Úvod VybaveníBěhání Test: Objemovka v pravém smyslu slova. To je novinka Puma Magnify Nitro

Test: Objemovka v pravém smyslu slova. To je novinka Puma Magnify Nitro

od Vít Kněžínek

Puma, odvěký rival adidasu a dlouhodobá stálice sprinterských disciplín díky úzké spolupráci (nejen) s jamajskými atlety se v nedávné době pořádně opřel i do vytrvalostního běhu. Jedním z nejnovějších přírůstků do modelové řady je silniční objemovka Magnify Nitro. Zde je recenze.

Běžecké boty má Puma v nabídce odněpaměti. Intenzita, se kterou se tato německá značka věnovala vytrvalostnímu běhu ale byla lehce kolísavá. Velké oblibě se těšily boty s označením Faas a zajímavý byl i projekt s názvem Ignite. Pak ovšem následovala delší odmlka, kdy se Puma vytratila mimo zorné pole většiny běžců. To se ale nedávno zásadním způsobem změnilo, když novinky na bázi zbrusu nové tlumicí pěny Nitro dobývají běžecký svět a ukrajují si nemalý podíl na trhu na úkor jiných značek.

Tlumení obohacené dusíkem

Srdcem nové kolekce Puma je již zmíněná pěna Nitro obohacená dusíkem, která je alternativou ultralehkým a extrémně energetickým pěnám z dílny Pebax, které využívají ostatní značky. Nitro tak můžeme přirovnat k pěnám jako je ZoomX (Nike), Lightstrike Pro (adidas), nebo DNA flash (Brooks). Výsledkem je ultralehké a vysoce měkké tlumení s vynikající energetickou návratností.

Puma Magnify Nitro

Model Magnify je ryzí objemovka. Disponuje mohutnou vrstvou tlumení a polstrovaným svrškem. Určení této boty míří ke každodennímu běhu ve volném tempu po silnici a zpevněném podkladu.

Vícevrstvý svršek

Prvním bodem, na který se budeme soustředit, je svršek. Ten je tvořen mohutnou vícevrstvou síťovinou s barevným designovým přetiskem. Na první pohled se může zdát, že prodyšnost tohoto svršku bude díky jeho umělému povrchu nízká. Magnify Nitro možná není nejprodyšnéjší bota, ale v tomto směru rozhodně není svršku co vytknout. Bez potíží zvládl udýchat i běh ve svižném tempu, nebo použití v posilovně na běžeckém pásu. Jedinou slabinou je tak méně vytvarovaný fit, který ve střední části neobepíná chodidlo tak přirozeně, jak by mohl. S tím souvisí i pocit lehkého tlaku přes prsty při ohybu boty v odrazové fázi. To jsou ovšem drobnosti, které se po pár minutách běhu zcela vytratí. Perfektním způsobem je řešeno polstrování paty a jazyka. Měkký materiál navíc výrazně zvedá komfort celé boty a zabrańuje jakýmkoliv otlakům.

Pohodlné a stabilní tlumení

Tlumicí vrstva s dropem 9 a mohutností 38 milimetrů se skládá ze dvou na sobě položených vrstev. Pod chodidlem najdete mohutnější část z pěny NITRO. Pod touto mohutnější vrstvou se nachází tenčí plát z tužší EVA pěny. Kombinace těchto dvou materiálů znamená, že bota má vynikající měkkost při dopadu a přitom si zachovává poměrně solidní stabilitu (díky tužší spodní vrstvě, která zabraňuje deformaci celé mezipodešve po zatížení). Ve výsledku tak Puma Magnify Nitro nabízí vyvážené tlumení měkčího charakteru. V žádném případě se nejedná o svižnou, nebo závodní botu. Tomu odpovídá i velmi vysoká hmotnost 292 gramů u velikosti UK8.

Magnify je doma v pohodovém tempu při každodenním použití. Vyšší tuhost tlumení pak dodává botě vzhledem ke své mohutnosti zajímavou stabilitu, byť se jedná o neutrální model bez speciálních stabilizačních prvků, které se používají u pronačních alternativ.

Skvělý záběr díky podešvi Puma Grip

Velkou pochvalu si zaslouží podešev z materiálu Puma Grip. Ten má nadstandardní přilnavost na suchém i tvrdém podkladu a velmi slušně to vypadá i s jeho životností. Tenká vrstva pryže přitom nijak neovlivňuje vlastnosti celé boty.

Celkové shrnutí

Ve výsledku je Puma Magnify Nitro objemovou klasikou. Co botě schází na živosti, to dohání komfortem a spolehlivostí. Tlumení je nastaveno tak, aby na jedničku zvládalo každodenní tréninkovou zátěž a spolehlivě doprovázelo běžce při volném tempu. Pozor si dejte na svršek. Ten v patní části sedí bez výhrad, ale v oblasti nártu a příčné klenby to díky vyšší tuhosti a rovnému tvaru nemusí být úplně stoprocentní.

Puma Magnify Nitro
Hmotnost: 292 g (UK8)
Tlumení: 38 mm
Drop: 9 mm
Cena: 4 199 Kč
Využití: silniční objemová bota
Klady:
Nadstandardní přilnavost k povrchu.
Vyvážené tlumení kombinuje měkkost a stabilitu.
Ideální společník pro každodenní běh ve volném tempu.
Zápory:
Vyšší hmotnost.
Vícevrstvý svršek nemusí vyhovovat každému běžci.
Bota nepůsobí příliš živým dojmem.

Boty do testu věnoval internetový obchod www.adsport.cz. Děkujeme.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky