Úvod ZdravíPohyb Odřeniny mezi půlkami i rozbité koleno potrápí. Jak je při sportu řešit?

Odřeniny mezi půlkami i rozbité koleno potrápí. Jak je při sportu řešit?

od Klára Sýkorová

S odřeninami má svou zkušenost snad každý sportovec, ať už jsou způsobené pádem na kamenitou cestu nebo třením o lem oblečení. Každý tak hledá způsob, jak odřeniny co nejrychleji vyléčit nebo jak jim v ideálním případě úplně předejít. Proto jsme ve spolupráci s PharmDr. Janou Ulvrovou, vedoucí Pilulka Lékárny na Senovážném náměstí v Praze, dali dohromady několik tipů pro prevenci i ošetření.

I když se při sportování zrovna neporaníte o větev, kameny nebo si neustelete na štěrkové cestě, někdy se odřeninám prostě nevyhnete. Jsou sporty a sportovní vybavení, které si o vznik odřenin vyloženě říkají. Mě osobně před pár lety ošklivě potrápil lem dresu při swimrunu, podobně problematické může být i kolo, přeskáče nebo neopren.

Jindy stačí mít pár kilo navíc nebo i jen sportovat v horkém dni, aby člověka nějaká ta odřenina navštívila. Pak je potřeba vědět, jak ji ošetřit, aby se člověk mohl co nejrychleji vrátit ke svému oblíbenému sportu.

Jak odřenina vzniká

Z fyziologického pohledu vznikají odřeniny při sportu tak, že se epidermis (povrchová část kůže) poškodí třením při kontaktu s jinou částí těla, prostředím nebo vybavením. Často stačí i jen fakt, že se tělo fyzickou námahou zahřeje a začne se potit. Tím dochází k vyššímu tření, které nakonec vede k poškození.

Odřenina je považována za lehké poranění kůže, protože se po jejím zahojení nevytvoří jizva. Jak vysvětluje PharmDr. Ulvrová: „Pokožka pouze zarudne a je bolestivá, ale do pár dní se zhojí. Horší jsou případy, kdy jsou poškozené i hlubší vrstvy kůže. V takovém případě může vzniknout zjizvení nebo i traumatická tetováž, pokud v ráně uvízne nějaké cizí těleso. Na to už domácí ošetření mastičkou zpravidla nestačí.“

Kouzelná vazelína jako základ prevence

Pokud chce člověk vzniku odřenin předejít, je z dlouhodobého pohledu dobré o pokožku pravidelně pečovat. Také je potřeba používat vhodné vybavení a boty, aby člověka nikde nic nedřelo, a to ani v zátěži. To se nedá zajistit jinak než zkušeností a praxí, a je proto velkou chybou jít do závodu s vybavením, které nemáte otestované.

Před samotným sportovním výkonem se dají kritická místa preventivně ošetřit přelepením nebo bandáží a pomůže i namazání. V lékárnách jsou dostupné silikonové lubrikační gely, které poměrně dlouho vydrží chránit ohroženou pokožku před odřením. Osobně ale nedám dopustit na klasickou vazelínu, kterou koupíte nejen v lékárnách, ale i v běžné drogerii. Navíc vydrží i po namočení, takže je ideální pro sporty, jako je například triatlon.

Když už je kůže odřená, vyčistit, namazat a zalepit!

Pokud si přece jen odřeninu způsobím, je klíčová první pomoc. Důkladnější ošetření bude samozřejmě vyžadovat odřenina, která nevznikla jen tím, že mě dře tričko, ale například při pádu. „Takovou ránu je dobré očistit mýdlem a tekoucí vodou, případně okamžitě dezinfikovat, pokud mám po ruce vhodnou dezinfekci (např. Dettol nebo Betadine). Taky musím z rány odstranit všechny cizí předměty jako kamínky, štěrk apod.,“ doplňuje lékárnice.

Po očištění je potřeba postižené místo ošetřit nějakým hojivým prostředkem a překrýt. „K tomu je optimální krytí s použitím speciálního gelu či masti na bázi kyseliny hyaluronové nebo s přídavkem desinfekčních látek“, říká PharmDr. Ulvrová a doplňuje, že na výběr jsou různé roztoky, gely nebo masti (Actimaris, Hemagel, Bepanthen a další), které mají antiseptický nebo antibiotický účinek. Účinně funguje i hydrogelová náplast.

Cílem je zajistit tzv. vlhké hojení a nenechat odřeninu vyschnout. To by potom rána nepříjemně svědila, ale hlavně by se prodloužila doba léčby. Mimochodem, i tady je možné použít pro zvlhčení vazelínu.

Osobní zkušenost je nepřenositelná

Odpověď na otázku, kdy můžu jít zase sportovat, je hodně individuální. Někdy stačí ránu vyčistit a přelepit, jindy to tak jednoduché není. Hodně záleží na tom, kde se odřenina nachází a jestli je dané místo exponované dalšímu otírání. Nedostatek trpělivosti nebo soudnosti může vést jen ke zhoršení stavu a prodloužení hojení. 

Stejně tak nelze kategoricky stanovit, který přípravek je pro ošetření ten nejlepší. Ty, které jsou citované v tomto článku, jsou jen výběrem z nabídky, která je na trhu. Každému navíc vyhovuje něco jiného, takže zatímco PharmDr. Ulvrová má jako osobního favorita Hemagel, šéfredaktorka tohoto webu Magdaléna Ondrášová nedá dopustit třeba na Bepanthen mast. Důležité je držet se základních zásad pro prevenci i ošetření, aby se člověk s odřeninami trápil co možná nejméně.

Diskutujte pod článkem, co pomáhá právě vám!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky