Úvod Inspirace Ať se vám splní přání. A o tom, abyste si přáli to správné

Ať se vám splní přání. A o tom, abyste si přáli to správné

od Magdaléna Ondrášová

Dnešní den je něčím zvláštní. Málokdy si kdo pamatuje, co dělal třeba 3. října. Ale jaký byl dnešní 24. prosinec, budete většinou tušit ještě za rok. Možná i několik let poté. A proto vám přeji, abyste si ho pro vaše vzpomínky udělali co nejspokojenější. A věřte, že to lze i tím, že si v sobě nastavíte správná přání a tužby.

Nenechte se zahnat do kouta vlastní duše ve chvíli, kdy zjistíte, že je Štedrý den a vaše podmínky nejsou zrovna ideální k naplnění snu o pokojných Vánocích. Máte právo i dnes být smutní, napjatí, stejně jako šťastní a uvolnění. Jak je teď moderní říkat: Je ok, nebýt ok.

Nemusí být všechno růžové a stoprocentně skvělé. Ale přece jen – dnes je den, který se pravděpodobně vtiskne do vaší paměti, a tak mě napadá, že stojí za to ho využít pro sebe, pro vlastní já a jeho budoucí bytí.

Ať už jsme šťastní v objetí široké rodiny, nebo zrovna bojujete nerovný boj s nemocí, často si vzájemně přejeme, aby se nám splnila všechna přání. Mohlo by to být klišé, ale o přáních to dnes opravdu je. Tedy alespoň můj článek.

Není malých a velkých přání

Můžete jen rychle vyřknout nějakou tužbu, asi jako když vám dítě řekne „je 20 hodin a 20 minut, tleskni a něco si přej“ a vy cítíte potřebu něco rychle vychrlit, abyste ten mocný okamžik nepropásli, protože – co kdyby?

A nebo se můžete nad vašimi přáními, které vám všichni přejí, aby se splnily, zamyslet. Kolikrát už se vám stalo, že se něco splnilo a nakonec to nepřineslo kýžený strop vaší naplněnosti, ale jen zase další tužbu. A tak donekonečna toužíte a necítíte uspokojení. Nebo kolikrát už se stalo, že se nesplnilo a nakonec to tak bylo lepší? Kéž by mě přestala bolet achillovka a mohla jsem běžet ten závod. Stalo se, ale vlastně jste si tím nechtěně podepsali ortel únavové zlomeniny.

Když bych vám řekla, že dnes se vaše přání opravdu splní, které to bude? Opravdu ty nové ASICSy s rockerem, desítka za čtyřicet, nebo? Běhání je zábava, pomůže při shazování kil (nebo alespoň dát si linecké a nepřibrat), najít přátele, získat čas pouze pro sebe; běhání, cyklistika a sport obecně dokonce dokážou pomáhat při léčení duše nebo třeba ze závislosti na drogách. Ale pořád je to nástroj něčeho. Není to život sám.

Při vybírání správného přání pro sebe můžete najít sami sebe, to, co je pro vás skutečně důležité a pokoj v tento sváteční den, byť podmínky hrají i proti vám. Také můžete při hledání správného přání zjistit, kolik toho vlastně už máte. Přeji vám, aby se vám vaše dnešní přání splnilo, a abyste hlavně vyslovili to správné. Protože se může splnit. A protože život není jen maraton.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky