Úvod Jídlo Diety roku: Flexitariánská. Chcete jíst méně masa, ale nesedí vám vegetariánství?

Diety roku: Flexitariánská. Chcete jíst méně masa, ale nesedí vám vegetariánství?

od Karolína Hornová

Důvodů k omezení masa může být více. Ať už jsou vaše pohnutky jakékoliv, tahle flexitariánská dieta by mohla být to, co hledáte. Zařadila se mezi žebříček diet, jež patřily mezi ty světově nejúspěšnější za uplynulý rok, o kterých informoval Magazín U.S. News & World Report.

Středomořská, Flexitariánská a DASH dieta si našly množství příznivců mezi odborníky, jejich pacienty, klienty i celebritami. Je jim společný komplexní zdravý přístup k jídelníčku, možnost přizpůsobit si ho svým konkrétním potřebám, i to, že nenastolují striktní pravidla. Spousta zeleniny, ovoce, ryb ale i vybrané lahůdky ze Středomoří a s lehce orientální příchutí – to jsou tři nejlepší diety, které příští rok budete chtít držet. Podívali jsme se na ně podrobněji. Minulý týden jsme psali o středomořské, dnes si představíme flexitariánskou. Co na „diety roku“ říká nutriční specialistka Kristýna Báčová, DiS.? Co se jí na dietách líbí, co by udělala jinak, a na co si máme dát pozor?

Flexitariánská

Za poněkud zvláštním výrazem se schovává flexibilní modifikace vegetariánství, kdy výrazně omezujeme maso, ale neodpíráme si ho úplně. Autorkou diety je Dawn Jackson Blatnerová, americká dietoložka a nutriční konzultantka baseballového týmu Chicago Cubs. Vedlejším produktem flexitariánství je také snížení své uhlíkové stopy, která produkcí masa vzniká, což může být pro některé dalším důvodem pro volbu tohoto jídelníčku.

Zásady flexitariánské diety: Základem je zelenina, ovoce a obiloviny. Jde o odnož vegetariánství, proto sem patří i potraviny bohaté na látky, které jinak získáváme především z masa: Především vitamin B12 (tempeh a další fermentované potraviny, řasa spirulina, vejce, mléčné výrobky) a bílkoviny (tofu, fazole, čočka). Ryby se ve flexitariánské dietě za maso nepovažují a jejich konzumaci není třeba omezovat. Z „klasického“ masa sem patří především libové drůbeží – dopřát si ho lze zhruba dvakrát týdně. Dieta ale nezakazuje ani občasné konzumovaný kvalitní hovězí steak.

Co nepatří do flexitariánské diety: Zapomeňte na uzeniny, klobásy a veškeré průmyslově zpracované masné výrobky. Nepatří sem ani tmavé a tučné maso. Protože tuto dietu charakterizuje zdravý přístup ke stravě, nepatří sem ale ani tučné sýry a sladkosti. Počítá se i s konzumací pečiva v omezeném režimu – pokud už, sáhněte po tom celozrnném nebo ho nahraďte zeleninou.

Pro koho je vhodná? Stejně jako v případě středomořské diety přijímáme minimální množství nasycených tuků, špatného LDL cholesterolu a také cukrů, takže je flexitariánská dieta vhodná pro diabetiky a kardiaky, ale také při hubnutí bez hrozby následného jojo efektu. Je vhodná jako základ dlouhodobého zdravého životního stylu a v rámci prevence civilizačních chorob. Opírá se např. i o tuto studii, podle níž převážně rostlinná strava významně snižuje riziko diabetu 2. stupně a kardiovaskulárních chorob ve vyšším věku.

Proč je oblíbená? Přechod na flexitariánskou dietu je jednoduchý a může být zcela pozvolný – pokud jste zvyklí jíst maso denně, začněte třeba u jednoho, dvou bezmasých dnů týdně. Podle Dawn Jackson Blatnerové, autorky této diety, by se měl váš jídelníček ve výsledku skládat z 80 % z vegetariánské stravy, zbylých 20 % mohou obsáhnout masitá jídla – klidně jako občasná pochoutka z kvalitní restaurace.

Flexitariánská dieta pohledem odbornice
Návrat k zdravější stravě. I dříve bylo maso něco výjimečného a postupně s blahobytem a nadbytkem potravin máme spíš opačný problém, a to, jak konzumaci masa udržet na uzdě. Sama se snažím maso omezovat přibližně čtyři roky,“ říká Kristýna Báčová.
To, že konzumaci masa výrazně omezíme, znamená i fakt, že si pak můžeme dopřát opravdovou kvalitu. Kristýna přidává tip, kde dobré maso sehnat: „Pokud už nějaké maso konzumuji, tak je to od malochovatelů. To znamená třeba, že mám kontakty od svých klientů, kteří bydlí na vesnici, maso mi shání i tatínek z chaty, kterou máme v jižních Čechách, nebo kupuji v supermarketu v bio kvalitě. Maso jím v týdnu tak dvakrát někdy třikrát a někdy ani to ne, když mi dojdou zásoby v mrazáku a čekám na novou várku, tak to pro mě znamená i měsíc bez masa.“
A jak to nutriční specialistka vidí s příjmem bílkovin? Není to tak složité, jak by se mohlo zdát: „Bílkoviny z masa nepotřebuji nahrazovat, stačí,když mám ve stravě vejce z volného chovu, kvalitní sýry, rostlinné sýry, ořechy a semena, luštěniny a přílohy jako quinou, amarant a další.“

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky