Úvod Nezařazené Chci ušetřit: kupovat pět let starý model běžeckých bot z výprodeje – ano nebo ne?

Chci ušetřit: kupovat pět let starý model běžeckých bot z výprodeje – ano nebo ne?

od Vít Kněžínek

Sháníte nové běžecké obutí a rozpočet vás drží zkrátka? V dnešní době to nemusí být žádný velký problém, protože narazit na kvalitní botu za dobrou cenu není nic neobvyklého. Chce to jen trochu štěstí a trpělivosti. I nákup zlevněných bot ale může mít svá úskalí.

Drahé versus levné běžecké boty

O tom, jak to je s levnými a drahými botami už jsme psali. Stručně shrnout by se dala tato problematika následovně: Je vždy lepší počíhat si na kvalitní (dražší) botu ve slevě, než kupovat nižší modely. Rozdíly mohou být enormní a podrobně jsou vysvětleny v odkazovaném článku.

Jak je to ale s nákupem zlevněného zboží? Jsou zde nějaká úskalí, na která byste si měli dávat pozor, nebo je vše naprosto bezproblémové a sleva je způsobena častými změnami kolekcí a touhou většiny lidí vlastnit nejnovější barevnou kombinaci, nebo barvu?

Na co byste si měli dávat pozor

V drtivé většině případů nemá sleva běžeckého vybavení jakýkoliv vliv na jeho kvalitu. Snížení tržní ceny je pak způsobeno doprodejem posledních kusů, nebo neaktuálností, zestárnutím barevné kombinace či celého modelu, který byl vyřazen z kolekce, nebo nahrazen novější generací. Nic z toho ale nemá negativní dopad na kvalitu a funkční vlastnosti věci, kterou kupujete. Leda že…

U obchodů se sportovním vybavením se to stává spíše výjimečně, ale vždy si pro jistotu ověřte reálnou tržní cenu boty, kterou kupujete. Může se totiž stát, že obchodník boty “uměle” zdraží a následná 30procentní sleva vrátí částku, kterou zaplatíte na původní úroveň DMOC (doporučené maloobchodní ceny, tedy před jakoukoliv slevou). Ideální postup je porovnat ceny za konkrétní kus na různých místech, případně využít některý z vyhledávačů zboží a jejich funkce vývoje ceny.

Pozor na „archivní“ zboží

Častějším problémem může být délka skladování boty. Občas se stane, že poslední velikost některé boty visí v obchodu několik let. Zejména u výrazně zlevněných produktů si proto vždy pro jistotu vyhledejte na internetu, o jak starý model se jedná. Zjistit tuto informaci nemusí být úplně jednoduché, ale vložíte-li do vyhledávače jméno pořizované boty, tak na vás jistě vyskočí i nějaká ta recenze, kde se dá zjistit datum její publikace. U oblíbených bot může napovědět i pořadové číslo v názvu. Například Nike Pegasus se nyní prodává ve verzi 38. Co číslo, to generace a ke změně obvykle dochází v půlročních až ročních cyklech. Bez nutnosti dalšího pátrání je tak jasné, že Nike Pegasus 31 je opravdu hodně archivní bota, která byla vyrobena před pěknou řádkou let.

Proč by vás ale něco takového mělo zajímat? Je to jednoduché. Kratší časový úsek, jako je rok až dva, nebude mít na kvalitu žádný citelný vliv (předpokládejme její adekvátní skladování). Pět let je ale dostatečně dlouhá doba, aby se na použitých materiálech podepsal zub času. Nestane se sice, že se bota po vybalení z krabice rozpadne, ale především použitá pryžová podešev a pěnová mezipodešev (tlumicí vrstva) může citelně ztratit své vlastnosti. Je zde vysoká pravděpodobnost, že bota bude mít horší přilnavost, bude tvrdší a mnohem rychleji se začne rozpadat.

Neexistuje přesná hranice, kdy je vše ještě OK a když už je délka skladování za rozumnou hranicí. Jako stoprocentně bezpečnou ale vidím dobu maximálně tři roky. Starší boty se i přes jejich enormně nízkou cenu nemusí vůbec vyplatit.

1 komentář

Stenly 19. 10. 2021 - 11:29

Myslím, že nehrozí najít v obchodě 5 let starou botu, ještě se mi to nestalo, myslím samozřejmě normální obchod se sportovním zbožím. Jinak kupuji výhradně starší model, jakmile vychází nový model, tak se zajímám o předchozí, který kvůli neaktuálnosti zlevní. Rozhodně se nebojím, že bych přišel o nějakou žhavou novinku, ještě jsem se nesetkal s tím aby se model xy 21 významně lišil od modelu xy 22.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky