Úvod VybaveníBěhání Test: Tyhle boty nebudete chtít sundat. ASICS Novablast 2

Test: Tyhle boty nebudete chtít sundat. ASICS Novablast 2

od Marek Odstrčilík

Tvrdý povrch silnice ve spojení s nepohodlnou a špatně odpruženou botou je černou můrou většiny běžců, tedy pokud nejste vyloženě závodník. A jelikož valná většina z nás si chce běhání především užívat, tak hledá boty přesně opačné. Splňují tohle nové ASICS Novablast? 

Už minulý model ASICS Novablast nebyl špatný, měl ale své mouchy třeba v podobě horší stability nebo pro někoho levnějším designu. Dvojka v pořadí ale doznala značných proměn, Japonci zamakali a botu “vytunili”.

Bota vypadá oproti loňskému modelu především daleko moderněji a svěže. Jiná je i podešev a mezipodešev. Drop byl snížen z 10 na 8 milimetrů. Už po nazutí je rozdíl ve výšce paty poznat a pocit z lepšího odpružení oproti loňskému modelu je znatelný také hned. 

Díky změně svršku je Novablast 2 daleko pohodlnější, až skoro nechcete boty sundat. Popravdě je nosím i na cesty do města, protože všudypřítomný tvrdý povrch dává mým nohám vždycky zabrat. Už se mi nestává, že bych se domů vracel s unavenýma nohama. Fakt ne. 

Tenhle pocit nezmizí ani při samotném běhání. Skvěle odpružené, pohodlné. Navíc botám vůbec nevadí svižnější tempo, takže při běhání si můžete i hezky “zablbnout”. ASICS Novablast 2 se ale určitě nejlépe cítí v klusacím tempu obecné vytrvalosti. Pro nabíhání zimní objemů tak jsou jako stvořeny.

Díky změně podešve a mezipodešve jsou letošní Novablast o míle lepší ve stabilitě. Mimo již zmíněného snížení dropu došlo také k vylepšení a vyztužení bočních stran bot. Podrážka prošla největší změnou, máme tu nový design mezipodešve, která je širší. V oblasti paty je více pěny FlyteFoam, což ocení hlavně ti, kteří běhají přes patu. Výška střední části chodidla je o něco nižší (30-22 mm oproti 32-22 mm) než u prvních Novablastů. To vše má za následek daleko lepší stabilitu oproti “jedničkám”. Sice to není na žádný chaotický úprk se změnami směru před rojem vos, ale daleko lépe zvládají lehké změny pohybu než jejich předchůdce. Podrážka velmi solidně sedí a i mokrý povrch nezpůsobuje žádné podklouzávání.

Nohy mají v botě opravdu hojně prostoru, takže pozor, pokud máte užší chodidlo, určitě doporučuji vyzkoušet, abyste zvolili správnou velikost a noha vám v nich neplavala. Podobně tomu bylo u loňského modelu.

ASICS Novablast 2 jsou za mě opravdu skvělé pohodlné boty pro každodenní trénink, dlouhé běhy nebo i jako pohodlné boty do města. Pokud chcete běžet svižněji, tak ani s tím nemají žádný problém. Navíc působí tak nějak více mladistvě a prémiově než předešlá “jednička”. ASICS odstranil většinu chyb z loňského modelu a my máme tak co dočinění s opravdu skvělým modelem na němž se strašně těžko hledají nějaké nedostatky.

ASICS Novablast 2
Silniční objemová obuv
Drop: 8 mm
Výška tlumení: 30/22 mm
Hmotnost: 275 g
Došlap: neutrální
Cena: 3 599 Kč
Klady: pohodlnost, odpružení, univerzálnost
Zápory: ztížené čištění strukturované podrážky

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky