Úvod VybaveníBěhání Jak běhat v zimě a nepodklouznout? Rady na sníh i ledovku

Jak běhat v zimě a nepodklouznout? Rady na sníh i ledovku

od Vít Kněžínek

K zimnímu běhání neodmyslitelně patří bláto, sníh a led. Tedy povrchy, na kterých je velmi snadné uklouznout a přivodit si nepříjemné zranění. Poradíme vám, jak v zimě běhat bezpečně a jak vyzrát na nepříjemně kluzký povrch.

Možností, jak přežít zimu v běžeckém režimu je celá řada. Pokud ale nepatříte mezi milovníky běžeckých pásů (nebo zkrátka nemáte možnost tuto pomůcku využívat), tak vám nezbyde, než se smířit s tím, že to venku bude místy trochu klouzat.

Technika běhu: Běhání má ve srovnání s chůzí jednu obrovskou výhodu a sice krátký čas kontaktu chodidla se zemí. Čím kratší čas se chodidlo dotýká povrchu, tím nížší riziko podklouznutí. Proto se na problematických površích vždy vyplatí co nejvíce zkrátit krok a zvýšit jeho frekvenci. Kromě zkrácení kontaktního času docílíte i toho, že budete dopadat mnohem víc kolmo směrem k zemi, což se příznivě projeví ve snížení rizika podklouznutí a následného pádu.

Základem úspěchu je kvalitní výstroj: Samotná technika běhu může hodně pomoci, ale nevyřeší vše. Základem úspěchu je tak kvalitní výstroj. Obzvlášť u běžců, kteří se v zimě pravidelně setkávají se sněhem a bahnem, je žádoucí přezout z hladkých silničních bot do jiného modelu s hrubší a přilnavější podrážkou. Na výběr máte z klasických krosových bot určených pro běh v terénu (které ale obvykle nejsou tak pohodlné při běhu po tvrdém), nebo z tzv. gravel bot. Gravel, nebo parkové boty jsou silniční modely s agresivnější podrážkou a lehce vyztuženým svrškem. Tlumicí vrstva je ale velmi podobná tomu, na co můžete být zvyklí ze svých silničních bot.

Zimní verze běžeckých bot: Značky jako Nike (Shield), Saucony (Shield), nebo Asics (All winter long) nabízí i zimní varianty svých oblíbených silničních modelů. Kromě teplejšího a nepromokavého svršku jsou tyto modely obvykle vybaveny i “zimní” podrážkou. Ta má lehce hrubší vzorek a především jiné složení. Rozdíl je velmi podobný jako u letních a zimních pneumatik do auta. 

Co když přijde námraza: Až dosud jsme se bavili o tom, jak zvládat běh po sněhu a bahně. Pokud se vám ale postaví do cesty ledovka, pak je všechno výše zmíněné prakticky k ničemu. Zkrácení kroku i boty s vysoce přilnavou podešví sice trochu pomohou, ale rozhodně to není spolehlivé řešení. Chcete-li mít jistotu, že na ledě nepodklouznete, pak sáhněte po botách s hřeby, nebo po běžeckých nesmecích.

Nesmeky jsou návleky na boty, které jsou vyrobeny z řetízku, nebo gumy osazené karbidovými hroty. Jejich pořizovací cena je poměrně nízká a svůj účel splní. Počítejte ale s tím, že běh v nich není zrovna nejpříjemnější. Obtížné je i nasazování na boty, jejichž svršek touto manipulací navíc dost trpí. Nesmeky jsou tak ideální jako záložní varianta, nebo jako řešení pro běžce, kteří se s ledovkou setkávají pouze výjimečně a nechtějí investovat do speciálního zimního vybavení.

Jestli ale chcete proběhat bez omezení celou zimu a ledovka se ve vašich zeměpisných šířkách vyskytuje ve velké míře, pak se vám rozhodně vyplatí investovat do speciálních běžeckých bot s hřeby. Ty byly vyvinuty pro potřeby orientačních běžců, ale v posledních letech se těší velké oblibě i mezi rekreačními městskými sportovci.

Podešev hřebovek je osazena celou řadou hrotů, které zajistí maximální a spolehlivou přilnavost i na tom nejhladším ledu. Dlouhodobější pohyb po hladkém asfaltu ani v tomto případě nebude úplně nejpříjemnější, ale ve srovnání s nesmeky je to obrovský rozdíl. Krátké přesuny po tvrdém pak nejsou vůbec žádný problém. Kromě přilnavosti mají hřebovky zpravidla i vysoce odolný svršek, který dokáže udržet příjemné mikroklima uvnitř boty. Mezi přednosti musíme připočíst i vysokou stabilitu a pevnost. Zkrátka skvělý společník do náročných zimních podmínek. Mezi nejoblíbenější výrobce hřebových bot patří Icebug, INOV-8, Salomon, NVII a VJ. 

1 komentář

Petr 4. 12. 2021 - 18:24

Ahoj, nejake konkretni tipy by nebyly? Napr. Inov-8 v moji velikosti uz hrebovky nedela, nehlede na to ze obvykle potrebuji sirku 4 nebo 5. Spojil bych se s nesmeky, protoze toho ledu tu nebyva az tak moc / dlouho, ale nemam tuseni jake. Diky

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky