy, dbejte na techniku vážení: Všechny čtyři nožičky váhy musejí sedět na zemi a váha se nesmí viklat. Důležité je stoupat na váhu vždy bosí a se suchými chodidly – to umožní optimální průchod zmíněného elektrického signálu naším tělem. (Při vážení v ponožkách třeba váha naměřila o pět procent tělesného tuku více. A to nechcete. Pokud máte pocit, že váha někdy nereaguje, je to jen tím, že jste ji „neprobudili“ – před vážením je nutné na ni lehce poklepat nohou.

Párování a nastavení

Párování váhy s mobilem je snadné a probíhá podle postupu v Garmin Connectu a stisknutím tlačítka „reset“ na zadní straně váhy (čímž ji přepnete do režimu párování). Následuje možnost připojení váhy k vaší síti wi-fi, čímž se Index S2 stane součástí vašeho „Internet of Things“ – přes wifinu si bude stahovat informace o počasí, ale především jejím prostřednictvím odesílá data do aplikace Connect v mobilu nebo počítači jednotlivých uživatelů váhy.

Svou hmotnost pak můžete sledovat na přehledném grafu, který vám napoví tendenci vývoje vaší hmotnosti, a můžete zde opravdu pečlivě sledovat, zda se např. blížíte k hmotnostnímu cíli. Před prvním vážením si ještě nezapomeňte nastavit jednotky – překvapivě „analogovým“ posuvným tlačítkem na spodní straně váhy přepnete mezi kilogramy, librami a kameny. Zvolená jednotka pak platí pro všechny uživatele a nejde měnit v aplikaci. (Trošku komplikace pro smíšené páry!) 

Váha pro rodinu i celý oddíl

Garmin Index S2 si dokáže si zapamatovat až 16 uživatelů, které rozpozná automaticky – identifikuje je podle jejich zapamatovaných údajů. Na váhu je můžete „pozvat“ pomocí aplikace Garmin Connect a sdílet ji tak se svou rodinou, sousedy, nebo třeba parťáky z fotbalového týmu včetně náhradníků. (Pozvánku odešlete v nastavení aplikace Connect – Zařízení Garmin – Index S2 – Obecné – Spravovat osoby.) Každý z uživatelů musí mít svůj účet ve službě Connect a musíte ho mít v seznamu kontaktů. 

Nezaregistrovaný uživatel uvidí pouze svou hmotnost a údaj o počasí – ostatní zajímavé informace už ne. Trošku škoda třeba v případě, když chcete váhu nechat vyzkoušet kamarádovi, který Connect nepoužívá. Pokud nový kontakt na váhu stoupá poprvé, nerozpozná ho ihned – je potřeba stoupnou na váhu, slézt a pak na ni ťuknout nohou, čímž pozná, že jsme „ten nový“. Od této chvíle je už používání váhy velmi intuitivní a rozpoznávání uživatelů zcela bezproblémové.

Vážení: Zaznamená i drobné změny

Váha Garmin Index S2 způsobuje závislost – ani ne tak na sledování vlastní hmotnosti, jako spíš na „pokusech“, které umožňuje. Dokáže zobrazit poměrně malé nuance a je zajímavé sledovat, jak se naše hmotnost mění v průběhu dne (a co toto číslo ovlivňuje). Nejnižší hmotnost jsem vždy naměřila ráno po probuzení. Naopak po vypití mého ranního půllitru vody hmotnost stoupla hned o necelé půlkilo a navýšila se i procenta tělesných tekutin. Takže to funguje!

Zkoušela jsem i vážení po osmikilometrovém běhu v rychlém tempu (s vysokým podílem anaerobního pásma), i v „rekreačním“ aerobním tempu. V prvním případě váha zaznamenala mírný úbytek svalové hmoty (0,1 kilogramu) a ve druhém případě naopak mírný úbytek tuku. Což by odpovídalo tomu, že v anaerobním pásmu tělo bere energii ze svalů (podobný výsledek jsem měla i po intervalech a „schodech“). Poměr svalové hmoty do druhého dne vždy vrátil na původní hodnotu, tuk ne. Asi dobrý jídelníček.

Proč sledovat poměry tuku a svalů?

Při hubnutí nebo nabírání svalů není hmotnost tím nejpřesnějším ukazatelem. Pravidelným cvičením totiž často hubneme „centimetry“, ale kilogramy zůstávají: Cvičením spalujeme tuk a nabíráme svaly (které jsou mnohem těžší než tuk). To nás může demotivovat. Důležitější je tedy sledovat právě změny poměru svalové a tukové hmoty. Já jsem dlouhodobě vážila 45 kilogramů, dva měsíce ale intenzivně cvičím: Váha ukazuje 46,5 kg, ale také poměr svalové hmoty, výrazně převyšující průměr pro můj věk. 

Co se týče přesnosti měření, internetové zdroje uvádějí Garmin Index S2 jako jednu z nejspolehlivějších domácích vah. A vypadá, že na kompaktní domácí váhu to bude opravdu dobré. Měření jsem kontrolovala s výstupem z přístroje v lékárně a čísla jsou si velmi blízká, což mě mile překvapilo: Tuku mám o 0,3 procenta více na Index S2, v lékárně mám naopak méně svalů (a vyšší celkovou hmotnost i BMI, protože v lékárně jsem se vážila samozřejmě oblečená). 

Komplexní data o tréninku i kontrola zdraví

Bioimpedanční váha může upozornit i na některé fyziologické nesrovnalosti – kromě nízké (nebo naopak vysoké) hodnoty BMI to může být kriticky nízký obsah tukové hmoty – třeba u hubených lidí, kteří si v tréninku nakládají příliš. Ta může vést k hormonální dysfunkci (a tedy třeba ztrátě menstruace). Vysoké procento tekutin zase může být signálem zavodnění organismu, způsobeného například kardiovaskulárním onemocněním nebo i nadměrnou konzumací sodíku. 

Údaje z váhy vám tak nejen pomohou lépe nastavit svůj trénink, ale doplní i skládanku našeho zdravotního „obrazu“. Mohou být dobrou podporou pro spolupráci s lékařem, trenérem či výživovým poradcem, kteří grafy z váhy (potažmo aplikace Connect) použijí k dalším analýzám. Hodně toho ale řekne i nám samotným – stačí si nastudovat tabulky optimálních poměrů hmotnosti, tuku a svalů k věku a kontrolovat svůj progres, ať už je náš cíl jakýkoli. (Tabulka poměrů je i součástí balení váhy.)

Někoho může napadnout argument – vždyť je to jenom váha, proč do něčeho takového investovat tolik? Jak už jsme zmínili (a jak potvrzují i slova odborníků), hmotnost opravdu není zásadním ukazatelem hubnutí a formování postavy. Levnější bioimpedanční váhy sice seženeme, ale měření často může být jen orientační nebo proměnlivé kvality. Garmin Index S2 pak navíc ocení všichni ti, kteří už nějaké zařízení Garmin mají – díky váze získáme další údaje, které se v aplikaci Connect spojí s těmi z hodinek nebo hrudního pásu a svůj progres tak můžeme sledovat zase o něco komplexněji. 

1 komentář

Honza 2. 1. 2023 - 13:09

Mám ji od Vánoc, jediné co můžu ověřit je měření hmotnosti, ta odpovídá údajům měřeným i na naší původní váze. Co mi ale hrubě nesedí, je hmotnost kostí – měřím 192 cm a hmotnost mých kostí je prý 5,3 kg. Nebo třeba procento vody se mi po hodinovém běhu zvýšilo o 1%… Takže úplně nevím, jestli mám věřit těm dalším údajům…

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky