Úvod VybaveníBěháníSluchátka TEST: Kvalitní, komfortní a s českou stopou. Sportovní sluchátka Soundeus Fortis 5S

TEST: Kvalitní, komfortní a s českou stopou. Sportovní sluchátka Soundeus Fortis 5S

od Marek Odstrčilík

Sluchátka na sport od české firmy, tak to jsem v uších ještě teda neměl. Byl jsem celý natěšený, jak Soundeus Fortis 5S budou hrát, jak jsou zpracované nebo jak sedí v uších při sportu.

Začnu nejprve tím, že jsem zapátral, jak moc jsou sluchátka česká. Nelenil jsem a napsal výrobci, obratem přišla odpověď: „Sluchátka Fortis 5s vznikla ve spolupráci s profesionály z komunity hudebníků, producentů a zvukařů, vyvíjíme a uvádíme na trh produkty, které umožní široké skupině uživatelů tvořit a poslouchat kvalitní zvuk za dostupnou cenu. Právě zvuk sluchátek, jejich design, funkčnost a naprogramování je laděno a testováno českými odborníky zvuku.“ Toliko k české stopě u těchto sluchátek.

A teď k samotným Soundeus Fortis 5S. Sluchátka se určitě nemusí stydět za velikost nabíjecího pouzdra. Je spíš větší než kompaktní, žádný drobeček. Sluchátka, ale nejsou sama o sobě nikterak velká, naopak. Za tvarově rozměrnější pouzdro může rozhodně konstrukce sluchátek, protože jejich součástí je i systém zavěšení na ucho. To lze při používání odejmout (je to na magnet) a nosit je jako běžná sluchátka.

Vlastně tak máte 2v1 – pro poslech při sportu a pak na běžné nošení. Bohužel to chce při nasazování trochu cvik, jelikož magnet pro uchycení za ucho není příliš silný a mně se mnohokrát povedlo je při nasazení rozpojit. Rozhodně drží i přes skákání velmi dobře a nemají tendenci vypadávat.

Povrch je vyrobený z plastu a gumy, takže pokud vám při procvičování twerku vypadnou, tak bych se o ně zase tolik nebál. Samotná sluchátka váží kolem 12 gramů, což je super. Vše vypadá bytelně, sluchátka díky certifikaci IPX7 zvládnou vlhkost i trochu té vody.

Pouzdro nabijete dnes už téměř standardním USB-C konektorem. Soundeus mi na jedno nabití vydržely něco okolo 5,5 hodiny, pouzdro pak přidá dalších asi 36 hodin.

Sluchátka Soundeus Fortis 5S sedí v uších opravdu velmi dobře, nikde netlačí, ani když si na hlavu narazíte kulicha nebo běžeckou čelenku. Neměl jsem žádný nepříjemný pocit. A hlavně při běhu běhu „nešustí“ v uších.

Sluchátka se ovládají přes dotykovou plochu a to různým počtem doteků nebo podržením. Popravdě, ne vždy se to podaří, a hlavně zesilování nebo zeslabovaní mi dělalo docela trabl. Bohužel ke sluchátkům neexistuje žádná aplikace, což je fakt škoda.

Telefonování bylo bez problémů.

Soundeus Fortis 5s nemají ANC (aktivní potlačení okolního hluku), což mi popravdě u sportovních sluchátek tolik nevadí. Naopak mají tzv. ambient soud, což vám umožní propustit do uší o něco více zvuku z okolí. Skvělé. 

Dotykem můžete přidat basy nebo spustit herní režim (nevím k čemu je, já to nepoužívám). Hlas vás upozorní, co jste právě provedli. 

Musím říct, že za necelých 1 900 Kč dostanete velmi slušně hrající sluchátka. Žádné přebasované šílenosti nečekejte. Hrají opravdu příjemně a asi mě víc bavily při poslechu klidnější hudby (ambient, chill nebo akustická muzika), což vůbec neznamená, že by při nářezu třeba chraptěly. Ten zvukový  projev je opravdu vyvážený. Když zapnete posílení basů, tak je to občas až nepříjemné, záleží na nahrávce.

U sportovně laděných sluchátek Soundeus Fortis 5S se tedy velmi dobře snoubí rozumná cena a velmi dobrý zvukový projev. 

Soundeus Fortis 5S
Soundeus Fortis 5S
Sportovní In-ear sluchátka
Verze Bluetooth: 5.0 class 2
Podporované Bluetooth profily: HSP, HFP, A2DP a AVRCP
Vodotěsnost: IPX7
Frekvenční rozsah: 20Hz-20kHz
Délka přehrávání: 6h na jedno nabití a až 36h celkově při dobíjení z pouzdra
Ekvalizér: 2 přednastavené režimy (Ballanced a Deep Bass)
Hmotnost: 12g sluchátka + 60g dobíjecí pouzdro
Cena: 1 899 Kč
Klady: velmi dobrá výdrž, kvalitní zvuk, ideální na běh a jiné sporty, komfortní nošení, rozumná cena
Zápory: ne úplně přesné dotykové ovládání, odpojovací uchycení za ucho by mohlo mít silnější magnet, velké dobíjecí pouzdro

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky