Podzim. Doba kašle, rýmy, další vlny Covidu, rouškovného a tisíců rad, co všechno nedělat, abychom náhodou nechytili virus, se kterým si zdravě fungující organismus dokáže ve většině případů bez problému poradit. Kromě přiměřeného pohybu, který bude vždy na prvním místě, je dalším ze základních stavebních kamenů našeho zdraví také jídelníček.
Vyhněme se obecným radám o vyvážené stravě, reklamám na výživové super doplňky anebo koktejly obsahující “vše co potřebujete” v jedné dávce. Představme si sedm snadno dostupných potravin, které vám pomohou zacelit nejčastější mezery vyskytující se v běžném jídelníčku.
1. Česnek
Alium sativum. Spolehlivě zahání nejen upíry. Kromě bezmála čtyř set léčivých látek a značného množství minerálů obsahuje především sirnou sloučeninu alliin, která se při narušení buněčné stěny transformuje na alicin, který má silně antibakteriální a antiseptické účinky, čímž výrazně podporuje obranyschopnost vašeho organismu. Kromě česneku je alliin zastoupen také v cibuli. Ano, to on vás vždy při krájení dožene k slzám.
Česnek obsahuje rovněž značné množství vitamínů, toto pozitivum je však silně limitováno doporučením nekonzumovat více než dva až tři stroužky denně z důvodu rizika podráždění žaludku, průjmu anebo mdlob, ať už vašich nebo vašeho okolí.
Česnek výrazně snižuje krevní tlak. Je také považován za afrodiziakum*.
2. Chia semínka
Chia jsou semínka rostliny šalvěje hispánské mezi jejíž přednosti patří zejména vysoký obsah omega-3 tuků. “Omega trojky” jsou ve středoevropském jídelníčku zastoupeny… ups, nejsou zastoupeny skoro vůbec a lidské tělo si je neumí vyrobit, takže musí být přijímány potravou.
Omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné zejména pro své protizánětlivé účinky, celkovou podporu imunitního systému, ovlivňují snížení krevního tlaku a byl také prokázán jejich pozitivní účinek na funkci srdce, očí a mozku.
Patnáct gramů chia semínek denně, což je jedna polévková lžíce, vám postačí k pokrytí doporučeného denního příjmu omega-3. Nasypat je můžete v podstatě do čehokoliv, skladovat měsíce a nemusíte co dva týdny kupovat lososa.
3. Brusinky
Proantokyanidy. To je název látky obsažené v brusinkách. Proantokyanidy jsou účinnou prevencí před zánětem močových cest, který způsobují bakterie Escherichia coli**. Proantokyanidy se přichycují na bakterie a zamezují jejich přilnutí ke sliznicím močového traktu, čímž způsobují jejich vyplavení.
Tato schopnost působit protizánětlivě je umocněna vysokým obsahem vitamínu C, který je v brusinkách rovněž bohatě zastoupen.
4. Para ořechy
Kromě vysokého obsahu zdravých tuků stojí za to vyzdvihnout abnormální zastoupení důležitého prvku, kterým je selen. Ten je v potravě nedostatkovým zbožím, navíc jeho chatrné zásoby s úspěchem likviduje jakýkoliv zvýšený příjem jednoduchých cukrů. Selen je důležitý pro funkci imunitního systému. U osob s jeho dlouhodobým deficitem byl prokázán zvýšený výskyt nádorových onemocnění.
Z tradičních potravin je selen bohatě zastoupen v ovesných vločkách. K pokrytí denní potřeby selenu vám vystačí zhruba 200 gramů této obiloviny (tzn. 1 až 1,5 kilogramu ovesné kaše) anebo jeden (!) para ořech. Pokud víte, že si odpoledne dáte zákusek, můžete sníst dva až tři para ořechy a máte čisté svědomí.
5. Šípek
Když vás někdo pošle k šípku, vůbec to s vámi nemusí myslet špatně. Šípkové plody jsou totiž jednou z nutričně nejbohatších potravin vůbec. 20 gramů této potraviny pokryje celodenní potřebu vitamínu C a zhruba třetinu vitamínu A, E a K. Z minerálních látek pak dominují draslík, vápník a hořčík. Šípek rovněž obsahuje 23 procent vlákniny a obrovské množství karotenů.
6. Yerba Maté
Nebo také mate green, cesmína paraguayská. Oblíbený nápoj jihoamerických Indiánů zejména pro své povzbuzující účinky. Oproti kávě obsahuje vyšší množství kofeinu, který se pomalu uvolňuje, takže doba účinku je delší. Tlumí pocity hladu a napomáhá lepšímu metabolismu tuků, díky čemuž je někdy označován jako “spalovač”.***
Kromě povzbudivých látek obsahuje yerba maté značné množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, díky čemuž má pozitivní vliv na posílení imunitního systému. Příznivě působí rovněž na funkci ledvin a pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru.
7. Tresčí játra
To se řekne – obyčejná konzerva. Jenže, pro imunitní systém je jedním z klíčových prvků dostatečný příjem vitamínu D. Ten se během letních měsíců vytváří v kůži působením slunečního záření. V období září – duben však v našich zeměpisných šířkách dopadají sluneční paprsky pod malým úhlem, takže UVB záření neprojde ozonovou vrstvou.
Vitamin D (pokud jste se přes léto dostatečně neslunili) je potřeba v zimních měsících doplňovat potravou. Bohatým zdrojem tohoto vitamínu jsou tučné mořské ryby a jeho nejvyšší zastoupení je v játrech tresky.
Deseti gramová porce tresčích jater vám navíc jako bonus nabídne pokrytí téměř celodenní potřeby vitamínu B12 a mědi.
Název | Energie / den | Cena / den | Denní potřeba | Měsíčně | Benefity |
Česnek | 8 kcal | 1 Kč | 5 g (1 stroužek) | 30 Kč | Allin, antioxidanty |
Chia | 69 kcal | 3 Kč | 15 g (1 lžíce) | 90 Kč | Omega 3 |
Brusinky | 62 kcal | 4 Kč | 20 g (hrst) | 120 Kč | Proantokyanidy, C |
Para | 70 Kcal | 6 Kč | 10 g (2 ks) | 180 Kč | Selen |
Šípek | 59 kcal | 4 Kč | 20 g (hrst) | 120 Kč | C, A, E |
Yerba maté | 0 kcal | 2 Kč | 6 g (3 šálky) | 60 Kč | Kofein, antioxidanty |
Tresčí játra | 63 kcal | 5 Kč | 10 g (1 lžíce) | 150 Kč | D, B12, Měď |
* Nevím, jak to fungovalo předtím, než vymysleli žvýkačky.
** 95% zánětů je způsobeno těmito bakteriemi
*** Žádný “spalovač” tuků neexistuje, neexistoval ani existovat nebude – minimálně do té doby, dokud bude platit zákon o zachování energie.
Zdroje:
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2018/10/selen.pdf
https://www.kurzyatac.cz/
http://www.edukafarm.cz/data/soubory//farminews-2013/3/43%20Vegh_LATKY_OBSAZENE_V_BRUSINKACH_A_INFEKCE_MOCOVEHO_TRAKTU_2013.pdf
http://www.pbd-online.sk/#